GENIJE, MANIPULATOR, DVOSTRUKI AGENT... Ko je bio Gorgije Darmanović zvani Đavo koji je ubijen u Novom Beogradu!
Foto: Zorana Jevtić

Otkrivamo

GENIJE, MANIPULATOR, DVOSTRUKI AGENT... Ko je bio Gorgije Darmanović zvani Đavo koji je ubijen u Novom Beogradu!

Crna Hronika -

Obaveštajci u Južnoafričkoj Republici kažu da je Darmanović radio za dve tajne službe, da je bio izuzetno inteligentan, ali i da je imao veliki broj moćnih neprijatelja.

Državljanin Crne Gore Gorgije Gorg Darmanović (58), koji je 6. maja ubijen na Novom Beogradu, bio je dvostruki tajni agent sa odličnim kontaktima sa obe strane zakona, objavili su južnoafrički mediji. Kako su naveli, osim što je radio za nekadašnju jugoslovensku tajnu službu, prikupljao je informacije i kao tajni agent Južnoafričke Republike.

- Bio je loša vest. Bio je dvostruki agent - naveli su južnoafrički mediji baveći se istragom ubistva koje se dogodilo usred dana u Beogradu.

Inače, Darmanović je imao i državljanstvo JAR i, prema njihovim navodima, bio je "genije s neverovatnom sposobnošću da izuzetno detaljno pamti informacije, ali i da glumi najboljeg prijatelja da bi došao do kontakta sa osobom koja ga interesuje".

Zvali ga Mesar i Đavo

- Darmanović je s jedne strane bio izuzetan prijatelj i neverovatno osećajna osoba, a s druge strane bio je veliki manipulator sa izuzetno moćnim kontaktima. Poznat je bio po tome što je imao svoju dobru i lošu stranu. Naime, bio je izuzetno inteligentan, ali je imao veoma moćne neprijatelje. U kriminalnom podzemlju i u obaveštajnim krugovima zvali su ga Mesar ili Đavo - opisao je za medije u JAR kolega ubijenog Darmanovića.

Naveo je da je ubijeni u početku rada za tajnu službu te države prikupljao obaveštajne podatke značajne za unapređenje Južne Afrike, ali da je njegova pohlepa za novcem znatno uticala na njegov život i rad.

- Bio je izuzetno sposoban da pamti detalje, na primer datume i brojke. Bio je sposoban da se prilagodi svakom društvu i to ga je činilo odličnim agentom koji je mogao da prodre u sve krugove društva. Međutim, imao je i svoju lošu stranu - opisao ga je njegov kolega.

Specijalni privatni istražitelj Majk Bolhuis rekao je za medije da je "iznenađujuće da Darmanović nije ranije ubijen, s obzirom na to koliko je neprijatelja napravio".

- On je izigrao toliko bitnih ljudi u Južnoj Africi da je hodao s očima na leđima, ali ako živite s mačem, od mača i umirete. Bio je vuk u ovčijoj koži. Vrhunski umetnik, a opet najgori od najgoreg. Izuzetno inteligentan, ali to je koristio prema svojim potrebama - rekao je o njemu Bolhuis.

Povezan s Đuričićem Južnoafrički mediji ne isključuju mogućnost da su njegovo ubistvo i likvidacija Milana Mikija Đuričića, koja se dogodila 11 dana ranije u Johanezburgu, povezane.

- Darmanović je najverovatnije imao informacije o Đuričićevom ubistvu, a verovatno je s njim bio u kontaktu pre nego što je ubijen. U to vreme Darmanović je istraživao osobu za koju se sumnja da je veoma važna u podzemlju Kejptauna, a koja je povezana i s Đuričićem - naveli su izvori iz istrage.

Interpol Ukida se poternica za Đuričićem

Južnoafrički mediji preneli su navode svojih izvora da je ubijeni agent Gorgija Gorg Darmanović, koji je u JAR nosio ime Džordž Darmanović, godinama "distribuirao širok spektar informacija, kako političarima i policajcima, tako i ljudima iz podzemlja". Najverovatnije je bio u stalnim kontaktima s pokojnim Mikijem Đuričićem, kao i Dobrosavom Gavrićem, koji je u zatvoru u toj državi. Za Đuričićem i Gavrićem, podsetimo, Srbija traga zbog toga što su kao izvršioci ubistva Arkana i dvojice njegovih prijatelja u "Interkontinentalu" 2000. godine osuđeni na višedecenijske robije. Posle ubistva Đuričića poternica za njim biće povučena.

(Kurir.rs/J. Spasić/Foto Z. Jeftić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track