DUŠAN MIHAJLOVIĆ NA SUĐENJU ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Branka Prpa tražila da prepozna ubicu
Foto: Nebojša Mandić/Arhivska Fotografija

Specijalni sud

DUŠAN MIHAJLOVIĆ NA SUĐENJU ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Branka Prpa tražila da prepozna ubicu

Crna Hronika -

BEOGRAD - Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović svedočio je danas u Specijalnom sudu u Beogradu u nastavku suđenja nekadašnjim pripadnicima DB-a optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Mihajlović je posvedočio da mu je 2003. godine Branka Prpa, Churuvijina prijateljica koja je sa njim bila u društvu u trenutku ubistva, rekla je sigurna da može da prepozna ubicu jer on nije imao fantomku.

To je, kako je naveo, za njega bilo šokantno saznanje.Razgovor sa Prpom je, kako je naveo, prihvatio jer mu je zajednički istoričar Miroslav Perišić preneo da ona želi da iznese nove podatke u vezi slučaja.

Tom prilikom Prpa mu je rekla da u policijskom istrazi nakon ubistva nije dala pravi iskaz jer se plašila za svoju bezbednost.Prpa je nakon toga prepoznala Luku Pejovića kao ubicu.Prema nejgovim rečima, jedino neposredno saznanje o ubistvu Ćuruvije dobio je od Prpe, dok je ostale podatke dobijao posredno od operativaca koji su istraživali ubistvo Ćuruvije.

NASTAVLJENO SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE Banjac: Branka Prpa prepoznala Luku Pejovića kao ubicu

Pre Mihajoića jutros je ispitan nekadašnji šef UBPOK-a Boro Banjac, koji je posvedočio da je Ćuruvijina prijateljica Branka Prpa preloznala jednog od pripadnika zemunskog klana Luku Pejovića kao neposrednog izvršioca ubistva, ali sa "75 odsto sigurnosti".

On je naveo da tužilac nije podnosio prijavu jer nije imao dovoljno dokaza protiv Pejovića koji već bio ubijen.

Suđenje je planirano da se održi i u sredu i četvrtak.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Churuviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Churuvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VEST 04.04.2017: Ko je ubio 11 ljudi u moskovskom metrou?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja