TERORIZAM: Bačena eksplozivna naprava na kosovsku skupštinu
Foto: AP 2015

Nije bilo žrtava

TERORIZAM: Bačena eksplozivna naprava na kosovsku skupštinu

Crna Hronika -

Dnevnik "Ekspres" tvrdi da je na parlament ispaljena "zolja"

PRIŠTINA - Na zgradu skupštine Kosova kasno sinoć bačena je eksplozivna naprava, ali u eksploziji nije bilo žrtava, javila je agencija Rojters.

Svedoci navode da je posle eksplozije specijalna policija blokirala područje oko skupštine.

Zgrada parlamenta se nalazi u prometnoj ulici u centru Prištine.

Dnevnik "Ekspres" tvrdi da je na parlament ispaljena "zolja", preneo je RTS

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja oštro je osudila napad eksplozivom na zgradu Skupštine Kosova i zatražila da hitno budu otkriveni počinioci i izvedeni pred lice pravde.

"Napad na zgradu Skupštine Kosova je napad na državu i demokratiju, to je napad na sve građane Kosova. Ko god da stoji iza ovog napada ili eksplozije protiv je Kosova i njegovih gradjana", navodi se u saopštenju Alijanse dostavljenom medijima.

Prištinski novinar i analitićar Haljilj Matoši izjavio je da je eksplozija "napad na mir na Kosovu koji ima za cilj da ometa aktiviranje Specijalnog suda".

"Takav napad u 'mrtvo vreme' na javne institucije može da izvrši onaj ko ima tačne informacije da u objektu nema ljudi, jer se ovakvi napadi ne vrše u cilju individualnih ili masovnih ubistava", izjavio je Matoši.

On je ocenio da ovakve napade orkestriraju i izvode "profesionalni segmenti povezani sa državom ili su paralelni mehanizmi bezbednosti".

Policija Kosova je potvrdila da se posle 23 sata dogodila snažna eksplozija u kojoj prema dosadašnjim informacijama nije bilo povredjenih.

"Oko 23 sata na zgradu Skupštine Kosova u ulici Agima Ramadanija iz udaljenosti izvršen je napad ekplozivnom napravom. Eksplozija je izazvala materijalnu štetu ali nemamo informacija o mogućim povredjenim", izjavio je za prištinsku televiziju KTV portparol Kosovske policije Daut Hodža.

Policija je odmah reagovala i uputila odgovarajuće jedinice koje rasvetljavaju slučaj.

Hodža je potvrdio da je u naselju Tauk Bašča na oko kilometar od Skupštine Kosova pronadjen zapaljen motocikl koji su, kako se sumnja, koristili napadači. ; Ima i nezvaničnih informacija da je zgrada Skupštine napadnuta iz raketnog bacača, "zolje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track