U Makedoniji napeto, na ispitivanju 50 osoba
Foto: KURIR

U Makedoniji napeto, na ispitivanju 50 osoba

Crna Hronika -
U skopskom naselju Radišani, odakle su ubijeni, i večeras je napeto, još ima građana koji su na barikadama. Primetno je i pojačano prisustvo policije, a zastave su spuštene na pola koplja

SKOPLJE - Tela četvorice makedonskih mladića od 18 do 20 godina i jednog čoveka srednjih godina nađena su sa prostrelnim ranama nadomak Skoplja, a u znak protesta zbog nezapamćenog pokolja građani su danas izašli na ulice i postavili barikade zahtevajući hitno pronalaženja krivaca.

U skopskom naselju Radišani, odakle su ubijeni, i večeras je napeto, još ima građana koji su na barikadama. Primetno je i pojačano prisustvo policije, a zastave su spuštene na pola koplja. U vezi sa ubistvima u MUP je na ispitivanje pozvano 50 osoba.

Povodom ovog događaja sastao se i vrh makednoskog MUP-a u policijskoj stanici Gazi Baba. Sastali su se i ambasador SAD u Makedoniji Pol Volers i lider albanske vladajuće stranke Demokratskom unijom za integracije (DUI) Alijem Ahmetijem. U saopštenju stranke se navodi da su se složili da je neophodna temeljna istraga i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Makedonski mediji su javili da će se sutra obaviti sahrana petorice ubijenih, kao i da je opština Butel sutrašnji dan proglasila danom žalosti. Makedonski predsednik Đorđe Ivanov pozvao je na uzdržanost i sprovođenje hitne istrage, a Petar Latinovski, gradonačelnik opštine Butel, dela Skoplja na području kojeg su se ubistva dogodila, pozvao je vlasti da pronađu počinioce "kako bi se izbegla svaka vrsta špekulacija", javio je AP. Na uzdržanost svih strana do okončanja istrage i izbegavanje špekulacija i neosnovanih optužbi pozvala je i američka ambasada u Skoplju.

Sličan apel ponovo je uputila i makedonska policija, čiji je portparol Ivo Kotevski pozvao medije da ne spekulišu o tome da su ubistva povezana sa međuetničkim pitanjima, jer za to nema dokaza. Pripadnici specijalne policijske jedinice raspoređeni su u naselju Radišani u severnom delu Skoplja, odakle potiče većina ubijenih, nakon što je oko 1.000 građana izašlo na protest.

Skopska televizija "24 sata vesti" javila je da je revoltirano stanovništvo napalo njenu novinarsku ekipu, razbilo im kameru i demolirala vozilo. Pojedini mediji javljaju da su tokom protesta oštećena tri vozila i jedan gradski autobus, kao i da je kamenovano nekoliko kuća Albanaca koji žive u Radišanima, ali policija ove informacije nije potvrdila. Ubijeni su Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski koji su se spremali za proslavu mature, kao i 45-godišnji Borče Stevkovski koji nije bio u njihovom društvu, već je sam oko 17 sati došao na jezero na pecanje.

Neki internet portali objavili su više špekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloletnu kćer. MUP je ranije danas zbog ovih špekulacija pozvao građane na strpljenje, da se smire strasti, a da se mediji uzdrže od špeklacija i neproverenih informacija da ne bi bile pokrenute međuetničke tenzije. Ministarka policije Gordana Jankulovski je apelovala na građane da ostanu mirni.

"Činimo sve da razjasnimo okolnosti pod kojima je počinjeno ovo ubistvo, u kojem je pet osoba, najverovatno bez ikakvog razloga, izgubilo život. Pozivamo da se smire strasti i da se senzacionalističkim informacijama ne doprinosi daljem podgrevanju tenzija", rekla je ona na konferenciji za novinare u Skoplju. Ministarka Jankulovska je dodala da je na razgovor u MUP pozvano 25 do 30 osoba u vezi sa ubistvima. Zvanično, MUP je potvrdio da su tela petorice ubijenih, sinoć oko 22:30, pronašli pecaroši u blizini veštačkog jezera kod sela Smiljkovci.

Na mestu ubistva bilo je čaura, krvi, a na telima ubijenih prostrelnih rana, ali oružje nije pronađeno. Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a čovek stotinak metara dalje. Revoltirani stanovnici naselja Radišani postavili su barikade, pale sveće i ostavljaju cveće na ulici, a od ministarke Jankulovske traže da pronađe i kazni počinioce ovog masakra. MUP Makedonije formirao je Operativni štab čiji je zadatak da koordinira rad na rasvetljavanju svirepog ubistva.

Brat nastradalog 45-godišnjaka za televiziju Kanal 5 izjavio je da im je nezvanično rečeno da su se mladići poznavali sa ubicama i da je njegov brat ubijen da ne bi bio svedok masakra. Stanovnici okolnih sela su izjavili da su negde oko 20 sati čuli pucnjavu. Navodno, likvidirani su jedan po jedan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track