Zapalili kuću Albanca u Radišanima
Foto: Rts

Tenzije u Makedoniji

Zapalili kuću Albanca u Radišanima

Crna Hronika -
Makedonska policija provela je noć sprečavajući incidente između grupa Makedonaca i Albanaca u okolini Skoplja

SKOPLJE - Makedonska policija angažovala je sve snage kako bi pronašla počinioce petostrukog ubistva u okolini Skoplja, ali i sprečila sudar grupa Makedonaca i Albanaca, koje već nekoliko dana "patroliraju" raskrsnicama oko naselja Radišani.

Prošle noći, sukob je ponovo zamalo izbegnut, ali je grupa Makedonaca uspela da zapali kuću čiji su vlasnici Albanci, pa lokalni analitičari upozoravaju da je brzina jedan od ključnih faktora istrage, pošto međunacionalne tenzije lako mogu da prerastu u nasilje.

Specijalci raspoređeni oko Radišana do sada su bez većih problema izlazili na kraj sa tim grupama, ali su gnevni mladići uspeli da razlupaju nekoliko automobila i autobusa gradskog saobraćaja.

U suštini, opasnost od nasilja postojaće sve dok se ne rasvetle misteriozna ubistva. Policija je u istrazi angažovala sve snage, ali za sada bez nekih dramatičnih rezultata, pa se sve nade polažu u "opel" pronađen desetak kilometara od mesta zločina.

Kriminolozi tvrde da je makedonska policija sa mesta zločina prikupila veliku količinu dokaznog materijala, pomoću kojeg bi se mogla rekonstruisati čistija slika okolnosti koje su dovele do tog hladnokrvnog ubistva.

Za sada, policija je uspela da "načini profil ubica", ali identitet počinilaca tog zločina ostaje misterija. Obdukcija je pokazala da su žrtve ubijene hicima ispaljenim iz neposredne blizine u glavu i gornji deo tela žrtava, kao i da je jedan imao prostrelne rane na nogama,prenosi RTS.

Osim prilično tanke teorije da su petoricu Makedonaca ubili Albanci sveteći se za ubistvo dvojice sunarodnika u februaru u Gostivaru, Skoplje je, za sada diskretno, nagovestilo da su motivi zločina, možda, sasvim drugačiji.

Profesorka skopske Policijske akademije Frosina Remenski rekla je da bi taj zločin mogao predstavljati odgovor mafije na policijsku akciju "Detonator", u kojoj su, u Kočanima, uhapšene 23 osobe, koje se sumnjiče da su se, između ostalog, bavile reketiranjem, iznudom i prodajom heroina. Među uhapšenima su rođaci poslanika vladajuće koalicije.

Veliki problem za makedonsku policiju predstavlja i činjenica da za sobom vuče rep ogromnog broja nerešenih slučajeva iz prošlosti, uključujući i neke koji su, poput ovog, ozbiljno ugrožavali stabilnost Makedonije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja