ARKANOV UBICA ZA KURIR: Zatvor  mi prija!Pišem knjigu sve ću da otkrijem!
Foto: Dragana Udovičić

Život u Zabeli: Kurir na plus 40 posetio najčuveniji srpski kazamat

ARKANOV UBICA ZA KURIR: Zatvor mi prija!Pišem knjigu sve ću da otkrijem!

Crna Hronika -
Vežbam redovno, mnogo i čitam. Možda ću jednog dana da izdam knjigu, kaže Dragan Nikolić Gagi, osuđenik na 30 godina. Sve je ovde kao i napolju, grad u malom, nemam na šta da se žalim, objašnjava Nikolić, koga smo zatekli kako diže tegove na spravama pored bazena
1 / 5 Foto: Dragana Udovičić

POŽAREVAC - Najpoznatiji srpski osuđenici, koji kazne služe u čuvenoj Zabeli, za razliku od kolega iz drugih zatvora, mnogo lakše podnose nesnosne vrućine jer im je svakog dana na raspolaganju bazen. Ekipa Kurira posetila je Kazneno-popravni zavod kod Požarevca i uverila se kako na plus 40 izgleda život iza rešetaka.

Rekreacija... Sprave za vežbanje popularne su među zatvorenicima
Rekreacija... Sprave za vežbanje popularne su među zatvorenicima

Unutar zidina zdanja okruženog visokim ogradama i bodljikavom žicom uređena staza, opasana cvećem, vodi pravo do sportsko-rekreativnog centra u sklopu kog je i plivalište, gotovo olimpijskih razmera. Kao i na svakom gradskom bazenu, tik do ivice, stoji muškarac na čijoj majici piše „spasilac“.Nikolić: Pišem pesme- I on je osuđenik, ali ima licencu spasioca - objašnjavaju naši domaćini u KPZ Zabela, dodajući da su, osim bazena, osuđenicima na raspolaganju i tuševi sa termalnom vodom temperature 38 stepeni, koja ima lekovita svojstva za kožna oboljenja.Na desetak metara od zatvorskog kupališta stoje sprave za vežbanje. Upravo na tom mestu zatekli smo Dragana Nikolića Gagija, koji služi kaznu od 30 godina zatvora na koju je osuđen zbog pomaganja u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana u hotelu „Interkontinental“ 2000. godine. Znatno krupnije građe nego kada se poslednji put pojavio u javnosti, pre devet godina na izricanju presude, Gagi nije prekidao vežbanje ni na 35 stepeni.- Vežbam redovno, četiri puta nedeljno. Trudim se da održim formu - rekao nam je Nikolić.

Osveženje... Bazen u Zabeli
Osveženje... Bazen u Zabeli

Osim sportskog centra, koji redovno posećuje, Nikolić je otkrio za Kurir da se tokom boravka u zatvoru posvetio usavršavanju engleskog jezika, ali i čitanju.- Mnogo čitam, filozofiju pre svega, recimo Marka Aurelija. Pišem i pesme. Možda ću jednog dana da izdam knjigu... Sve je ovde kao i napolju, grad u malom, nemam na šta da se žalim - podelio je svoje iskustvo Dragan Nikolić, koji je iza rešetaka od 2003. godine, kada je uhapšen u Beču.Zajedno sa Nikolićem, u sportskom centru vežbao je još jedan poznati srpski osuđenik Ljubiša Lindo. On je osuđen kao član grupe Milana Zarubice, a ostalo mu je da odsluži još šest meseci od petogodišnje kazne. Kaže da ga je boravak u Zabeli promenio. Kao i Nikolić, sa kojim je čak u istom fudbalskom timu, osim na sportskim terenima, vreme prekraćuje pisanjem poezije.- Nemam više 20 godina, imam 46. Boravak u ovoj ustanovi me je promenio. Kada je čovek mlad, ne razmišlja isto kao u ovim godinama i sa ovim iskustvom. Svi smo mi ovde jer ispaštamo sopstvene greške - bio je iskren Lindo.

Disciplina... Unutrašnjost zatvora
Disciplina... Unutrašnjost zatvora

Njih dvojica, kao i ostali osuđenici, imaju pravo da dva sata dnevno provode u sportskom centru. Izuzetak su stanovnici sedmog paviljona, u kom trenutno, između ostalih, borave i Radomir Marković, Sretko Kalinić, Željko Milovanović, Aleksandar Simović, kao i osuđenici u takozvanom Alkatrazu - Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Miloš Simović i drugi. Oni mogu da šetaju samo u krugu svog paviljona.

Sportske aktivnosti... Teren za košarku
Sportske aktivnosti... Teren za košarku

Dva sata dnevno- Svi osuđenici, osim onih iz sedmog paviljona i posebnog odeljenja poznatijeg kao „Alkatraz“, sami biraju na koje aktivnosti će potrošiti svoja dva sata slobodnog vremena dnevno. Sportski centar sastoji se od bazena, terena za fudbal, košarku, odbojku i teretane - pojasnila je Anđela Antić, šef Odseka za sprovođenje programa postupanja u Zabeli.

Redari na sportskom terenuNAPOLJU NAS ČEKA NOVI ŽIVOTRedari Marjan Arsović i Saša Radosavljević, koji služe kazne zbog ubistva, zaduženi su za održavanje bazena i terena.- Većina stanovnika Zabele bavi se sportskim aktivnostima. Na ovaj način izbacujemo negativnu energiju - kaže Arsović, kom je ostalo još 40 dana do odsluženja zatvorske kazne od 12 godina. Njegov „kolega“, koji služi kaznu od 15 godina, objašnjava da mu mnogo znači rad u sportskom centru.- Imamo dovoljno vremena kako za rad tako i da dobro razmislimo zbog čega smo ovde. Kada budem izašao na slobodu, počeću novi život - kaže Radosavljević.

Bazen za PožarevljaneKUPAJU SE PORED OSUĐENIKANa samo nekoliko stotina metara od bazena u kom se rashlađuju osuđenici, takođe u sklopu Zabele, nalazi se još jedan bazen, ali je on otvoren za građane.- Renoviran objekat „Preporod“ raspolaže sa tri restorana, lepom velikom baštom sa prirodnom hladovinom u sklopu bazena, kao i igralištem za decu. Pomoćno osoblje ovde su radno upošljeni osuđenici iz otvorenog dela, takozvani slobodnjaci, koji za svoj rad dobijaju naknadu - kaže šef objekta Nenad Popović. On objašnjava da su ležaljke pored bazena pravili sami osuđenici, kao i da se prihod koji „Preporod“ ostvaruje koristi za poboljšanje uslova boravka osuđenih osoba.

ČinjeniceARKANOVO UBISTVO- Željko Ražnatović Arkan ubijen je 15. januara 2000. u hotelu „Interkontinental“ u Beogradu, kada je u njega pucao Dobrosav Gavrić, a Dragan Nikolić i Milan Ðuričić bili su mu saučesnici- Ðuričić i Nikolić osuđeni su na po 30 godina kao saučesnici u Ražnatovićevom ubistvu, dok je Dobrosav Gavrić osuđen na 35 godina- Dragan Nikolić uhapšen je 2003. u jednom stanu u Beču, tri godine nakon raspisivanja poternice- Dobrosav Gavrić uhapšen je 2011. godine u Južnoafričkoj Republici i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru- Milan Ðuričić i dalje je u bekstvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track