(FOTO) KOSMAJAC IZNEO ODBRANU PRED SUDOM U KATANIĆEVOJ: Sve parcele kupio sam od komšija
Foto: Zorana Jevtić

Optužen za zloupotrebe s građevinskim zemljištem na Zvezdari

(FOTO) KOSMAJAC IZNEO ODBRANU PRED SUDOM U KATANIĆEVOJ: Sve parcele kupio sam od komšija

Crna Hronika -

BEOGRAD - Kontroverzni binismen Dragoslav Kosmajac jutros je sam stigao u Viši sud u Katanićevoj gde mu je u 10 sati počelo suđenje povodom optužbi za zloupotrebe sa građevinskim zemljištem na Zvezdari.

On je u sud stigao sam, 15 minuta pred početak suđenja, dok je njegov advokat Đorđe Simić stigao nešto ranije. Kosmajac je danas imao priliku da pred sudom prvi put javno iznese svoju odbranu. Na optuženičkoj klupi pored Kosmajca, našli su se Dragi Milidrag i Milan Rapajić.

Kosmajac je danas pred sudom prvi put izneo svoju odbranu rekavši da ne priznaje krivično delo koje mu se stavlja na teret. On je potom kazao i da mu je drago što je omogućeno da javnost prisustvuje suđenju kako bi se videlo o čemu je tu u stvari reč.

SVE O HAPŠENJU KOSMAJCA U NJEGOVOJ TVRĐAVI: Srpski Eskobar uhapšen u gaćama i zlatnim papučama!

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je dodao da nikada nije uzurpirao ničiji prostor ili zemljište kao i da prema njegovim saznanjima sporna parcela nikada nije bila u vlasništvu države. On je naglasio da je sve parcele kupio od komšija koje lično poznaje i koje su dale svoju saglasnost za kupovinu.

Kosmajac se optužnicom tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, Milidrag za zloupotrebu službenog položaja, a Rapaić za pomaganje u izvršenju tog dela.

Kosmajac je danas negirao optužbe tužilaštva da je oštetio državu za za više desetina hiljada evra, odnosno da je dvojicu geodeta podstrekavao na zloupotrebe kojima je na nezakonit način postao vlasnik parcele od oko 7,5 ari za Zvezdari. Kosmajac je danas pred sudom prvi put izneo svoju odbranu, jer se pred policijom i tužilaštvom branio ćutanjem. On je istakao da država nikada nije bila vlasnik zemljišta, odnosno parcela koje je kupio, jer je parcele kupovao od vlasnika čija je imena pobrojao, a sudu priložio ugovore.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"U životu nisam nijedan kvadrat uzurpirao već sam sve pošteno platio. Parcele, koje se mahom nalaze u Malom mokrom lugu, kupovao sam godinama, od 1995. godine do 2005. i vlasnik sam tri puta više parcela nego što me država tereti", rekao je Kosmajac.On je takođe naveo da nikada ni od jednog geodete ili advokata prlikom kupovina zemljišta, nije tražio da učini za njega nešto nezakonito.

Svoje izlaganje Kosmajac je započeo rečima da mu je drago što suđenju prusustvuju novinari, jer će imati priliku da objasni o čemu se radi. Kada je u pitanju kupovina sporne parcele 5000/1 na Zvezdari, on je naveo da ona nikada nije bila u državnoj svojini, niti je bila eksproprisana, već da je bila u vlasništvu ljudi koji su se mahom bavili gajenjem voća i povrća. Ta parcela se, kako je objasnio, sastoji od četiri parcele koje je kupio od braće Filipović, Dragomira Dukića, Dušana Jarića i sinova dokrotra Pavićevića.

Kosmajac je napomenuo da je u decembru 2016. izvadio vlasnički list za parcelu 50/67 prema kojem je vlasnik 18 ari zmljišta. "Od toga sam 10 kupio od mladenovačke crkve, a ostatak (za koji je optužen) od vlasnika. Ja sam vlasnik tri puta više zemlje nego što me država tereti", naveo je Kosmajac.

Kosmajcu je ranije privremeno zaplenjeno 20-ak lokala. Takođe je i dalje na snazi mera kojom mu je zabranjeno napuštanje teritorije Srbije. Oduzet mu je pasoš, a ima i obavezu da se svakog 1. u mesecu javlja policiji.

(M. Ivanov/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track