POŽAREVAC: Rumunka (33) se porodila pa pobegla iz porodilišta!
Foto: Ebraničevo

Lekari brinu od devojčici

POŽAREVAC: Rumunka (33) se porodila pa pobegla iz porodilišta!

Crna Hronika -
Dok su babice u večernjim satima bile zauzete u porođajnoj sali, ova majka je neopaženo izašla sa odeljenja, prošla pored bolničkog obezbeđenja i otišla u nepoznatom pravcu

POŽAREVAC - U porodilištu Opšte bolnice “Dr Vojislav Dulić“ u Požarevcu, rumunska državljanka F.E. (33), u ponedeljak je ostavila svoju tek rođenu devojčicu i pobegla u nepoznatom pravcu.

Devojčica je rođena 4. novembra ujutru, kao zdrava beba, teška 3,4 kilograma i dugačka 54 centimetara. Pošto o njoj nema ko da brine, jer je se majka ovim bekstvom odrekla, ona će, do daljnjeg, ostati na odeljenju neonatologije i o njoj će brinuti bolničko osoblje.

- Majka devojčice je rumunska državljanka. Kod nas je došla u ponedeljk ujutru i ubrzo se porodila. Ona je tog dana obavila razgovar sa našim socijalnim radnikom, kako bi joj se pribavila dokumenta neophodna za regulisanje bolničkih troškova. Kasnije se ispostavila da je ona dala lažne podatke, i o svom prebivalištu i o bračnom statusu - kaže direktor Opšte bolnice, Srećko Bosić. Iako u razgovoru sa socijalnim radnikom majka nije izjavila da ne može da se stara o detetu i da želi da ga ostavi, ona je već uveče pobegla iz porodilišta.

- Dok su babice u večernjim satima bile zauzete u porođajnoj sali, ova majka je neopaženo izašla sa odeljenja, prošla pored bolničkog obezbeđenja i otišla u nepoznatom pravcu - kaže Bosić.

On dodaje da je o ovom slučaju odmah obavešten Centar za socijalni rad, koji treba da preuzme dalju brigu o devojčici.

- Takva procedura može da potraje duže vreme, jer treba obezbediti odgovarajuće mesto za boravak bebe. Nekad takva procedura potraje i godinu dana, a do tada mi sve vreme brinemo o detetu - kaže Bosić.

Ovo nije prvi slučaj ostavljanja novorođenčeta, jer se to i ranije dešavalo, bilo da je najavljeno od strane majke ili ne.- Ukoliko ne žele ili ne mogu da se brinu o detetu, majke to ili otvoreno kažu ili, kao u ovom slučaju, nestanu bez reči. U oba slučaja, dete ostaje na sigurnom, u našoj bolnici, sve dok mu se ne nađe odgovarajući smeštaj. - kaže Bosić.

On navodi da se do sada nijednom nije desilo da se majka ostavljenog novorođenčeta predomisli i dođe kod njih da ga zatraži nazad.

Još jedno ostavljeno dete

Osim novorođene devojčice, u požarevačkoj Opštoj bolnici na smeštaj čeka još jedno ostavljeno dete, koje se trenutno nalazi na dečjem odeljenju. Na to odeljenje biće premeštena i novorođena devojčica, ukoliko se duže vreme bude čekalo na njen smeštaj. .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track