Ubice Ćuruviji pucale u glavu!

Nerasvetljeni zločini koji su potresli Srbiju

Ubice Ćuruviji pucale u glavu!

Crna Hronika -
Vlasnika Dnevnog telegrafa danima pratili pripadnici DB,ali samo nekoliko minuta pre zločina opozvani sa zadatka

11.4.1999. Slavko Ćuruvija - novinar, vlasnik dnevnog telegrafaBEOGRAD - Krvavi Vaskrs!Između sirena koje su obaveštavale o vazdušnoj opasnosti i bombama NATO, 11. aprila 1999. godine ubijen je Slavko Ćuruvija, vlasnik lista Dnevni telegraf! Od tada je prošlo 13 godina, a ubice još nisu iza rešetaka.

Bila je nedelja, Vaskrs. Ćuruvija je posle ručka s prijateljima u centru grada krenuo, u društvu Branke Prpe, ka svom domu. Dok su se šetali Svetogorskom ulicom ka stanu u kome je Ćuruvija živeo, ni slutili nisu šta ih čeka u prolazu zgrade s brojem 35. U toj zgradi je živeo, ali su se u njoj nalazile i prostorije marketinga Dnevnog telegrafa.

„U 16.40 sati ušli su u prolaz u kome su im prišli maskirani napadači. Bili su obučeni u crno, a na glavama su imali ‘fantomke’. Jedan od njih udarcem je onesvestio Branku Prpu, dok je drugi u pravcu Ćuruvije ispalio četiri hica. Jedan je vlasnika Dnevnog telegrafa pogodio u srce, drugi u glavu. Slavko Ćuruvija svoje dželate nije ni video jer su mu pucali s leđa”, pisali su mediji.

Istraga je, posle pada režima Slobodana Miloševića, utvrdila da su Ćuruviju danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti u akciji „Ćuran”.

- Pripadnici DB su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa „zadatka”. Iako se ranije pominjalo da je u ubistvo Ćuruvije umešan i DB, to nikada nije utvrđeno - kaže izvor Kurira iz istrage.

Nakon ubistva, na predlog specijalnog tužioca za organizovani kriminal, do 2006. godine saslušano je oko 100 svedoka, ali ubice i naručioci do današnjeg dana nisu identifikovani. Možda će više uspeha imati sudsko veće koje je, prema rečima ministarke pravde Snežane Malović, prošle godine formirano kako bi radilo samo na slučaju ubistva Slavka Ćuruvije.

(J. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track