KRAGUJEVAC: Za sedam godina 15 osumnjičeno za razne malverzacije!

Slučaj Autosaobraćaj

KRAGUJEVAC: Za sedam godina 15 osumnjičeno za razne malverzacije!

Crna Hronika -
U prethodnih sedam-osam godina podneli smo više od 10 krivičnih prijava protiv više od 15 osoba, od kojih je najveći broj uhapšen i sproveli smo ih istražnom sudiji Osnovnog ili Višeg suda izjavio je načelnik Policijske uprave Ivan Đorović

KRAGUJEVAC - Kragujevačka policija je proteklih godina podnela krivične prijave protiv više od 15 osoba zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i preduzeću "Autosaobraćaj" naneli višemilionsku štetu, izjavio je načelnik Policijske uprave Ivan Đorović.

"U prethodnih sedam-osam godina podneli smo više od 10 krivičnih prijava protiv više od 15 osoba, od kojih je najveći broj uhapšen i sproveli smo ih istražnom sudiji Osnovnog ili Višeg suda", naveo je Đorović u izjavi novinarima

.On je podsetio da je pre tri godine uhapšeno šest osoba zbog sumnje da su zloupotrebile službeni položaj, falsifikovale službene isprave, zaključivale fiktivne ugovore i u jednom slučaju primanje mita, čime je protivpravno ugovorena zajednička izgradnja na lokaciji u ulici Svetozara Markovića u vlasništvu "Autosaobraćaja".

Tom prilikom je uhapšeno šest osoba, a tema tog predmeta je bio poslovni prostor Atosaobracahja u centru grada i opet kažem tema tog predmeta bio je iznos od 180.000 evra, što je tada predstavljalo najveći pojedinačni iznos koji je ikada policija u Kragujevcu odradila", rekao je Đorović.

On nije želeo da iznosi pojedinosti današnjeg ulaska inspektora privrednog kriminala u "Autosaobraćaj", rekavši da su provere u toku i da će tužilac i javnost o tome blagovremeno biti obavešteni.

"Juče smo dobili zahtev Višeg tužilaštva da izvršimo proveru poslovanja u proteklih nekoliko godina i od danas vršimo proveru i o tome dalje ne bih pričao", rekao je Đorović.

Prema dokumentaciji policije , 2005. godine je lišena slobode tadašnja blagajnica "Autosaobraćaja" Nada Ilić iz Topole, zbog sumnje da je, prikrivajući dokumentaciju o primljenom novcu na ime prodatih autobuskih karata, protivpravno prisvojila 5,6 miliona dinara.

Tri godine kasnije, uhapšen je direktor "Autosaobraćaja" Dragan Popovski zbog protivpravnog prisvajanja 3.560 akcija radnika čija je finansijska vrednost tada bila 10,6 miliona dinara. Protiv njega je tada podneta i krivična prijava za protivpravnu prodaju najvažnijeg dela preduzeća - autobaze, u naselju Stanovo inostranom kupcu "Supernova" iz Austrije, čime je sebi omogućio protivpravnu imovinsku korist od oko 1,8 miliona dinara. Popovski je, kako tvrdi policija, tada dvojici radnika i braće blizanaca Milutinu i Milivoju Bulatoviću omogućio rad na radnim mestima bez odgovarajuće stručne spreme.Tada je uhapšen i Slobodan Jelić koji je bio predsednik Upravnog odbora zbog omogućavanja advokatu Gordani Popovski, inače supruzi direktora Popovskog, da nezakonito zastupa interese firme, omogućivši joj protivrapvnu imovinsku korist od oko 1,8 miliona dinara.

Godinu dana kasnije, 2009, policija podnosi krivičnu prijavu protiv tadašnjeg direktora "Autosaobraćaja" Jovice Suvačkog zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, čime je preduzeću naneta šteta od dva miliona dinara. Policija ponovo, 2010. godine, podnosi krivičnu prijavu protiv Suvačkog, koji je i tada bio direktor, zbog sumnje da je preduzeće oštetio za oko 7,6 miliona dinara i primenjuje meru lišenja slobode i sprovođenja nadležnom istražnom sudiji.

Radeći na tom predmetu, policija podnosi krivičnu prijavu i hapsi i tadašnjeg predsednika Upravnog odbora "Autosaobraćaja" Vladana Živanovića zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 180.000 evre kako bi na lokaciji u centru grada, koja je u vlasništvu preduzeća, sa suinvestitorima zajednički gradio poslovni objekat.

Pored Živanovića, krivična prijava je podneta i slobode su lišeni i suinvestitori Tomislav Đorđević, Milenko Cmiljanić, Goran Divac, Ljubodrag Šljivić i Milivoje Raičević.Sekretar Višeg suda u Kragujevcu Svetlana Simović izjavila je da je Popovski oslobođen optužbi u predmtu koji se protiv njega vodio u tom sudu, dok su u toku predmeti proti Suvačkog, Živanovića i ostalih okriveljenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track