SVEDOK ISTORIJSKE PLJAČKE: Prete mi da ću završiti kao Zoran Vukojević Vuk!

Razbojništvo u kome je oteto 80.000 evra

SVEDOK ISTORIJSKE PLJAČKE: Prete mi da ću završiti kao Zoran Vukojević Vuk!

Crna Hronika -
Morao sam da pobegnem u inostranstvo, zbog svega što znam o toj pljački. Nisam smeo ništa da rizikujem. Ali, prinuđen sam da se vratim u Srbiju i sada živim tako što stalno menjam lokacije. Plašim se za život, opisuje Beograđanin prijatelj jednog od aktera pljačke

BEOGRAD - Akteri „pljačke veka“ hteli su da pucaju na svakog ko im se nađe na putu dok su bežali sa plenom. Ovako opisuje pljačku u Ustaničkoj ulici Beograđanin, prijatelj jednog od razbojnika koji su 10. marta 2011. presreli transport sa novcem firme “Sekuritas servis” i oteli 850.000 evra.

Svih 12 osumnjičenih za pljačku je dva puta oslobođeno pred Višim sudom u Beogradu zbog nedostatka dokaza.

Sagovornik otkriva dosad nepoznate detalje pljačke i šta je bilo sa plenom.

- U pljački nisam učestvovao, ali bio sam u stanu, koji je bio isplaniran kao prvo skrovište, kada su se vratili sa novcem. To je stan na Zvezdari. Kada su završili pljačku, meni nepoznat mladić je čekao na Prokopu i novac dovezao u taj stan-štek, a ostali članovi bande su se razišli na razne strane. Dogovor je bio da se u stanu nađu za tri sata.

- Kad su se okupili, zapretili su mi da će me ubiti ako progovorim o pljački. Podelili su manji deo plena. Veći deo novca su prebacili u pikap, na kome je bila nalepnica Hitne pomoći, kako bi bio što manje upadljiv. Jedan od pljačkaša, zajedno sa tim momkom koji je vozio pikap, prebacio je novac u Bosnu. Ne znam koliko su preneli. Znam samo da su na neki način sakrili taj veći deo plena u automobil i prešli granicu - objašnjava svedok.

Kaže da je znao svaki detalj plana. Prepričava kako je pripremljena i izvedena pljačka.

- Svako je imao svoj zadatak. Policajac koji je uhapšen kao član bande je ukrao “audi A8” sa rotacionim svetlom, koji je u vlasništvu Vlade. Vođa razbojnika je iz drskosti rekao da će proći pored Specijalnog suda, da svima „zaparaju oči”. Imali su pancire i automatsko oružje. Kada su oteli novac, stavili su u svaki džak ometač za mobilne telefone, niko u kvartu nije imao signal. Dva iznajmljena stana u Mirijevu služila su kao rezervna ukoliko policija krene u poteru, ali njih na kraju nisu koristili - otkriva naš sagovornik.

Kada su došli kod železničke stanice Prokop, zapalili su vozila koja su koristili prilikom pljačke. Najmlađeg člana bande je tom prilikom zahvatio plamen. Ostali članovi bande su ugasili plamen, a njega povređenog ostavili. Mislili su da može da im smeta u toku bega od policije. Teško povređeni razbojnik je ipak uspeo peške da umakne, pre dolaska policije, i stigne do stana rođaka koji žive u blizini.

- Morao sam da pobegnem u inostranstvo, zbog svega što znam o toj pljački. Za sve što bi se u istrazi eventualno saznalo mogli bi da optuže mene. Nisam smeo ništa da rizikujem. Ali, prinuđen sam da se vratim u Srbiju i sada živim tako što stalno menjam lokacije. Plašim se za život. Sve sam slučajeve napada prijavio policiji, u zamenu za zaštitu nudim svedočenje, ali niko ne želi da me sasluša - kaže naš sagovornik.

Optuženi, ali kasnije oslobođeni akteri „pljačke veka“ pretili su svedoku da će završiti kao Zoran Vukojević Vuk koga su kao svedoka-saradnika ubili odbegli zemunci.

- Stalno mi prete da će me iseći motornom testerom - navodi sagovornik.

Čeka se nova žalba

Viši sud u Beogradu je 20. decembra 2013. drugi put oslobodio 12 optuženih za pljačku konvoja firme “Sekjuritas servis”, zbog nedostatka dokaza. Oni su i prvom prvostepenom presudom, koju je potom ukinuo Apelacioni sud, bili oslobođeni, jer Tužilaštvo nije dokazalo njihovu krivicu. Tužilaštvo ponovo ima pravo da se žali na presudu Apelacionom sudu.

Opljačkano 850 hiljada evraIz vozila „Sekuritas servis“ 10. marta 2011. godine oteto je 850 hiljada evra. Pljačkaši su u pancirima, naoružani automatskim, oružjem, prošli pored Specijalnog suda

MUP: Svedok da se hitno javi načelniku UKP

Iz rukovodstva MUP-a kažu da se svedok, hitno javi Upravi kriminalističke policije koje će ga, ako se utvrdi validnost njegovih navoda, hitno procesuirati. Ukoliko bude potrebno dobiće i policijsku zaštitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track