SIPA traži utvrđivanje identiteta zlostavljane Nemice

SIPA traži utvrđivanje identiteta zlostavljane Nemice

Crna Hronika -
SIPA traži od MUP Tuzlanskog kantona utvrđivanje identiteta i drugih okolnosti u vezi sa zlostavljanjem državljanke Nemačke Betine Signer i njene majke Kristine Singer

SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od tužilaštva i MUP-a Tuzlanskog kantona utvrđivanje identiteta i drugih okolnosti u vezi sa zlostavljanjem državljanke Nemačke Betine Signer (19), koju su u svojevrsnom ropstvu držali Milenko i Slavojka Marinković iz Karavlaha kod Kalesije.

Provera identiteta zatražena je i nad njenom majkom Kristinom Singer.

"SIPA je od prvog momenta uključena u ovaj slučaj. U stalnom smo kontaktu sa čelnicima Interpola Nemačke, koji je takođe uključen u istragu", rekla je portparol te agencije Željka Kujundžija.

Interesiranje za ovaj slučaj pokazala je i ambasada Nemačke u BiH, koja se odmah uključila u slučaj.

Postoji mogućnost da Nemačka putem ambasade u Sarajevu ponudi socijalno zbrinjavanje Betini Signer, ako bude utvrđeno da je reč o mentalno bolesnoj osobi, ali tek po okončanju celog postupka.

Milenko i Slavojka Marinković su uhapšeni pod sumnjom da su devojku držali u ropstvu, a njena majka je u iskazu tužilaštvu Tuzlanskog kantona rekla da je devojka zaostala u razvoju, ali će ta izjava tek biti proverena.

"Vrlo je teško nakon razgovora bilo utvrditi radi li se o mentalno bolesnoj osobi, i to je stvar veštaka koji će to utvrditi, ali imajući u vidu okolnosti, davala je o svemu vrlo jasne izjave. Bilo je čak i emotivnih trenutaka i osmeha na njenom licu, koji upućuje na sreću i osećaj sigurnosti nakon spasavanja", pišu banjalučke "Nezavisne novine", pozivajući se na izvor blizak timu koji je saslušavao devojku.

Zdravstveno stanje Betine Signer, koja je smeštena u Sigurnu kuću na području Tuzlanskog kantona, sada je dosta bolje. Devojka se oporavlja uz potrebnu terapiju i brigu stručnih osoba s kojima često i rado komunicira, piše "Dnevni avaz".

Ona će, kako se navodi, uskoro ponovo biti saslušana na okolnosti zlostavljanja, rečeno je u tužilaštvu.

Bosanski mediji su juče najavili da se razmatra podnošenje krivične prijave protiv devojkine majke Kristine, za koju se sumnja da je znala da joj je ćerka zlostavljana, ali da je ćutala zbog novca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track