TAČI U PANICI: Neprihvatljivo i za osudu pritvaranje Ramuša Haradinaja
Foto: Fonet

Traže hitno oslobađanje

TAČI U PANICI: Neprihvatljivo i za osudu pritvaranje Ramuša Haradinaja

Crna Hronika -

PRIŠTINA - Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večaras da je za osudu i da je neprihvatljivo pritvaranje lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja samo na osnovu naloga za hapšenje Srbije.

Ističući da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, čiji je jedan od komandanata bio i Haradinaj, ponosni što su se borili protiv diskirminatorskih i kriminalnih zakona režima Slobodana Miloševića, Tači je na Fejsbuku napisao da je pravičnost te borbe potvrdila i kampanja vazdušnih napada NATO-a na ciljeve u Srbiji.

"Institucije države Kosovo svim mehanizmima koje imaju na raspolaganju rade da se što pre ispravi nepravda i da se Haradinaj oslobodi, kako i zaslužuje", napisao je Tači.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Prema njemu, ovo je još jedan argument više zašto Kosovo treba da bude članica medjunarodnih institucija, kako bi one bile u stanju da otkriju pravu istinu o Kosovu i Srbiji.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova traži hitno oslobadjanje Haradinaja

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Bašmir Džemaj izjavio je večeras da očekuje da lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj bude što pre pušten na slobodu.

"Njegovo pritvaranje od strane vlasti Francuske na osnovu naloga za hapšenje Srbije u potpunosti je neprihvatljivo. MIP Kosova je preko Ambasade Kosova u Parizu uručilo notu francuskim vlastima, a ministar Enver Hodžaj koristi sve diplomatske puteve da se Haradinaj što pre oslobodi", rekao je Džemaj za KTV.

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

Istovremeno je Ministarstvo pravde saopštilo da se u koordinaciji s Ministarstvom spoljnih poslova, Policijom Kosova i kosovskim ambasadorom u Francuskoj obratilo francuskom Ministarstvu pravde sa zahtevom za hitno oslobadjanje Haradinaja.

"Ministarstvo pravde smatra da su svi nalozi za hapšenje izdati od strane Srbije za državljane Kosova za navodna krivična dela izvršena u Republici Kosovo nezakoniti i neprihvatljivi, te stoga očekujemo hitno oslobadjanje Ramuša Haradinaja", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja