(FOTO) PERVERZIJE I BAHANALIJE U ŠILEROVOJ: Političari se baškarili u koži od ponija! EVO ŠTA SE DEŠAVALO IZA KAPIJA ČUVENE KUĆE
Foto: Privatna Arhiva

Kako su „zemunci“ dočekivali moćnike

(FOTO) PERVERZIJE I BAHANALIJE U ŠILEROVOJ: Političari se baškarili u koži od ponija! EVO ŠTA SE DEŠAVALO IZA KAPIJA ČUVENE KUĆE

Crna Hronika -

Svi posetioci bili su fascinirani luksuzom u sedištu zloglasnog „zemunskog klana“, a za posebne goste Dušan Spasojević Šiptar organizovao je nezaboravne žurke i druženja

Vila u Šilerovoj, sedište zloglasnog „zemunskog klana“, srušena je, kako je za Kurir rekao nekadašnji šef UKP Mile Novaković, kako bi se uništili DNK tragovi političara i biznismena koji su tu dolazili, ali je manje poznato da su svi posetioci u ovom zdanju uživali u neviđenom luksuzu koji i danas zvuči nestvarno.

foto: Printscreen

Kuća čiji je vlasnik bio pokojni vođa klana Dušan Spasojević, prema nekim procenama, vredela je tadašnjih 8,5 miliona maraka, a stvari koje su se u njoj nalazile retko su se mogle videti i na filmu. Upravo su ovakvim enterijerom „zemunci“ fascinirali svoje goste, koji su u Šilerovoj, između ostalog, mogli da se kupaju u olimpijskom bazenu sa mozaikom od retkog kamenja iz okeana, i to u obliku delfina, sede na garniturama od ponijeve dlake, hodaju po parketu od afričkog oraha, ali i da uživaju u staklenoj bašti s retkim tropskim biljem.

- Objekat je obezbeđivao diskreciju jer je bio opasan zidovima visine sedam metara. Zbog toga je bio idealno mesto za nezaboravne žurke i druženja koji su organizovani za posebne moćnike u to doba. Svi oni su bili zaprepašćeni unutrašnjošću vile. Sve najskuplje što je postojalo tada bilo je u Šilerovoj - kaže sagovornik Kurira koji je radio na opremanju raskošnog zdanja.

foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, sve u kući srušenoj pre 15 godina, posle ubistva premijera Zorana Đinđića, bilo je nepojmljivo skupo, od najsavremenijeg građevinskog materijala, do pokućanstva i tehnike, koja je u to vreme bila poslednja tehnološka inovacija. Svi podovi u kućama imali su podno grejanje, ali je posebno interesantno da je navodno i deo dvorišta grejan na ovaj način, što je retkost i u današnje vreme.

- Šilerova je srušena pre 15 godina. Ipak, i deo dvorišta je imao podno grejanje jer je vlasnik zdanja Dušan Spasojević smatrao da je jednostavnije postaviti cevi i topiti sneg nego ga čistiti - dodaje naš sagovornik.

foto: Printscreen

Dvorište je, prema njegovim rečima, bilo posebna priča jer je više ličilo na savršeno uređeni park, koji se lako pretvarao u još bolji prostor za lude žurke.

- To je bilo zajedničko dvorište koje su koristili Spasojević i njegova porodica i porodica Mileta Lukovića, koji je živeo u „pomoćnom objektu“ od preko 200 kvadrata. U dvorištu je bio raspoređeno 10 garnitura za sedenje, 25 kandelabara, ali i dve fontane s celokupnom opremom. Pored ogromnog bazena bila je i kompletno opremljena kuhinja, kao i ljuljaške za decu - opisuje sagovornik Kurira.

foto: Printscreen

Oni koji su dolazili kao gosti kod Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića na raspolaganju su imali i podzemnu garažu za šest automobila, a pripadnici obezbeđenja na njih su motrili iz prostorije sa 12 monitora.

Prenos uživo

SPASOJEVIĆ URLAO DOK JE NA TV GLEDAO RUŠENJE

Prema svedočenju svedoka-saradnika pred Specijalnim sudom, vođe „zemunskog klana“ Dušan Spasojević i Mile Luković iz skrovišta su pratili direktan TV prenos rušenja njihovih kuća. Kako je rekao, Spasojević je urlao kada je video kako bageri njegovu kuću sravnjuju sa zemljom. Udovice vođa „zemunskog klana“ kasnije su tužile državu zbog rušenja i zahtevale novac, ali su izgubile spor. One su tokom tog postupka potvrdile u kakvom su luksuzu živele, uz napomenu da ništa od nameštaja niti umetnina nisu uspele da iznesu.

Činjenice

DEO NEVIĐENOG LUKSUZA ŠILEROVE

- 50 velikih umetničkih slika u glavnoj i dve manje kuće

- staklo na stolariji je bilo popunjeno argonom, a ne običnim vazduhom

- jedan pločica za bazen koštala 380 nemačkih maraka

- dva parna kupatila

- gipsani radovi na 1.200 kvadrata

- stolarski radovi od najfinijeg punog drveta

- kovana ograda na stepeništu u kući koštala 50.000 maraka

- armatura zgrade je bila rađena gvožđem kao da je reč o atomskom skloništu

HRONOLOGIJA

- 12. marta 2003. ubijen premijer Zoran Đinđić

- 13. marta 2003. doneta odluka o rušenju sedišta „zemunaca“

- 14. marta 2003. isključene su voda i struja i počelo rušenje

- 27. marta 2003. završeno rušenje kuće

- 27. marta 2003. tokom pokušaja bekstva ubijeni Spasojević i Luković u skrovištu u Meljaku

Kurir / J. Spasić-B. Karović

Foto: Privatna arhiva, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PODSEĆANJE- pet najvećih klanova u Beogradu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track