Najnovije vesti

NESTALI KLJUČNI DOKAZI: Agenti BIA prodali disk Šarićevom klanu!
Foto: Dado Đilas

Istraga

NESTALI KLJUČNI DOKAZI: Agenti BIA prodali disk Šarićevom klanu!

Crna Hronika

BEOGRAD - Internom istragom u BIA utvrđeno je da je pre, tokom i nakon sastanka sa Draganom Dudićem na Jelovoj gori napravljen niz propusta.

BIA je nedavno završila istragu o sada već famoznom susretu sa saradnikom narko-bosa Darka Šarića i sačinila izveštaj u kojem se navodi da akteri ovog događaja treba da budu pozvani na odgovornost. Ipak, kazne ili pokretanje krivične odgovornosti moraće da sačekaju novo rukovodstvo BIA, o čemu se uveliko spekuliše ovih dana.

A slučaj je vrlo komplikovan i ozbiljno može da naruši ugled BIA jer se sumnja da su greške namerno napravljene kako bi se prikrili pravi razlozi susreta sa bliskim saradnikom Darka Šarića, koji se dogodio 18. aprila 2010. godine.Utemeljenje za ovakve navode, Komisija BIA nalazi u nejasnim okolnostima nestanka audio i video zapisa sa tog sastanka.

Naime, po njihovim otkrićima, zbog neprofesionalnosti u organizovanju i vođenju sastanka kao i neažurnosti nakon njega, arhiva BIA ostala je bez dokaza o čemu se razgovaralo sa Dudićem, koji je 42 dana nakon susreta na Jelovoj gori ubijen.

Rodoljub Milović (Foto: Dado Đilas)
Rodoljub Milović (Foto: Dado Đilas)

Izvor iz BIA tvrdi da postoje brojne kontroverze u iskazima aktera ovog događaja, zbog čega bi i sud morao da utvrdi elemente krivične odgovornosti.

- Izvesno je da je službenik BIA nakon sastanka uništio dokaze, što izaziva sumnju da je za ovakav čin imao lične interese. Komisija BIA utvrdila je da mnogi postupci ukazuju da je reč o neprofesionalnom organizovanju sastanka, sa velikim brojem aktera u njemu, koji se kod ovakvih akcija ne praktikuju. Gubljenje audio i video zapisa od strane službenika BIA devalviralo je celu akciju i dovelo je u pitanje kredibilitet same službe - navodi naš sagovornik.

Istraga je pokazala i da ima indicija da je I. P., službenik BIA, imao i lične koristi od cele akcije. Njegov iskaz da je "prilikom sređivanja svoje dokumentacije, uništio DVD i CD" je krajnje neuverljiv.

Na neuverljivost ukazuju i izjave drugih učesnika skupa, Rodoljub Milović, tadašnji načelnik UKP, kaže da ima saznanja da je audio i video zapis završio u rukama Dejana Stojanovića Keke, koji ga je navodno prodao Šarićevom klanu - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da i pored istrage i ozbiljnih optužbi na pojedine službenike BIA o kaznama ili pokretanju krivične odgovornosti neće odlučivati sadašnje već novo rukovodstvo BIA.

- Iako je istraga završena zbog situacije u Agenciji, ne pokreće se nikakav postupak. Aktuelno rukovodstvo ne želi da preduzima nikakve postupke, jer im se broje poslednji dani. I služba je podeljena pa se ne zna da li će dokazi do kojih je došla BIA završiti i na sudu. Neizvesnost je prisutna jer se ne zna kako će se novo rukovodstvo odnositi prema celom ovom slučaju. Neizvesno je i da li će se do kraja utvrditi šta su sa uništavanjem dokaza, pojedinci iz BIA i policije, hteli da sakriju - kaže naš sagovornik.

Rredakcija je pokušala da proveri svoja saznanja i od samih aktera, ali niko nije odgovarao na pozive.

(Blic/S. Vukašinović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...