Vođa Srbske akcije pozivao na linč Roma pa pobegao iz Srbije?!
Foto: Facebook AFA

Uhapšen organizator delenja letaka

Vođa Srbske akcije pozivao na linč Roma pa pobegao iz Srbije?!

Crna Hronika -
Vođa nacista je pobegao pre nekoliko dana i to kada je javnost reagovala na sramne letke kojima je ova grupa pozivala na linč Roma

BEOGRAD - Šef “Srbske akcije”, stvorene po ugledu na Hitlerovu Nacionalsocijalističku stranku, pobegao pre nekoliko dana iz Srbije kada je javnost reagovala na sramne letke kojima je ova grupa pozivala na linč Roma. Ova neformalna organizacija je letke ostavljala u poštanske sandučiće širom zemlje.

Ali, pripadnik “Srbske akcije” F. G. (24) preksinoć je uhapšen jer policija sumnja da je bio glavni organizator štampanja i deljenja ovih sramnih letaka.

- U stanu F. G. na Paliluli održavali su se sastanci pripadnika nacističke grupe gde su se dogovarali o akcijama, pa i deljenju letaka - kaže izvor.

Kod F. G. su pronađeni i leci protiv Roma, ali i protiv LGBT osoba i premijera Aleksandra Vučića, kao i plakati podrške Ratku Mladiću. U stanu su zaplenjeni i laptop, USB memorija i mobilni telefon. Osumnjičenom je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati jer se tereti da je počinio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

- U sklopu istrage već su saslušane četiri osobe i njihovi iskazi su dostavljeni tužilaštvu - saopštila je policija.

“Srbska akcija” ili, kako pripadnici ove organizacije vole da kažu skraćeno, SA, po ugledu na jurišne odrede Hitlerove Nacionalsocijalističke stranke, osnovana je početkom 2010. Krajem marta te godine pokrenuli su sajt gde su ostavljali poruke mržnje prema Romima, LGBT osobama i drugim manjinama.

Na obeležavanje rođendana Adolfa Hitlera, 20. aprila 2010, objavili su svoj “ideološko-ekonomski program”.

Kriminolog dr Dobrivoje Radovanović kaže da tužilaštvo mora da traži zabranu “Srbske akcije” i zatvaranje njihovog sajta.

- „Srbska akcija“ može biti zabranjena iako je neregistrovana. Ustavni sud je na zahtev tužilaštva zabranio i neonacističku organizaciju “Nacionalni stroj” iako nije bila registrovana - objašnjava Radovanović.

Evropska romska unija: Nikad više

Pozdravljamo hapšenje člana „Srbske akcije“ uz uverenje da ovakvih pretnji više neće biti.

Aida Ćorović: Kultura kao most

Smatra da je manjinska kultura most i alat za dijalog sa većinskim narodom i da mladi treba više da se uključe u kreiranje programa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

( Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja