IZRUČENJE POSLE 10 GODINA: Kapetan Dragan na putu ka Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Krenuo iz Australije

IZRUČENJE POSLE 10 GODINA: Kapetan Dragan na putu ka Hrvatskoj

Crna Hronika -
Vasiljković će u četvrtak stići na zagrebački aerodrom i odatle će produžiti na Županijski sud u Splitu

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, na putu je iz Australije u Hrvatsku gde će biti izručen nakon deset godina sudskog postupka, objavila je australijska vlada. On je danas predat hrvatskim policajcima na aerodromu u Sidneju.

Vasiljković će u četvrtak stići na zagrebački aerodrom i odatle će produžiti na Županijski sud u Splitu. Splitsko tužilaštvo sumnjiči ga da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih snaga, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tokom juna 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanjeTokom tog napada su, prema sumnjama tužilaštva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano u izbeglištvo, pljačkana njihova imovina, a neki su i ubijeni i ranjeni, od kojih i jedan strani novinar.

Naknadno je Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku podnelo zahtev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rešenjem Vrhovnog suda od septembra 2010. određeno da se postupak premesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini.

(Novi list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track