UHAPŠEN ANDRIJA DRAŠKOVIĆ: Belgijanci ga traže za ubistvo albanskog emigranta

Hrvatski mediji prenose

UHAPŠEN ANDRIJA DRAŠKOVIĆ: Belgijanci ga traže za ubistvo albanskog emigranta

Crna Hronika -
Drašković je priveden na osnovu naloga za hapšenje koje su izdale belgijske vlasti zbog ubistva albanskog emigranta Envera Hadrija, predsednika Pokreta za ljudska prava, koji je likvidiran krajem februara 1990. godine u centru Brisela

SPLIT - Biznismen Andrija Drašković uhapšen je još u utorak na aerodromu Split.

Drašković je priveden na osnovu naloga za hapšenje koje su izdale belgijske vlasti zbog ubistva albanskog emigranta Envera Hadrija, predsednika "Pokreta za ljudska prava", koji je likvidiran krajem februara 1990. godine u centru Brisela, prenosi hrvatski portal Index.hr.

Draškovića policija je zadržala prilikom pasoške kontrole na aerodromu “ Resnik“ kod Splita. Naime prilikom kontrole policija je utvrdila da je Belgija za njim pre godinu dana raspisala poternicu takozvani „ evropski nalog za hapšenje“ zbog sumnje da je od saučesnika ubistva albanskog aktiviste za ljudska prava Envera Hadirija pre 25 godina u Briselu.

Naime Drašković je prvo s porodicom došao na odmor i sletio na privatni brački aerodrom. Tom prilikom niko ga ništa nije pitao. Prilikom povratka posle završetka odmora on je krenuo avionom za Beograd sa aerodroma Resnik, kada je uhapšen.

Drašković je, kako saznaje Index.hr, prilikom ispitivanja u splitskom Županijskom sudu negirao svoju povezanost sa likvidacijom Hadrija i da je pristao na predaju. Njegov branilac Željko Gulišija ponudio je sudu granaciju od 50 hiljada evra, ali sud je prihvatio 100 hiljada evra, a takođe bi trebao biti deponovan i njegov pasoš, kao i da mora odsesti u istom hotelu u kome je boravio do sudske odluke.

Inače hrvatski mediji spekulišu da se pred Draškovićem nalazi i druga opcija da u roku od 10 dana po njega dođu belgijske vlasti i odvedu ga. Zanimljivo je i to da svim tekstovima objavljenima na internetu, a u kojima se spominje Hadrijevo ubistvo, nigde do sada nije spominjano Draškovićevo ime.

Mediji su nedavno pisali o ovom slučaju u kontekstu hapšenja hrvatskih obaveštajaca Zdravka Mustača i Josipa Perkovića i njihovih dobrih veza sa kolegama iz Srbije.

Navodno se radilo o jednoj od poslednjih likvidacija u režiji UDBE, odnosno, SDB-a. Kao izvršioci navedeni su Andrija Lakonić, Veselin Vukotić i Darko Ašanin.

Lakonić je ubijen nepunih mesec dana nakon likvidacije Hadrija, i to nakon svađe s Vukotićem i Ašaninom, koji je ubijen 1998. godine u svom kafiću Koloseum na beogradskom Dedinju.

O tome bi pravosnažno trebalo odlučiti vanraspravno veće suda u Splitu.

Andrija Drašković i ranije je boravio u Hrvatskoj, a 2006. godine dao je opširan intervju Jutarnjem listu u kome je naveo kako se u Hrvatskoj osjeća kao kod kuće.

Drašković je, krajem 2013. godine izašao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gde je služio kaznu za ubistvo Zvonka Plećića u beogradskom restoranu Knez 2000. godine. Bio je osuđen na devet godina zatvora, ali kazna mu je smanjena za dve godine i tri meseca.

( Index.hr/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track