Saslušan policijski inspektor u aferi "Indeks"
Foto: KURIR

Afera Indeks

Saslušan policijski inspektor u aferi "Indeks"

Crna Hronika -
Tomislav Spasić na suđenju ispričao kako su mu ocene upisane u indeks iako nikada nije upisao Pravni fakultet

SMEDEREVO - Na suđenju optuženima za kupovinu i prodavanje ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu svedočio je policijski inspektor Tomislav Spasić koji je ispričao kako su mu upisane ocene u indeks iako nikada nije upisao Pravni fakultet.

Spasić je rekao da nije upisao Pravni fakultet i nije polagao ispite, ali da se seća da je u indeksu upisana jedna ocena i pre nego što ga je, njemu nepoznata osoba, upisala na fakultet kao i da ima položene ispite kada je bio na crnogorskom primorju na odmoru.

Slučaj korupcije profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta započeo je tako što je optuženi Saša Jovanović ponudio policijskom inspektoru Spasiću da mu "završi Pravni fakultet", a da inspektor odustane od istrage kako Jovanović dolazi do inostranih automobila.

Spasić je rekao da je po naređenju nadređenih starešina, pristao na uslugu koju mu je ponudio Jovanović, a kome je obećao da će učiniti da istraga stane ili da se ublaži.

Kada je Jovanović prvi put, posle radnog vremena, pozvao Spasića, inspektor je odmah poziv prijavio nadređenim starešinama.

Prema optužnici diploma se mogla dobiti za 12.000 do 16.000 evra ili nov BMW 320D, a pozitivna ocena na jednom ispitu mogla se dobiti za stotinak do 1.500 evra, unikatnu narukvicu, kvalitetan strani parfem, viski, upaljač ili bez ičega ako je profesor kućni prijatelj.

Od 87 osoba optuženih u predmetu korupcije, 33 su studenti koje tužilaštvo tereti da su kupovali ocene i 21 posrednik izvan nastavnog osoblja.

Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track