SLUČAJ ELITA INTERNACIONAL: Štrajk advokata odložio suđenje Nikoli Laziću!
Foto: Marina Lopičić

Tereti se za prevaru vrednu 35 miliona evra

SLUČAJ ELITA INTERNACIONAL: Štrajk advokata odložio suđenje Nikoli Laziću!

Crna Hronika -
Nikola lzaić je trebao da na ročištu iznose svoju odbranu, ali je suđenje zbog štrajka advokata otkazano i zakazano za 10. jul

BEOGRAD - Suđenje vlasniku firme "Elita internacional" Nikoli Laziću (60) optuženom za višemilionsku prevaru i oštećenje građana Srbije odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu za 10. jul zbog štrajka beogradskih advokata.Oštećeni građani formirali su udruženje preko kog traže zaštitu svojih prava. Lazić je na suđenje priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu, u kom se nalazi u pritvoru od kad je u januaru izručen Srbiji iz Italije, nakon hapšenja po našoj poternici.

Na današnjem ročištu Lazić je trebalo da izloži svoju odbranu.

Kako je pokušaj Lazićeve odbrane da sa tužilaštvom sklopi sporazum propao na pripremnom ročištu, u nastavku suđenja sudsko veće moraće da sasluša svih 1.780 oštećenih, zbog čega bi ovo suđenje moglo da potraje i godinama.

Lazić je optužen za zloupotrebu položaja odgovornog lica, a za ovo krivično delo zaprećena je kazna do 10 godina.Lazić koji se nalazio u bekstvu od početka 2009. uhapšen je u Milanu po srpskoj poternici, a italijansko pravosuđe je usvojilo molbu Ministarstva pravde i državne uprave i izručilo ga početkom januara Srbiji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv njega je potom krajem marta 2012. podiglo optužnicu kojom ga tereti da je tokom 2008. od 1.600 građana prevarom uzeo više od 35 miliona evra.

Optužnicom se tereti da je u prostorijama svog preduzeća u Nušićevoj ulici u Beogradu od 20. juna do 29. decembra 2008. godine zaključio 1.785 ugovora o zajmu sa gradjanima kojima je obećavao da će im isplatiti mesečnu kamatu od tri odsto, u ime čega su građani, mahom penzioneri, zalagali novac od otpremnina, nasledstva, ali i životne ušteđevine.

Lazić je optužen jer je poslovnu mogućnost preduzeća registrovanog za obavljanje delatnosti posrednika u saobraćaju i reklamiranog kao uspešnog u plasiranju kapitala, iskoristio za lične potrebe, i sa njim pobegao u inostranstvo.

Veštačenje koje je završeno u februaru 2012. godine pokazalo je da je ukupan iznos za koji se tereti Lazić je 3.107.233.676 dinara ili 35.069.921 evro.

( BLIC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track