Mudžahedini iz BiH napadaju Njujork
Foto: Doznajemo.ba

Terorizam, bosanska veza

Mudžahedini iz BiH napadaju Njujork

Crna Hronika -
Teroristička mreža, koja je rukovodila obukom i pripremom napada na Njujork, deo je globalne terorističke infrastrukture formirane u odredu "El mudžahedin" u BiH,

NJUJORK - Optužnica i detalji istrage u vezi sa pripremom planiranog terorističkog napada na Njujork pokazuju da je mreža, koja je rukovodila obukom i pripremom novog napada na taj grad, deo globalne terorističke infrastrukture formirane u odredu "El mudžahedin" u Bosni i Hercegovini.Za pripremu terorističkog napada na ciljeve u SAD i Velikoj Britaniji u SAD se sudi naturalizovanom Bošnjaku iz BiH Adisu Medunjaninu poznatom kao Muhamed. On je proglašen krivim za planiranje bombaških napada na njujorški metro 2009. godine. Osim njega, Nadžibulaha Zazija i Zareina Ahmedžaja, u SAD je optužen i Adnan El Šukrijuma poznat kao Hamad, terorista iz odreda "El mudžahedin" u BiH, koji je u bekstvu, piše "Glas Srpske".Prema navodima optužnice, upravo je El Šukrijum jedan od vođa Al Kaidinih spoljnih operacija koje podrazumevaju napade na SAD i druge zapadne zemlje. On je, dodaje se, od septembra do decembra 2008. godine u terorističkom kampu u Pakistanu regrutovao Medunjanina i Zazija za izvršenje samoubilačkog terorističkog napada na Njujork.Adnana Guslair i El Šukrijuma na listu najtraženijih terorista sveta, FBI je stavio 8. jula 2010. godine kada je razotkrivena priprema napada na metro-sistem i Tajm skver u Njujorku.

Za El Šukrijumom je Okružni sud SAD Istočni okrug Virdžinija izdao nalog za hapšenje 26. marta 2003. godine, a za sve informacije koje će pomoći hapšenju nudi se nagrada od pet miliona dolara. On se tokom 1995. godine borio kao islamski dobrovoljac u ratu u BiH.Adnana El Šukrijuma, poznatog i kao Džafar Al Tajar, učesnika rata u BiH, FBI procenjuje kao lice koje je obučeno da organizuje i rukovodi terorističkim ćelijama istog ranga kao što je i Mohamed Ata rukovodio napadom od 11. septembra 2001. godine.Glas Srpske piše da je on bio u bliskim vezama sa Abdu Ali Šarkavijem, još jednim pripadnikom odreda El mudžahedin u BiH za kojeg obaveštajne američke službe smatraju da je saradnik višeg nivoa i pomagač Al-Kaide koji se zakleo na vernost Osami bin Ladenu i lično regrutovao telohranitelje za njega.Al Šarkavi je od 2004. godine bio pritvorenik u Gvantanamu, a procenjuje se da je pre hapšenja prikupio, primio i prosledio oko 500.000 američkih dolara za regrutaciju i slanje oko 100 islamskih militantnih dobrovoljaca u Avganistan i Pakistan kao deo podrške Al-Kaidi.Tu obuku u Pakistanu prošao je i Adis Medunjanin i njegova dvojica saradnika koji su trebali da izvedu teroristički napad na SAD, piše Glas Srpske.Pozivajući se na podatke obaveštajnih službi SAD, list navodi da je Al Šarkavi, kao učesnik džihada u Bosni proveo jednu godinu, da se odredu "El mudžahedin" pridružio u februaru 1995. godine i prošao vojnu obuku na ratištima BiH u trajanju od 40 dana. U toku borbenih dejstava je ranjen u grudi. U BiH je ostao do februara 1996. godine.List piše da je u ovoj mreži još jedan terorista koji je prošao kroz odred "El mudžahedin" u BiH Džamal Muhamad Ahmad Al Badavi, optužen da je učestvovao u napadu na razarač "Ju-Es Kol".Američke obaveštajne službe smatraju da on raspolaže visokokvalitetnim informacijama o napadima od 11. septembra, te o svim ključnim operacijama i pripadnicima Al-Kaidine mreže u celom svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track