NIJE TERORISTA, VEĆ PREVARANT: Srbin uhapšen u Maroku na poternici Interpola
Foto: Privatna Arhiva Poslao Je Brat

Varao ljude preko interneta

NIJE TERORISTA, VEĆ PREVARANT: Srbin uhapšen u Maroku na poternici Interpola

Crna Hronika -
Za Mihailom Šilerom, koji je pre nekoliko dana uhapšen kada je iz Maroka pokušao da izađe Interpol je raspisao međunarodnu poternicu zbog sumnje da je počinio više prevara u okviru Evropske unije, otkriva Kurir.

- Šiler je uhapšen na osnovu Interpolove poternice koja je za njim raspisana. Dakle, nije u pitanju nikakav terorista već čovek koji se sumnjiči da je varao ljude. Inače, on je 2001. godine uzeo srpsko državljanstvo pošto se prethodno odrekao nemačkog, a zanimljivo je da je poternica za njim prvobitno bila raspisana te iste godine po zahtevu Nemačke. Sa kolegama iz Interpola upravo proveravamo da li je on sada uhapšen na osnovu nje ili je u pitanju neka nova. Čujemo da je hteo da dođe u Beograd na lečenje... Da li je on sada pokušao da dođe u Srbiju kako bi izbegao hapšenje jer mi ne isporučujemo naše državljane znaćemo tokom dalje istrage - rečeno nam je u MUP-u Srbije.

Oni nisu želeli da govore konkretno o kakvim je prevarama reč ali su pojedini mediji objavili da su pitanju prevare preko interneta.

Navodno tražio žrtve po Evropi prodavajući im bezvredne akcije propalih firmi. Nalazio ih preko interneta ili telefonom i predstavljao im se kao zastupnik brokerske kuće. Kupio bi veliki broj bezvrednih akcija i na taj način na nemačkoj berzi veštački bi prikazao da one vrede više.

Nagovarao je lakovrene da kupe te deonice, jer vlasnik navodno ulaže u kompaniju, pa će ona vrlo brzo mnogo više vredeti. Žrtvama je obećavao veliku zaradu kad preprodaju akcije. Nakon što bi oni uplatili novac, Šiler bi nestajao, a vrednost akcija na berzi bi strmoglavo padala. On je već izvesno vreme boravio u Maroku, i tamo je kako se sumnja, nastavio sa prevarama.

U toku dana Šilera će u zatvorskoj bolnici „Sale“ u Rabatu posetiti porodica i službenici srpske ambasade pošto je iz ćelije prebačen na lečenje zbog zdravstvenih tegoba.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track