MIŠKOVIĆ: Nisam donosio nikakve odluke u putarskim preduzećima!
Foto: Tanjug

Iznošenje odbrane

MIŠKOVIĆ: Nisam donosio nikakve odluke u putarskim preduzećima!

Crna Hronika -
Nikada nisam ni predložio, ni birao rukovodioce, čak ne znam ni gde se nalazi ijedno putarsko preduzeće”, tvrdio je Mišković, odgovoarajući na pitanja svog branioca Zdenka Tomanovića
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas u 14.30 sati ponovo je nastavljeno suđenje Miroslavu Miškoviću.

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković je u nastavku sudenja u Specijalnom sudu u Beogradu rekao da nikada nije učestvovao u donošenju odluka u preduzećima za puteve, niti je bilo kome davao savete u vezi sa njihovim poslovanjem.

“Nikada nisam ni predložio, ni birao rukovodioce, čak ne znam ni gde se nalazi ijedno putarsko preduzeće”, tvrdio je Mišković, odgovoarajući na pitanja svog branioca Zdenka Tomanovića.

On je potvrdio da je učestvovao u osnivanju Konzorcijuma PZP Niš, dok njegov sin Marko nije, jer se, kako je rekao, ne razume u to.Nakon žagora u publici, Mišković stariji je objasnio:

“Pa, moram da govorim istinu, stvarno se ne razume”.Mišković je istakao da je razlog za formiranje konzorcijuma 2006. bio da se zaradi novac i da je u taj posao ušao kao finansijski investitor.Objasnio je da je dve godine kasnije izašao iz Preduzeća za puteve, jer je shvatio da (drugooptuženi ) Milo Đurašković nema nameru da proda PZP Niš.

“Mislio sam da je to bio najbolji trenutak da se izađe iz tog posla, a Đurašković je mlad i mislio je da je on bog” .Đurašković je znao i zna ponudu biznismena Olega Deripaske, ali nije hteo da proda svoj deo.

Mišković je naveo da je odluku o prodaji akcija Đuraškoviću doneo posle tri sekunde razmišljanja, nakon što je čuo ponudu.

On je ukazao da je dokapitalizaciju PZP Niš izvršio preko preduzeća svog sina Mere Investent i naveo da je to uradio zbog sina.“Iako moj sin ima sjajan posao u SAD, želeo sam da živi i radi u Srbiji. I on ovo prvi put čuje”, rekao je Mišković.

Na suđenjenju koje je juče počelo Mišković je od sudije tražio da utvrdi njegovu pretpostavku nevinosti dok traje ovo suđenje.

- Meni pretpostavka nevinosti ne treba kao lična zaštita. Ona je meni neophodna zbog 8.000 zaposlenih, zbog mojih partnera, zbog banaka koje prate rad i razvoj Delte.

Međutim, desilo se da sam na neprimeren način napadnut jer sam od vas tražio pretpostavku nevinosti. Ako je nemam neka me odmah uhapse i da ne vodimo ovaj postupak.

Na početku suđenja u novembru Mišković stariji je negirao optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za više miliona evra, ističući da ne razume za šta je odgovoran, jer je njegovo poslovanje u tom slučaju "primer kako treba da se radi".Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja.

Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.Svi optuženi su na saslušanju u istrazi negirali da su izvršili krivična dela, ali tužilaštvo smatra da su njihove odbrane usmerene na izbegavanje krivične odgovornosti, kao i da su opovrgnute iskazima ispitanih svedoka, pisanom dokumentacijom, kao i nalazom i mišljenjem sudskog veštaka ekonomsko-finansijske struke.

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.Ista ova mera predvidena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je ostao vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode.Miškoviću je, međutim, početkom decembra privremeno bio vraćen pasoš radi puta u London. Mišković je po povratku iz inostranstva sudu vratio putnu ispravu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track