Tihomir Purda traži odštetu od Srbije

57 dana u zatvoru

Tihomir Purda traži odštetu od Srbije

Crna Hronika -
Ako ne dođe do mirnog rešenja, pokrenućemo parnicu s konkretnim novčanim iznosom, rekao je Purdin advokat

ZAGREB - Bivši hrvatski vojnik Tihomir Purda koji je podoptužbom za ratni zločin početkom 2011. proveo 57 dana u zatvoru u Zenicitraži odštetu od Srbije po čijoj je poternici uhapšen.

Prema rečima Purdinog advokata Krešimira Krsnika, preko međunarodne pravnepomoći mnistarstvu pravde Srbije upućen je odštetni zahtev i sad se čekanjihov odgovor, preneli su hrvtaski mediji.

"Ako ne dođe do mirnog rešenja, pokrenućemo parnicu s konkretnim novčanim iznosom", rekao je Krsnik, dodavši da treba utvrditi duševne boli što ih je Purda pretrpeo. Purda se 5. januara uputio u BiH, ali ga je na graničnom prelazu u Orašju,koji je do tada više putra prelazio bez problema, uhapsila policija BiH zbog Interpolove poternice na osnovu optužnice što ju je protiv Purde podignulotužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Purda se teretio da je za vreme borbi u Vukovaru 1991. godine ubio jednog ranjenog vojnika JNA. Krivično veće suda BiH donelo je odluku o izručenju Purde Srbiji, ali je nakon njegove žalbe tužilaštvo obustavilo postupak.

Županijski sud u Vukovaru je, u prisustvu istražitelja iz Srbije, ispitao niz svedoka, pri čemu je utvrđeno da je Purda tog vojnika zapravo doveo u bolnicu. Oslobođen je 3. marta i svečano dočekan u Vukovaru gde živi s familijom.

Purda je medijima izjavio da ne misli da će mu Srbija isplatiti milione,ali da traži odštetu zbog svih trauma što ih je doživeo, kako on, tako injegova familija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track