FOTO NAPAD NA SRBE U ĐAKOVICI: Albanci probili kordon, bacali petarde i gađali policiju farbom
Foto: Printscreen RTS

Incident tokom obeležavanja slave

FOTO NAPAD NA SRBE U ĐAKOVICI: Albanci probili kordon, bacali petarde i gađali policiju farbom

Crna Hronika -
Policija je uhapsila jednu osobu. Okupljeni su uzvikivali "Srbija ne može da prođe", istučući transparent "Nema pomirenja bez pravde"
1 / 3 Foto: Printscreen RTS

ĐAKOVICA - Grupa nezadovoljnih Albanaca probila policijski kordon u Đakovici, bacajući petarde i gađajući policiju crvenom farbom. Jake policijske snage osiguravale su raseljene Srbe koji su došli u Đakovicu da obeleže slavu.

Povodom posete raseljenih Srba iz Đakovice, koji su u pravoslavnoj crkvi obeležili slavu Uspenja presvete bogorodice, protestovala je grupa nezadovoljnih Albanaca.

Okupljeni su na kratko probili policijski kordon, uz detonacije petadi, gađajući policiju crvenom farbom, javlja dopisnik RTS-a.

Policija je upotrebila suzavac i sprečila ih da se približe raseljenima kada su autobusima izlazili iz crkvenog dvorišta.

Protest Albanaca, Foto: Printscreen RTS
Protest Albanaca, Foto: Printscreen RTS

Policija je uhapsila jednu osobu. Okupljeni su uzvikivali "Srbija ne može da prođe", istučući transparent "Nema pomirenja bez pravde".

Nakon kraćeg vremena okupljeni Albanci su se razišli. Raseljeni iz Đakovice su bezbedno, uz jaku policijsku pratnju napustili taj grad i uputili se prema Visokim Dečanima.

Pre današnje posete raseljenima iz Đakovice je je u nekoliko navrata bilo zabranjivano da posete gradsku crkvu.

Početkom godine, za Božić, raseljeni iz Đakovice su došli u grad, ali su zbog protesta Albanaca I napada kamenicama na autobus, odustali od posete crkvi.Gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Ljilja, izjavila je RTS-u da su preduzete sve mere da današnja poseta raseljenih protekne mirno.

Uz veliko policijsko obezbeđenje raseljeni Srbi iz Đakovice stigli su u taj grad, na proslavu crkvene slave Uspenja presvete Bogorodice.

Raseljeni kojima je u nekoliko navrata bilo zabranjivano da posete crkvu u Đakovici, stigli su u tri autobusa iz više mesta na Kosovu i centralne Srbije.

Srbi su dovezeni uz policijsku pratnju, Foto: Printscreen RTS
Srbi su dovezeni uz policijsku pratnju, Foto: Printscreen RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track