RATNI ZLOČIN: Gojko Eror izručen Hrvatskoj sa Malte
Foto: Osijek, Zatvor, printskrin

Slučaj Berka

RATNI ZLOČIN: Gojko Eror izručen Hrvatskoj sa Malte

Crna Hronika -
Nakon što je završen postupak izručenja s Malte, gde je živeo poslednjih 11 godina, Eror, koji je pristao na izručenje, doveden je u osječki zatvor u noći između petka i subote

OSIJEK - Hrvatski Srbin Gojko Eror (49), optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva za vreme rata 90-ih godina, izručen je s Malte Hrvatskoj i nalazi se u osječkom zatvoru.Nakon što je završen postupak izručenja s Malte, gde je živeo poslednjih 11 godina, Eror, koji je pristao na izručenje, doveden je u osječki zatvor u noći između petka i subote, saznaje se nezvanično.

Malteški sud je prošle sedmice odlučio da optuženika izruči Hrvatskoj koja je tražila ekstradiciju zbog optužbi koje se odnose na nestanak najmanje 17 ljudi u Berku, selu pored Vukovara, kao i zbog zločina protiv čovečnosti, mučenja, otmice i nezakonitog odvođenja u koncentracioni logor u periodu od 1991. i 1993.Na Malti nije utvrđivana tačnost optužbi nego samo ispravnost zahteva za izručenje.Optužnica, koju je protiv njega i grupe osumnjičenih u aprilu 2006. podiglo Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru, tereti ih da su od 2. septembra 1991. do kraja 1992. godine u Berku, u kojem je živelo većinsko hrvatsko stanovništvo, nakon što su selo okupirale JNA i paravojne formacije, prihvatili okupatorsku vlast.U optužnici se navodi da su oni osnovali tzv. štab teritorijalne odbrane i preostali deo nesrpskog stanovništva ubijali, odvodili u logor, mučili, zastrašivali, terali na prisilan rad, pljačkali, zbog čega su sve hrvatske porodice morale napustiti svoje kuće.Za vreme napada i okupacije Berka ubijena su 34 stanovnika, a za deset meštana se još traga.

(HINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja