BOSANSKA POLICIJA UHAPSILA 5 TERORISTA: Bombe kućne izrade spremne za napad vozili u Švedsku
Foto: Rojters

Sprečeni

BOSANSKA POLICIJA UHAPSILA 5 TERORISTA: Bombe kućne izrade spremne za napad vozili u Švedsku

Crna Hronika -
Oni su improvizirane eksplozivne naprave koje su prethodno preuzeli u Sarajevu nameravali da u svom automobilu prevezu do Švedske. FTV je objavila fotografije eksplozivnih naprava u obliku kanistera sa satnim mehanizmom

MOSTAR - Pet je osoba uhapšeno je u petak u antiterorističnoj akciji bosanskohercegovačke državne policijske agencije SIPA šifrovanog naziva 'Beneluks' koja je izvedena na graničnom prelazu prema Hrvatskoj u Bosanskom Brodu gde su zaplenjene improvizirane eksplozivne naprave namijenjene terorističkom napadu u Švedskoj, te u akciji u Sarajevu, objavili su službeni izvori i mediji u BiH.

Federalna televizija objavila je kako su na graničnom prelazu na izlazu iz BiH u Bosanskome Brodu uhapšeni Šveđanin arapskog porekla Osman Abdel Salah te dvojica Bošnjaka, državljana BiH Adis Ramić i Enver Džanko.

Oni su improvizirane eksplozivne naprave koje su prethodno preuzeli u Sarajevu nameravali da u svomautomobilu prevezu do Švedske. FTV je objavila fotografije eksplozivnih naprava u obliku kanistera sa satnim mehanizmom na vrhu koje su oblepljene selotejpom.

Policija je u akciji imala podršku kolega iz Švedske i Holandije.

Po navodima Federalne televizije izrada eksplozivnih naprava bila je naručena iz Holnadije, a krajnja destinacija je bila Švedska, gde je trebalo da bude izveden teroristički napad.

Po eksplozivne naprave su u Sarajevo došle dve osobe iz Švedske. SIPA ih je pratila dva dana, a nakon što su preuzeli eksploziv smestili su ga u krov automobila.

U Sarajevu su, po navodima medija, uhapšeni Amar Šljivo, a kasnije još jedna soba za koju se navode samo inicijali Ž.M. (1974.)

Pretresen je i kafić Amara Šljive u sarajevskom naselju Grbavica. Šljivo je po medijskim navodima bivši policijski specijalac i od ranije je poznat policiji po izvršenju više kaznenih dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track