UŽAS: Kradu srpsku decu, pa ih prodaju u Italiju!
Foto: Shutterstock

Bande koje otimaju decu haraju Srbijom

UŽAS: Kradu srpsku decu, pa ih prodaju u Italiju!

Crna Hronika -
Za prvih šest meseci čak 28 dece završilo u rukama trgovaca, koji ih odvode u inostranstvo da prose ili da se bave krađom

BEOGRAD - Roditelji, oprez!Srpska javnost šokirana je informacijom da su se za samo tri dana na severu i jugu Srbije dogodila dva pokušaja otmice mališana! Jedna grupa otmičara najpre je pokušala u Vranju da kidnapuje devetogodišnjeg dečaka, a zatim se sličan slučaj dogodio i u Kikindi, gde su misteriozni muškarac i žena pokušali nekoliko dece da namame da uđu njihov kombi.

Srećom, u oba slučaja otmičari su ostali praznih šaka, ali statistika je neumoljiva i pokazuje da je u prvih šest meseci ove godine čak 28 dečaka i devojčica završilo u rukama trgovaca ljudima! Najčešće su deca prodavana u inostranstvu, gde su bila seksualno eksploatisana ili primoravana da čine različita krivična dela!

Crni rekord

Jelena Hrnjak iz nevladine organizacije „Atina“ kaže za Kurir da je svaka druga osoba u Srbiji koja je identifikovana kao žrtva trgovine ljudima maloletnik!- Prema toj statistici, nažalost, prvi smo u regionu. Decu, osim što ih seksualno eksploatišu, primoravaju i na prosjačenje, prinudni rad, a devojčice na prostituciju i prinudnu udaju. Uglavnom su roditelji ili rođaci ti koji prodaju maloletnike, dok u poslednje tri godine nije zabeležen nijedan slučaj da se organizovane kriminalne grupe bave trgovinom ljudima - kaže Hrnjakova za Kurir.

Statistika je pokazala da oteti srpski mališani u najvećem broju slučajeva završavaju u Italiji, gde moraju da prose, kradu ili su primorani na to da se bave prostitucijom. I Jelena Hrnjak je potvrdila da ukradena deca najčešće završavaju u inostranstvu.- Osim u Italiju, ove godine imali smo slučajeve da su maloletnici vođeni u Švedsku i Nemačku zbog seksualne i radne eksploatacije. Međutim, deo žrtava ostane i u Srbiji - izjavila je Hrnjakova.

Povećan broj žrtava

Vesna Stanojević, koordinator nekadašnjeg Prvog skloništa za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kaže da je od 2005. godine povećan broj maloletnica iz Srbije koje su žrtve trafikinga.- Kad je 2002. otvoreno sklonište, uglavnom su u njemu bile smeštene devojčice iz Rumunije, Moldavije i Rusije, koje su bile podvođene. Imale su za noć i po 10 klijenata, dok su njihovi makroi zarađivali velike pare - kaže Stanojevićeva.

Plavokoso dete u romskom kampuSvetski mediji preneli da je sredinom oktobra u jednom romskom kampu u Grčkoj kod sredovečnog bračnog para nađena devojčica plave kose i svetle puti. Odmah se posumnjalo da je devojčica, koja se zove Marija, ukradena, da bi posle samo nekoliko dana bilo utvrđeno da su biološki roditelji deteta, koje sad ima oko šest godina, Romi iz Bugarske, koji su, navodno, za 1.000 evra prodali ćerku kad je imala samo sedam meseci. Pravi roditelji devojčice imaju još desetoro dece, od kojih petoro imaju plavu ili riđu kosu.

Slučaj 1Dečaku nudili slatkišeČetvorica mladića pokušala su da kidnapuju devetogodišnjeg V. K. iz Vranja. Dečak se vraćao iz prodavnice, kad se pored njega zaustavio crni automobil sa stranim tablicama. Osim vozača, u kolima su bila još trojica muškaraca, a vozač je dečaku ponudio slatkiše i dozivao ga da mu priđe. Kad su nameravali da otmu dete i uguraju ga u vozilo, naišla je majka dečakovog prijatelja, pa su nesuđeni kidnaperi pobegli. Slučaj je odmah prijavljen policiji.

Slučaj 2Panika zbog kombija

U Kikindi i okolnim selima poslednjih dana nekoliko puta je viđen beli kombi, u kojem je vozač stariji muškarac, dok je na mestu suvozača starija žena. Njih dvoje pokušavali su decu, prilikom odlaska u školu ili povratka kući, da uvuku u vozilo nudeći im čokoladice i bombone. U selu Sajan kod Kikinde u tri navrata je petoro roditelja prijavilo da je videlo beli kombi.

Kako otmičari mame decu

- nude slatkiše- tvrde da poznaju njihove roditelje- obećavaju poklone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track