TRAGIKOMIČNO: Kosmajcu se sudi za nepostojeće delo?
Foto: Nebojša Mandić, Dragana Udovičić

SUĐENJE BIZNISMENU PRETVORILO SE U FARSU

TRAGIKOMIČNO: Kosmajcu se sudi za nepostojeće delo?

Crna Hronika -

Pravobranilac na sudu zaključio da je šteta koju je Dragoslav Kosmajac napravio za državu hipotetička, a ne tako davno Aleksandar Vučić nazvao ga je Pablom Eskobarom, a ministar policije Kaponeom

BEOGRAD - U ovom slučaju šteta po državu je zapravo hipotetička - izjavio je Saša Jurić iz državnog pravobranilaštva na suđenju Dragoslavu Kosmajcu, koji se tereti da je zloupotrebom položaja oštetio državu za 95.000 evra.

Tako se sudski proces Zvezdarcu pretvorio u farsu. Podsetimo, bivši premijer Aleksandar Vučić pre tri godine etiketirao ga je kao „najvećeg narko-bosa u državi, čije ime niko osim njega ne sme javno da izgovori“. On je tada javno optužio Kosmajca za najteža krivična dela. Ministar policije Nebojša Stefanović čak je Kosmajca uporedio sa Al Kaponeom. Međutim, od silnih optužbi, istraga za trgovinu narkoticima nije vođena, „pao“ je i optužni predlog za utaju poreza kao krivičnog dela, dok je „klimavo“ i suđenje za zloupotrebu službenog položaja.

foto: Profimedia

Politički marketing

- Sada bi i sudski proces koji je trenutno u toku pred Višim sudom mogao da bude doveden u pitanje, jer je Kosmajac na poslednjem ročištu doneo dokumenta kojima dokazuje da se njemu praktično sudi za nepostojeće krivično delo, a u prilog tome govori i svedočenje državnog pravobranioca - kaže naš izvor upućen u slučaj.

On objašnjava da je slučaj Kosmajca išao „naopako“.

- Tek kada se prikupe materijalni dokazi, podiže se optužnica i onda se hapsi - kaže naš sagovornik i dodaje da je ovaj slučaj išao obrnutim redosledom, i to, između ostalog, i zbog političkog marketinga.

Nakon što je Vučić javno izneo tvrdnje da je Kosmajac srpski Eskobar, MUP je formirao radnu grupu da istraži Kosmajčeve poslove. Četiri meseca kasnije, Kosmajac je uhapšen u spektakularnoj akciji policije i tada se očekivalo da će se obistiniti teške optužbe tadašnjeg premijera Vučića.

Međutim, tužilaštva su došla do zaključka da oni nemaju dokaza za teška krivična dela, pa su u oktobru 2015. protiv Kosmajca podignute samo dve optužnice - za podstrekavanje na zloupotrebu položaja i za utaju poreza, protivpravno zauzimanje zemljišta, prevaru i falsifikovanje isprave. Ipak, Prvi osnovni sud je odbio optužni predlog jer delo koje je predmet optužbe nije krivično delo, već prekršaj.

Dokumentacija

Kosmajac se inače tereti da je uticao na drugu dvojicu optuženih geodeta da na njegovo ime upišu 7,5 ari državnog zemljišta. Optuženi je dostavio dokumentaciju iz koje, kako tvrdi, proizilazi da sporni deo parcele nikada nije ni bio predmet eksproprijacije.

HRONOLOGIJA / FILMSKO HAPŠENJE

20. 6. 2014 - Premijer Aleksandar Vučić izjavio da je Kosmajac „najiteligentniji čovek, kojim su svi fascinirani“ i da je on „najveći narko-diler u Srbiji, čije ime niko osim mene ne sme da izgovori“

9. 11. 2014 - Dragoslav Kosmajac uhapšen u svojoj kući na Zvezdari kada mu je policija upala u spavaću sobu

11. 2. 2015 - Pušten je iz pritvora za jemstvo od 200.000 evra, privremeno mu zaplenjena i 23 objekta i izrečena mera obaveznog javljanja i zabrana napuštanja boravišta

12. 2. 2015 - Vučić izjavio da „i dalje smatra da je Kosmajac najveći narko-diler u Srbiji“

7. 4. 2017 - Pred Višim sudom počelo mu je suđenje za zloupotrebu položaja podstrekavanjem, čime je oštetio državu

Udar na budžet

MILIONSKA ODŠTETA

Kosmajac bi od države mogao da traži milionsku odštetu - zbog pritvora, javnih optužbi da je Eskobar i Al Kapone, obeštećenje što mu je država privremeno oduzela imovinu pa je plaćao kiriju za boravak u svojoj kući od 1.500 evra mesečno.

Kosmajac na sudu

PARCELE KUPIO OD KOMŠIJA

Nikada nisam uzurpirao ničiji prostor ili zemljište i, prema mojim saznanjima, sporna parcela nikada nije bila u vlasništvu države. Sve parcele kupio sam od komšija koje lično poznajem. Ranije nisam iznosio odbranu, jer kada vam neko uđe u kuću sa 30 policajaca u pola noći, ne znate šta da pričate. Nisam znao šta ti ljudi hoće od mene, jer mene pre toga niko nije pozvao da u okviru predistrage dostavim dokumentaciju - rekao je Kosmajac.

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja