(VIDEO) KO JE BIO GIŠKA, OSNIVAČ SRPSKE GARDE: Fakultet završio u zatvoru, govorio 6 jezika, a Božović nije njegovo porodično prezime
Foto: Youtube Printscreen

26. godišnjica smrti

(VIDEO) KO JE BIO GIŠKA, OSNIVAČ SRPSKE GARDE: Fakultet završio u zatvoru, govorio 6 jezika, a Božović nije njegovo porodično prezime

Crna Hronika -

BEOGRAD - Na Centralnom groblju u Beogradu danas je, na 26. godišnjicu smrti, održan pomen Đorđu Božoviću Giški.

1 / 9 Foto: Nebojša Mandić

Ko je bio Giška?

Rođen je u Peći 16. septembra 1955, a ubijen je u okolini Gospića 15. septembra 1991. godine. Bio je, kako se u to vreme govorilo, žestok momak i osnivač Srpske garde.

foto: Youtube Printscreen

Rođen je u Peći u porodici Gavrila i Milene Božović. Gavrilo Božović je rođen nedaleko od Podgorice u porodici Mićkovića koja potiče iz plemena Kuča.

Diplomirao iz zatvora i govorio 6 jezika

Prezime je, priča se, promenio Gavrilov otac koji je navodno u Nemačkoj usmrtio jednog Nemca. Đorđe Božović je do 1964. živeo u Inđiji, koju je kasnije često posećivao, sa majkom i mlađom sestrom Slavicom, a kada je iste godine ubijen Gavrilo Božović, porodica se seli u Beograd.

foto: Youtube Printscreen

Kroz izdržavanje zatvorskih kazni uspeo je da pročita skoro sve knjige zatvorskih biblioteka i da završi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Kažu da bi završio i teologiju ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stanih jezika.

foto: Nebojša Mandić

Ubrzo po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković. Kao vrlo mlad dolazi u sukob sa zakonom kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Sa trinaest godina je ilegalno otišao u Italiju. Po povratku u Jugoslaviju počinje intenzivno da se druži sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem.

Osnivanje Srpske garde

Božović je 1991. osnovao paravojnu formaciju Srpska garda zajedno sa vođom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem i Branislavom Matićem Belim. Kamp za obuku ove formacije nalazio se kod Borskog jezera.

Srpska garda je učestvovala u borbama oko Gospića. Božović je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića 15. septembra 1991. Mesec dana ranije u Beogradu u sačekuši je ubijen Branislav Matić Beli.

(Kurir.rs/EPK/Wikipedia/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kriminalci koji su obeležili 90-e!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja