Šverc kokaina u Srbiju preko mula najisplativiji

Šverc kokaina u Srbiju preko mula najisplativiji

Crna Hronika -
Takav način prenošenja kokaina najisplativiji "s obzirom na monopol velikih transporta narkotika prekookeanskim brodovima i jahtama koji drže krupni narko dileri"
BEOGRAD - Na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu je u sredu uveče dovezen je 26-godišnji mladić bez znakova života, čija je smrt konstatovana na VMA i u njegovom stomaku otkrivene su 63 ampule sa oko 600 grama kokaina.
Oni koji u stomaku prenose kokain u kapsulama u žargonu narko dilera se nazivaju "mule" a takav način šverca narkotika nastao je na području Južne Amerike.
Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava da je takav način prenošenja kokaina "nastao onda kada je postalo najisplativije, s obzirom na razdaljinu od južnoameričkih država do Beograda".
Nikolić je dodao i da je takav način prenošenja kokaina najisplativiji "s obzirom na monopol velikih transporta narkotika prekookeanskim brodovima i jahtama koji drže krupni narko dileri".
On je naveo da je "sitnijim" dilerima narkotika preostalo da kokain, u manjim količinama, do kilogram-dva, prebacuju natapanjem veša u kokain ili na nekakve druge načine, poput angažovanja "mula" koji bi bili neprimetni za carinske organe.
Na beogradskom aerodromu, u decembru 2010. godine otkrivena je drzavljanka Bolivije koja je iz stomaka izbacila više od 100 kesica sa više od 1,1 kilograma kokaina.
Droga u njenom stomaku, kako je tada saopšteno, otkrivena je na osnovu pregleda rendgen aparatima, a kesice je izbacila uz pomoć laksativa.
Kokain se iz južnoameričkog područja do našeg regiona i Evrope krijumčari preko granice pomoću "mula", osoba koje tu drogu upakovanu u kapsule prenose u svom telu, a zabeleženi su i slučajevi da se droga skriva u čokoladu, pa i silikone.
Krajem februara ove godine, čokolada punjena kokainom upućena je iz Kostarike u Nikšić, a crnogorska policija je zaplenila pošiljku i otvorila istragu.
Paketić sa čokoladom punjenom kokainom, kako su preneli podgorički mediji, bio je adresiran na jednu Nikšićanku, koja je negirala bilo kakvu povezanost sa pošiljkom.
Nemačka policija je, kako se navodi, obavestila crnogorske kolege da je u Frankfurtu, jednom od glavnih poštanskih čvorišta između Evrope i Južne Amerike, otkriven manji paketić sa kokainom, adresiran na Crnu Goru.
Italijanska policija je u decembru na aerodromu u Rimu uhapsila špansku manekenku koja je prenosila 2,5 kilograma kokaina u implantatima u grudima i na stražnjici.
Manekenka, u odeći koja je isticala njene obline je stigla avionom iz Sao Paula u Brazilu, ali nije uspela da prevari žene carinike koje su otkrile drogu, preneli su tada italijanski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track