PLAVI ZID ĆUTNJE: Mito policajcima teško dokazati
Foto: Thinkstock

Borba protiv korupcije u redovima MUP

PLAVI ZID ĆUTNJE: Mito policajcima teško dokazati

Crna Hronika -
Policajci nisu spremni da prijave korumpiranog kolegu

BEOGRAD - Hapšenje Ž. D. (48), policajca iz Obrenovca, koji je primio 3.000 evra mita kako bi jednog čoveka "skinuo" sa nepostojeće poternice, jedno je u nizu hapšnjea u okviru borbe protiv korupcije u MUP Srbije. Cilj je da se korumpirani policajci iskorene i da se uzimanje i davanje mita u srpskoj policiji izbaci iz prakse.Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku objašnjava da takozvani "plavi zid ćutnje" sprečava borbu protiv korupcije u policiji.

- Borba protiv korupcije u MUP je najvažniji, ali i najteži zadatak jer je zloupotrebe teško dokazati, a "plavi zid ćutnje" znači da policajci nisu spremni da prijave korumpiranog kolegu. Gotovo da ne postoji policajac koji će otići kod nadređenog i reći da je njegov kolega uzeo novac - rekao je Đorđević.I Miloš Oparnica, načelnik Službe unutrašnje kontrole MUP Srbije, smatra da je problem to što građani koji prijave da su dali mito nisu automatski abolirani.

- Od tužioca zavisi da li će, umesto statusa izvršioca, takav građanin imati imati status svedoka. Od 10 građana koji su snimljeni da daju mito policajcu, samo troje je spremno da svedoči. Rešenje nije represija, već uticanje kroz izgradnju etike i planova integriteta. Ako postoji procedura, ne postoji voluntarizam. Ako nema voluntarizma, nema ni korupcije - kazao je Oparnica.

On je objasnio da su u policiji prisutni i vidljivi i nevidljivi oblici korupcije.- Najviše korupcije ima tamo gde ima najviše dodira sa građanima. Saobraćajci nisu najgori po tom pitanju. Novac uzimaju i pripadnici kriminalističke i granične policije. Mesta za nevidljivu korupciju ima kod javnih nabavki, kod korišćenja službenih automobila, kod odavanja službenih tajni i kod naplate putnih troškova - istakao je Oparnica.

Činjenice Izvori korupcije u policiji-kriterijumi za napredak u službi nisu poznati ni javnosti ni zaposlenima- zapošljavanje preko rodbinskih i političkih veza- nedefinisane nespojive delatnosti sa policijskim radom- SUK nema ovlašćenja da kontroliše sve zaposlene Brojke50 odsto vozača spremno je na nagodbu sa policijom50 odsto prijava protiv policajaca su anonimne75 odsto policajaca ne bi prijavilo korumpiranog kolegu

HronologijaHapšenja policajaca zbog mita jun 2014. - Šest saobraćajaca iz Knića uhapšeno zbog sumnje da su zaustavljali vozače i od njih tražili novac da im ne pišu kazne maj 2014. - S. Z. iz policije u Merošini priveden zbog sumnje da je primio 3.000 dinara kako bi registrovao traktor jednog građanina mart 2014. - M. T. (28) iz Obrenovca osumnjičen da je od vozača tražio i dobio 500 dinara kako mu ne bi napisao prekršajnu prijavu februar 2014. - Dragi R. (49), policajac iz Novog Beograda, uhapšen zbog sumnje da je u tri navrata primio mito januar 2014. - G. P. (44) iz Smedereva uhapšen zbog sumnje da je u dva navrata od jednog sugrađanina tražio i dobio ukupno 17.200 dinara kako ne bi postupio po izvršnim naredbama Prekršajnog suda o privođnju osobe radi zamene novčane kazne za kaznu zatvora

(M. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track