NAPAD NA POLICIJSKU STANICU: Teroristi Čauševiću 45 godina robije

Sud bez pardona

NAPAD NA POLICIJSKU STANICU: Teroristi Čauševiću 45 godina robije

Crna Hronika -
Čaušević, zvani Oks, osuđen je prvostepenom presudom na maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora zbog toga što je planirao, organizovao i izveo teroristički akt u Bugojnu 27. juna 2010. godine

SARAJEVO - Sud u Bosni i Hercegovini osudio je danas Harisa Čauševića na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, u kojem je jedan policajac ubijen, a nekoliko njih ranjeno.

Čaušević, zvani Oks, osuđen je prvostepenom presudom na maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora zbog toga što je planirao, organizovao i izveo teroristički akt u Bugojnu 27. juna 2010. godine.

Sudsko veće je zaključilo da je Čaušević odgovoran za postavljanje i aktiviranje improvizovane eksplozivne naprave na zidu zgrade Policijske uprave Bugojno, sa ciljem zastrašivanja stanovništva, vršenja pritiska na vlasti i destabilizovanja zemlje.

Na osnovu iskaza svedoka, Sudsko veće je zaključilo da je Čaušević učestvovao na sastancima kojima je prisustvovalo više osoba, a na kojima je predlagano da bi u BiH trebalo uspostaviti šerijatsku državu i naglašavan značaj vrbovanja ljudi za aktivno delovanje na tom planu, uz veličanje džihada i terorističkih napada u svetu.

Prema presudi, Čaušević je odgovoran i za prikupljanje, skrivanje i čuvanje odružja, municije i minskoeksplozivnih sredstava.

Istovremeno, sud je Čauševića oslobodio dela optužnice koji ga je teretio za neovlašćeno pristupanje, odnosno hakovanje informacionog sistema institucija BiH, pošto smatra da njegova krivica za te optužbe nije dokazana.

Drugooptuženi u tom predmetu, Naser Palislamović, oslobođen je danas svih optužbi za isto krivično delo, usled nedostatka dokaza, i pušten je na slobodu.

Nijedan od optuženih nije prisustvovao izricanju presude, navodi Fena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja