OTKRIVENO ZAŠTO JE BIZNISMEN NAPUSTIO HRVATSKU Drašković pobegao iz Splita da ga ne bi ubili Albanci
Foto: Marina Lopičić/Arhivska Fotografija

Rasplet

OTKRIVENO ZAŠTO JE BIZNISMEN NAPUSTIO HRVATSKU Drašković pobegao iz Splita da ga ne bi ubili Albanci

Crna Hronika -
Neobično objašnjenje Draškovićev branilac Veljko Delibašić tvrdi da bi njegovom klijentu bio ugrožen život da ga je Hrvatska izručila Belgiji, koja ga traži zbog ubistva Albanca Envera Hadrija 1990. godine

BEOGRAD - Srpski biznismen Andrija Drašković po savetu svog advokatskog tima pobegao je iz Splita da ne bi bio izručen Belgiji, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu albanskog emigranta Envera Hadrija 1990. godine, jer bi mu u belgijskom pritvoru bio ugrožen život, saopštio je sinoć Draškovićev branilac Veljko Delibašić.Advokat je u pisanoj izjavi za medije potvrdio da se Drašković trenutno nalazi u Srbiji i da njegovo izručenje Belgiji izričito zabranjuje Ustav Srbije, otkrivši šokantna saznanja zbog kojih je Draškoviću sugerisano da ode iz Splita.- Dok je u Splitu čekao da stigne neophodna dokumentacija, advokatski tim Andrije Draškovića došao je do sledećih podataka:Neosnovana poternica1. da su policija, tužilaštvo i sud Belgije sve vreme upoznati s mestom njegovog boravka i da su namerno raspisali neosnovanu poternicu, čime su svesno odlučili da krše njegova osnovna ljudska prava;2. da državni organi Belgije svoju represiju vrše u dogovoru sa zemljama iz okruženja;3. da je zbog istog događaja u Belgiji u pritvoru bio Veselin Vesko Vukotić pune tri godine, a da čak ni optužnica nije podignuta protiv njega, kao i da mu je zdravlje ozbiljno narušeno kao direktna posledica torture koja se u pritvoru sprovodila nad njim;4. da je za Andriju Draškovića pripremljen neosnovani pritvor, koji bi i za njega bez ikakvog razloga trajao najmanje tri godine, nakon čega, takođe, ne bi bila podignuta optužnica;5. da porodica Envera Hadrija, u dosluhu s nevladinom organizacijom Krik i jednim brojem novinara, priprema medijsku hajku na Andriju Draškovića kao uvertiru u njegovo nezakonito hapšenje, a zatim i njegovo izručenje Belgiji;6. da bi mu u pritvoru u Belgiji bio ugrožen život.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Delibašić je takođe istakao da se takvim odnosom prema Draškoviću krše njegova osnovna ljudska prava, kako je rekao, „pre svega pravo na slobodu kretanja, a zatim i pretpostavka nevinosti“.Poštovati Ustav- Iz tog razloga advokatski tim Andrije Draškovića zahteva od svih državnih organa Srbije da, kao i sve svoje državljane, zaštiti i Andriju Draškovića, što su dužni da urade po Ustavu Republike Srbije, odnosno da zaštite osnovna ljudska prava svog državljanina, koja u ovom slučaju nisu samo ugrožena već i drastično povređena, a postoji i očigledna zla namera da se ta prava i dalje povređuju - naveo je u saopštenju dostavljenom medijima Veljko Delibašić.

Opovrgava tvrdnje BelgijanacaDRAŠKOVIĆ OD 2007. DOSTUPAN SUDUDelibašić tvrdi da nije tačno da je za Draškovićem raspisana poternica, jer, navodno, državni organi Belgije „ne znaju gde je i ne mogu da stupe s njim u kontakt“:- Naravno, to nije istina, jer su upravo predstavnici belgijskog pravosuđa, odnosno njihovi istražni organi saslušali Andriju Draškovića 2007. u Italiji. Odmah po povratku iz Italije u Beograd 2007. Andrija Drašković i njegovi advokati obavestili su sud u Belgiji da on živi u Beogradu i naveli tačnu adresu na koju mogu da mu dostave pozive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track