akcija policije širom zemlje

MUP HAPSIO U 12 GRADOVA SRBIJE: Pogledajte kako je 27 osoba palo zbog korupcije i finansijskih malverzacija! (VIDEO)

Crna Hronika -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija uhapsili su 27 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 102 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili budžet Republike Srbije i drugih privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 miliona evra.

Akcije usmerene na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije sprovedene su na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice. Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, pranje novca, falsifikovanje novca, neovlašćeno organizovanje igara na sreću, nedozvoljena trgovina, prouzrokovanje lažnog stečaja, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Među uhapšenima su zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu, bivše odgovorno lice JKP „Gradska toplana“ Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorno lice Šumarskog gazdinstva „Severni Kučaj“ Kučevo, odgovorno lice Centra za socijalni rad u Babušnici, odgovorno lice turističke agencije „MM TURS“ iz Niša, odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša, odgovorno lice Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi. Krivičnim prijavama obuhvaćeno je i osam policijskih službenika, među kojima je i jedan načelnik regionalnog centra, odgovorno lice Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije u opštini Požega, zaposleni u dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Knjaževac, vršilac dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, bivši vršilac dužnosti odgovornog lica javnog preduzeća „Resavica“, zaposleni u „Srbijagasu“,bivše odgovorno lice „Elektrokosmeta“ sa sedištem u Beogradu, bivše odgovorno lice hidroelektrane Gazivode iz Zubinog potoka, vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava i druga fizička lica.

foto: MUP Printscreen

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva uhapsili su odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ A.L. (1978), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. Osumnjičeni se tereti da je od 2015. do 2017. godine, u postupku javnih nabavki, čiji predmet je bilo pribavljanje usluga organizacije ekskurzija srednjih škola u Nišu na portalu javnih nabavki, podnosio ponude zasnovane na lažnim podacima o osiguranju učenika od posledica nesrećnog slučaja, koje osiguravajuća kuća nikada nije izdala. Na osnovu tako dostavljenih lažnih podataka, sumnja se da je A.L. zaključio okvirne sporazume o realizaciji ekskurzija, čime je turističkoj agenciji "VIP tours&service" pribavio protivpravnu imovinsku korist od 10.213.734 dinara. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su lekara specijalistu u Opštoj bolnici u Aleksincu A.P. (1973) i odgovorno lice radnje za izradu i opravku ortopedskih pomagala „Ortosan“ R.Đ. (1959), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je A.P. iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih ovlašćenja, po prethodnom dogovoru sa R.Đ., tokom jula 2017. godine sačinjavao dokumentaciju o fiktivnom remontu ortopedskih pomagala.

Na osnovu te dokumentacije osumnjičeni R.Đ., čija je radnja imala zaključen ugovor o snabdevanju osiguranih lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje određenim vrstama medicinsko - tehničkih pomagala, koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, naplatio je neosnovano od RFZO, Filijale nišavskog okruga 87.600 dinara. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje zloupotrebivši službeni položaj oštetili javno preduzeće „Gradska toplana“ Pirot za 1.183.029 dinara. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu uhapšeni su nadzorni organ direkcije za izgradnju grada Pirota N.Z. (1957), odgovorno lice jednog pirotskog preduzeća Z.J. (1957) i bivše odgovorno lice javno komunalnog preduzeća „Gradska toplana“ Pirot R.N. (1956). Osumnjičeni se terete da su po prethodnom dogovoru, prilikom nadogradnje upravne zgrade JKP „Gradska toplana“ Pirot, bez prethodnih odluka i pisanih saglasnosti i ikakvog opravdanog osnova, mimo projekta i ponude, izvršili bitne izmene planiranih i projektovanih radova. Sumnja se da su umesto planiranih 42 prozora ugradili 33 prozora drugih dimenzija po višoj ceni od ugovorene, kao i da su umesto projektovane ugradnje keramičkih pločica po ceni od 2.100 dinara po metru kvadratnom ugradili 306 metara kvadratnih linoleuma po ceni od 3.400 dinara po metru kvadratnom. Takođe, postoje osnovi sumnje da su umesto ugovorene cene od 16.000 dinara po metru kubnom betona sa uračunatom armaturom, ugovorili novu cenu od 20.000 dinara po metru kubnom betona bez armature za izradu betonskih stubova i greda uz priznavanje dodatnih 120 dinara po kilogramu armiranog gvožđa koje je prvobitno bilo uračunato u cenu betona. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo zloupotreba službenog položaja. Uhapšeni su odgovorno lice šumskog gazdinstva „Severni Kučaj“ uz Kučeva N.Ž. (1972), kao i D.M. (1979) i O.S. (1970), kome se na teret stavlja i krivično delo falsifikovanje službene isprave. Osumnjičeni se terete da su korišćenjem svog stvarnog uticaja i prokoračenjem granice svojih ovlašćenja, prilikom ugovaranja prodaje drvne mase javnog preduzeća „Srbija šume“ na području šumskog gazdinstva „Severni Kučaj“ stavili u povoljniji položaj dva kupca, čime su im omogućili da imaju prioritet pri isporuci drvne mase sa pristupačnih lokacija. Oni se terete i da su korišćenjem svog službenog položaja i stvarnog uticaja posredovali kod trećeosumnjičenog O.S., zaposlenog u šumskom gazdinstvu „Severni Kučaj“, da iskoristi svoj službeni položaj i sačini dokumentaciju sa neistinitim sadržajem o količini drvne mase. Na taj način osumnjičeni su za sebe i još dva privredna društva ostvarili protipravnu imovinsku korist od oko 10 milona dinara. Krivična prijava u redovnom postupku podneta je i protiv četvoro zaposlenih u šumarskom gazdinstvu „Severni Kučaj“, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave. Oni se terete da su sačinjavali službene isprave - propratnice za prostorno drvo u koje su unosili neistiniti sadržaj o poreklu drvne mase, čime su omogućili prisvajanje protivpravne imovinske koristi većem broju fizičkih lica od 327.247 dinara, za koliko su oštetili javno preduzeće „Srbija šume“ i „Severni Kučaj“.

foto: Printscreen MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su tri osobe osumnjičene da su oštetile gradsku opštinu Palilula u Nišu za 1.280.192 dinara. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave uhapšeni su službeno lice gradske opštine Palilula u Nišu N.B. (1985), odgovorno lice agencija za konsalting „Prva Consalting“ J.D. (1976) i stvarnog vlasnika turističke agencije „MM turs“ M.A. (1979). Sumnja se da se N.B., tokom 2013. i 2014. godine, kao službeno lice gradske opštine Palilula u Nišu u okviru projekta prekogranične saradnje Bugarska – Srbija 2007 - 2013 „Living green“ finansiranog od strane Evropske unije, nije starao o realizaciji ugovora zaključenim između gradske opštine Palilula i turističke agencije „MM turs“, kao i da se nije starao o realizaciji ugovora zaključenim sa Agencijom za konsalting „Prva Consalting“. Naime, osumnjičeni N.B. je omogućio da se u celosti konsalting preduzeću i turističkoj organizaciji isplati 662.900 dinara po osnovu zaključenih ugovora i ispostavljenih faktura, iako ugovorene obaveze nisu bile ispunjene u celosti. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije beogradskog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su odgovorno lice Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ V.P. (1965) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo prouzrokovanje lažnog stečaja. Sumnja se da je V.P. u nameri da privredno društvo „Beograđevinar“ izbegne plaćanje obaveza poveriocima umanjio imovinu preduzeća. Osumnjičeni se tereti da je najpre doneo odluku o osnivanju društva „Kargo montaža“ čiji je osnivač „Beograđevinar“ sa 100 odsto uloga i u koju je Beograđevinar uneo kao osnivački ulog svoju imovinu. Potom je, kako se sumnja, V.P. doneo odluku da se potpiše Ugovor o ustupanju osnivačkog uloga „Beograđevinara“ u „Kargo mantaži“ sa „Large transportom“ , na osnovu koje je „Beograđevinar“ „Large transportu“ ustupio bez naknade 100 odsto osnivačkog kapitala u „Kargo montaži“. Nakon tih radnji otvoren je stečaj nad preduzećem „Beograđevinar“. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su odgovorno lice čačanskog preduzeća „Supersonik“ M.K. (1948), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca. Osumnjičeni se tereti da je od oktobra 2015. do maja 2017. godine sa preduzećima čija su sedišta u Srbiji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini zaključio ugovor o izradi mašina, iako je znao da do izrade i isporuke mašina neće doći. Oštećena preduzeća osumnjičenom su na ime avansa isplatila 2.866.574 dinara, koje je M.K. potrošio za lične potrebe. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

foto: Dado Đilas/Ilustracija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su N.T. (1983) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo neovlašćeno organizovanje igara na sreću. Osumnjičeni se tereti da je od aprila 2017. do marta ove godine, na više lokacija organizovao posebne igre na sreću bez rešenja nadležnog organa Ministarstva finansija - Poreske uprave. Na taj način osumnjičeni je neuplaćivanjem javnih prihoda pričinio štetu Ministarstvu finansija za 3.772.249 dinara, za koliko je ostvario protivpravnu imovinsku korist. Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još jedne osobe, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo neovlašćeno organizovanje igara na sreću u pomaganju. Osumnjičeni N.T. će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo prevara. Osumnjičeni N.R. (1984) i M.V. (1981) terete se da su u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem da je prvoosumnjičeni vlasnik i prodavac trosobnog stana u Leskovcu, doveli u zabludu oštećenu, koja im je na ime kapare za kupovinu stana predala 10.000 evra. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, po nalogu osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su M.N. (1973), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo prevara. Sumnja se da je M.N. tokom 2017. godine oštećene doveo u zabludu da će im pomoći da smanje parnične troškove u postupku za dobijanje tuđe nege koji se vodi pred nadležnim sudom, iako je znao da to ne može da učini. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Petrovcu na Mlavi, uhapsili su M.J. (1980), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio tri krivična dela falsifikovanje isprave. Sumnja se da je M.J. od januara 2015. do decembra 2017. godine sačinio i za 2.000 evra prodao tri falsifikovane diplome neistinite sadržine srednje medicinske škole, koje su kupci koristili prilikom zaposlenja. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su E.K. (1978), zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo nedozvoljeno skladištenje robe. Sumnja se da je E.K. u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, skladištila robu široke potrošnje u vrednosti od oko 150.000 dinara, namenjenu za dalju prodaju. Osumnjičena za tu robu nije posedovala propisanu dokumentaciju o poreklu. E.K. će uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su G.V. (1976), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljena trgovina. Sumnja se da je G.V. robu široke potrošnje vrednosti oko pola miliona dinara, poreklom iz Mađarske, za koju nije imao ovlašćenje za trgovinu i prateću dokumentaciju stavio u promet u improvizovanoj prodavnici. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su odgovorno lice Centra za socijalni rad u Babušnici A.J. (1973) i rukovodioca u tom Centru I.T. (1978), zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je A.J. tokom 2016. godine zaključila pet ugovora sa jednim mobilnim operaterom, na osnovu kojih je za potrebe Centra za socijalni rad preuzela šest mobilnih telefona koje je dala na korišćenje svojim ćerkama i drugim licima koja nisu radnici Centra za socijalni rad. Takođe, A.J. se tereti i da je sa računa Centra za socijalni rad izvršila plaćanje računa za šest mobilnih telefona, za lica koja nisu zaposlena u Centru za socijalni rad u Babušnici. Sumnja se da je A.J. u tome pomogla drugoosumnjičena I.T. Osumnjičene se terete da su na taj način nanele štetu Centru za socijalni rad u Babušnici od 390.737 dinara i pribavile protivpravni imovinsku korist drugim licima od 560.694 dinara.

foto: MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu u saradnji sa Sektorom poreske policije i Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu uhapsili su odgovorno lice privrednog društva „Dragauto“ L.S. (1972) i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još jedne osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo poreska utaja. Osumnjičeni se terete da su od januara do marta ove godine, preko privrednog društva ''Dragauto'', prodali veći broj polovnih automobila, pri čemu su za veći deo prometa sačinjavali fakture i ostalu prateću dokumentaciju, a naplatu obavljali u gotovom novcu na ruke. Novac dobijen na ruke, u iznosu od 37.709.545 dinara, kako se sumnja, nisu uplatili na tekući račun preduzeća „Dragauto“, već su ga potrošili za sopstvene potrebe. Takođe, osumnjičeni se teret da nisu obračunali i uplatili 6.654.622 dinara na ime poreza na prihode od kapitala, kao i da 8.397.331 dinar od prometa polovnih automobila, nisu evidentirali u poslovnim knjigama i na njega nisu obračunali PDV od 1.399.555dinara. Osumnjičeni se terete da su na taj način oštetili budžet Republike Srbije za 8.054.177 dinara. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Rumi, uhapsili su R.P. (1994), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje novca. R.P. se tereti da je pokušao da međunarodnom autobuskom linijom, transportuje 4.000 evra, za koje se sumnja da su falsifikovane. Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičenih pronašla i oduzela još 1.200 evra za koje se, takođe, sumnja da su falsifikovane. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Senti, uhapsili su G.G. (1952), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljena trgovina. Sumnja se da je G.G. nabavila mešovitu robu, u vrednosti od oko 200.000 dinara, poreklom iz Mađarske, koju je skladištila u svojoj porodičnoj kući i prodavala drugim fizičkim licima.

foto: MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Senti, uhapsili su E.B. (1955), zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo nedozvoljena trgovina. Sumnja se da je E.B. bez ovlašćenja za trgovinu, mešovitu robu, vrednosti od oko 300.000 dinara, poreklom iz Mađarske, skladištila u svojoj porodičnoj kući i prodavala drugim fizičkim licima. IZDVOJENE KRIVIČNE PRIJAVE U REDOVNOM POSTUPKU Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo prevara. Osumnjičeni, koji je odgovorno lice jedne trgovinske radnje, tereti se da je sa još jednom osobom za kojom je raspisana potraga, doveo u zabludu više dobavljača i naveo ih da mu isporuče robu vrednosti od 1.516.487 dinara, koju je dalje prodavao na crno. Nakon isteka valute plaćanja, menice koje su dostavljene kao sredstvo obezbeđenja plaćanja isporučene robe, kako se sumnja, bile bi nenaplative zbog nedostatka novčanih sredstava na računu trgovinske radnje koja je u vlasništvu osumnjičenog, zbog čega je račun te radnje bio u neprekidnoj blokadi od januara 2017. godine. Osumnjičeni je, onemogućivši naplate sa svog računa, oštetio više pravnih lica. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv četiri policijska službenika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Krivična prijava podneta je protiv rukovodioca Regionalnog centra prema Bugarskoj, pomoćnika rukovodioca Dežurne službe i dva policijskog službenika u centru. Osumnjičeni se terete da su, povodom događaja u kome je termovizijskom kamerom zabeleženo krijumčarenje vozilom 13 ilegalnih migranata, sačinili službene akte neistinite sadržine i na taj način događaj predstavili kao pronalazak napuštenog vozila a ne kao izvršenje krivičnog dela. Na taj način, kako se sumnja, policijski službenici NN izvršiocima omogućili su da izbegnu krivičnu sankciju. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv tri saobraćajna policijska službenika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Osumnjičeni se terete da su u više navrata, prilikom obavljanja saobraćajne kontrole na Smederevskom putu, iskorišćavajući svoja službena ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti, učesnicima u saobraćaju, koji su bili u prekršaju jer su imali vozila sa zatamnjenim staklima a nisu posedovali uverenje o ispunjenosti uslova koje izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja vozilu koje je prepravljeno, omogućili dalje kretanje. Na taj način osumnjičeni su vozačima omogućili da izbegnu prekršajnu odgovornost, čime su oštetili budžet Republike Srbije. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo pranje novca u pomaganju. Osumnjičene se terete da su okrivljenima za trgovinu narkoticima omogućile da obave konverziju i prenos novca, iako su znale da novac potiče od krivičnog dela i za taj novac na svoje ime, kako bi prikrile stvarne vlasnike, kupile stan i automobil.

foto: Profimedia

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije u Užicu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica „Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije“ opštine Požega, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Osumnjičeni se tereti da je zaključio Ugovor o izvođenju građevinskih radova za adaptaciju objekta „Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije“ sa samostalnom građevinskom radnjom, bez prethodno raspisane javne nabavke male vrednosti. Sumnja se da je on na blanko papiru ispisao tri navodne ponude zainteresovanih izvođača predmetnih radova, koje stvarno nisu dostavljene, nakon čega je Ugovor, vrednosti 1.535.508 dinara sklopio sa jednom samostalnom građevinskom radnjom, kao navodnim najpovoljnijim ponuđačem.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu,po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Osumnjičena se tereti da je iskorišćavanjem službenog položaja, nevršenjem službene dužnosti i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja, od aprila do maja ove godine angažovala privatno lice da okreči prostorije Zavoda za transfuziju krvi. Osumnjičena je znala da lice koje je angažovala nema registrovanu radnju za obavljanje ove delatnosti. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije u Zaječaru, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica akcionarskog društva „Tina“ Knjaževac zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Osumnjičeni se tereti da je decembra 2008. godine, u svojstvu odgovornog lica AD „Tina“ , ugovorio i prodao dve mašine za obradu drveta za 5.386.880 dinara, iako je te mašine prethodno založio kod jedne banke za dobijeni kredit, koji nije vratio. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije Novi Sad, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije novosadskog Višeg javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca javnog preduzeća „Pošta Srbije“ Sremska Mitrovica rejon Šid, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Osumnjičena se tereti da je postupila suprotno važećim propisima koji regulišu poslovanje „Pošta Srbije“ i obavila uplatu 12 postnet uputnica u iznosu od 937.000 dinara na ime jednog korisnika, čime je oštetila javno preduzeće „Pošta Srbije“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, po nalogu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica jednog preduzeća u Ćupriji, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Osumnjičeni, kako se sumnja, nije obavljao službenu dužnost,koja se ogleda u organizovanju, kontroli i praćenju procesa proizvodnje i nabavke i nije na adekvatan način organizovao skladištenje naručenog repromaterijala od strane dobavljača, niti je izvršio kontrolu utroška. Na taj način došlo je do neopravdanog utroška boje za lakiranje gotovih proizvoda, čime je preduzeće oštećeno za 100.000 evra. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu Posebnog odeljenje za suzbijanje korupcije beogradskog Višeg javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica javnog preduzeća „Elektrokosmet“ i odgovornog lica hidroelektrane „Gazivode“ iz Zubinog potoka zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je odgovorno lice JP „Elektrokosmet“ , od decembra 2013. godine godine do danas, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, zaključio Aneks Ugovora o radu za nepostojeće radno mesto sa nepripadajućim koeficijentom obračuna zarade u nepostojećem zavanju za odgovornom licu hidroelektrane „Gazivode“. Osumnjičeni je, kako se sumnja, to uradio suprotno sistematizaciji poslova i radnih zadataka javnog preduzeća za vodosnabdevanje i za proizvodnju i distribuciju električne energije „Ibar“ Zubin potok i javnog preduzeća „Elektrokosmet“ iz Prištine sa sedištem u Beogradu. Osumnjičeno odgovorno lice hidroelektrane „Gazivode“, od strane preduzeća Ibar-Lepenac iz Prištine, već je bilo angažovano na istim poslovima u hidroelektrani „Gazivode“, a osumnjičeno odgovorno lice JP „Elektrokosmet“ je sa tim bilo upoznato. Na taj način odgovorno lice „Elektrokosmeta“ omogućilo je protivpravnu imovinsku korist odgovornom licu hidroelektrane „Gazivode“, za nepripadajuću zaradu u iznosu od 4.765.782 dinara a za koliko je oštećen JP „Elektrokosmet“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Majdanpeku, podneli su krivičnu protiv dvojice zaposlenih u RTB „Boru“ zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela nepreduzimanje mera zaštite na radu i izazivanje opasnosti neobezbeđenjem mera zaštite na radu. Sumnja se da je jedan od osumnjičenih pored napomene na tehničku neispravnost kamiona istim zadužio i uputio na radni zadatak vozača, koji je pored saznanja da su na vozilu neispravne kočnice, prihvatio radni zadatak i prevozio radnike i alat na površinskom kopu. Sumnja se da osumnjičeni vozač, prilikom manevrisanja vozilom unazad nije mogao da zaustavi vozilo, usled čega je došlo do pristiskanja jednog radnika, koji je zadobio teške telesne povrede. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu, podneli su krivičnu prijavu protiv muškarca (1959) iz Vlasotinca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda . On se sumnjiči da je nabavio u cilju dalje prodaje 105 kilograma rezanog duvana koji je pronađen u porodičnoj kući i improvizovanom skladištu osumnjičenog. Na ovaj način osumnjičeni je oštetio budžet Republike Srbije za iznos od 344.715 dinara. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru podneli su krivičnu prijavu protiv 33-godišnjeg muškarca iz okoline Novog Pazara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda. Prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičenog, pronađeno je 252 boksa cigareta bez akciznih markica ukupne vrednosti 453.600 dinara, namenjenih daljoj prodaji, za koje nije plaćena akciza u ukupnom iznosu od 170.528 dinara, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

foto: Dragana Udovičić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu podneli su krivičnu prijavu u protiv odgovornog lica jednog taksi preduzeća zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja , falsifikovanje službene isprave i povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja. Osumnjičeni se tereti da, u periodu od februara 2017.godine do kraja te godine, nije prijavio prihod od ostvarenih usluga taksi vožnji i nije izvršio prijavljivanje 15 radnika na obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje, izbegavajući plaćanje poreskih obaveza. Na ovaj način oštetio je budžet Republike Srbije za iznos od 2.476.158 dinara. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica jednog preduzeća zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela prevara , falsifikovanje službene isprave i povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja. Kako se sumnja, on je tokom marta 2016. godine izvršio preuzimanje jabuka od dve osobe u ukupnoj količini od 15.000 kilograma vrednosti 650.000 dinara, dovodeći ih u zabludu da će preuzeto voće biti isplaćeno od strane njegovog preduzeća po prethodno dogovorenoj ceni, iako je znao da je njegovo preduzeće u blokadi. Takođe, osumnjičeni je tokom 2015. i 2016. godine u svom privrednom društvu angažovao radnika koga nije prijavio na obavezno osiguranje. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru, podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe zaposlene u JP ''Srbijagas'' Novi Sad, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nesavestan rad u službi . Jedna osumnjičena je propustila da izvrši nadzor, na šta je bila obavezna, nad radom druge osumnjičene koja nije kontrolisala ispravnost zaključenog ugovora JP „Srbijagas“ sa kupcem gde je sporni ugovor prestao da važi 31.12.2015. godine, a kupcu je nastavljena isporuka i fakturisanje gasa po odredbama tog ugovora. Na ovaj način oštećeno je ovo privredno društvo u iznosu od 18.281.707 dinara, koliko je dodatno trebalo biti fakturisano da je zaključen novi ugovor u skladu sa odlukama Nadzornog odbora JP ''Srbijagas''. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u saradnji sa Poreskom policijom, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica DOO „Milobraj“ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja tako što je u nameri da delimično izbegne plaćanje akcize i poreza na dodatu vrednost, u periodu od 17.01.2017. godine do 03.12.2017.godine, izvršio kupovinu baznih ulja u količini od 844.720 litara, koje nije upotrebio u svrhu industrijske proizvodnje, već je stavio u promet. Da bi to prikrio osumnjičeni je sačinio neistinite račune o prodaji baznih ulja određenim privrednim društvima koje je evidentirao u knjigovodstvenim i poreskim evidencijama svog privrednog društva, pri čemu nije izvršio obračun akcize i poreza na dodatu vrednost. Na ovaj način je izbegao plaćanje akcize u ukupnom iznosu od 53.929.431 dinara, kao i poreza na dodatu vrednost u iznosu od 10.785.886 dinara. Takođe, izbegao je plaćanje javnih prihoda u ukupnom iznosu od 64.715.317 dinara. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneli su krivičnu prijavu protiv jedne osobe iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću. Kako se sumnja, ona je u periodu novembar 2017 - maj 2018. godine u Subotici, na svojoj adresi prebivališta, organizovala smeštaj i negu osam starih osoba uz novčanu naknadu od oko 12.000 dinara mesečno po osobi, bez potrebnih dozvola Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ostvarivši ukupnu protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 672.000 dinara. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneli su krivičnu prijavu protiv 22-godišnjeg muškarca iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena trgovina. Osumnjičeni se tereti da je, prevozio u srhu dalje prodaje, tekstilnu robu vrednosti od oko 2.000.000 dinara, bez prateće dokumentacije.

foto: Uprava carina Srbije

Pripadnici Ministartva unutrašnjih polsova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneli su krivičnu prijavu protiv 61-godišnjeg muškarca iz okoline Novog Pazara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena trgovina i četrnaest krivičnih dela neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga. Osumnjičeni se tereti da je, lažno brendiranu tekstilnu robu četrnaest poznatih proizvođača, ukupne vrednosti od oko 6.000.000 dinara, za koju nije posedovao prateću dokumentaciju, prevozio u autobusu, radi dalje prodaje. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, u saradnji sa Sektorom poreske policije u Užicu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Požegi, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica „YUBE“ DOO Požega, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo poreska utaja. Osumnjičena se tereti da je, u nameri da izbegne plaćanje poreza na dodatu vrednost, u periodu od 30.01.2015. godine do 18.12.2017. godine u fakturama za izvršene usluge koje je „YUBE“ DOO Požega ispostavilo određenim privrednim društvima u ukupnom iznosu od 38.240.760 dinara, nije iskazala PDV u ukupnom iznosu od 7.648.152 dinara u svom poslovnom knjigovodstvu kao i u podnetim poreskim prijavama filijali Užice. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih polova u Zaječaru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, podneli su krivične prijave protiv lekara specijaliste Zdravstvenog centra Knjaževac zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanje službene isprave, kao i protiv medicinske sestre zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave u podstrekavanju. Osumnjičena se tereti da je podstrekla osumnjičenog lekara da u izveštaj stacionarne ustanove unese neistinite podatke i bez pregleda prepiše terapiju njenom suprugu lekom „bromazepam“, overi ga pečatom i potpisom i zavede u protokol ambulatnih pregleda. Suprug osumnjičene je izveštaj odneo u Policijsku stanicu Knjaževac kako bi pravdao posedovanje leka „bromazepam“, koji je policija kod njega pronašla. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju u saradnji sa Poreskom upravom u Vranju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica jednog restorana u okolini Bujanovca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja. Osumnjičeni se tereti da, od oktobra do decembra 2017.godine, u nameri da potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, nije prijavio zakonito stečeni prihod čime je izbegao plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 1.434.872 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podneli su krivičnu prijavu protiv radnika Ribarskog gazdinstva „Ečka“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti. Osumnjičeni se tereti da je od septembra do oktobra 2017. godine u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist prisvojio novac i robu koji su mu povereni u radu u ukupnom iznosu od 318.132 dinara, oštetivši RG “Ečka“ za navedeni iznos. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podneli su krivičnu prijavu protiv zaposlene u TR „Kapetanija 023“ Zrenjanin, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti. Osumnjičena se tereti da je u julu 2017. godine, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist prisvojila novac i robu koji su joj povereni u radu u ukupnom iznosu od 418.000 dinara, oštetivši TR “Kapetanija 023“ Zrenjanin za navedeni iznos. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica preduzeća "Indmes" doo Valjevo, odgovornog lica preduzeća "Golub 014" doo Valjevo i odgovornog lica preduzeća „Veldesign“ doo Beograd u kojem je kao Radna jedinica poslovala prodavnica „Zlatne ruke“ Beograd, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela falsifikovanje službene isprave, neovlašćeno bavljenje određenom i proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda . Osumnjičena lica preduzeća „Indmes“ i „Golub 014“ se terete da su tokom 2016. godine sačinili falsifikovane deklaracije o proizvođaču i račune, bez saglasnosti nadležnog državnog organa i bez izvršenog pregleda od strane ovlašćenog veterinara, proizveli i stavili u promet više kilograma dimljene roštiljske kobasice, koju su prodali preduzeću „Veldesign“. Navedeno preduzeće je vršilo dalju prodaju zaraženih proizvoda, čijim konzumiranjem je od trihineloze obolelo 10 osoba. Sačinjenu dokumentaciju osumnjičeni nisu evidentirali u poslovnim knjigama. Korišćena je kasnije prilikom kontrole od strane nadležnih inspekcijskih službi kako bi lažno prikazali da su poslovali u skladu sa propisima i kako bi naknadno prikrili svoju odgovornost za stavljanje u promet škodljivih proizvoda.

foto: Kurir/D.K.

Pripadnici Ministartva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Sektorom poreske policije, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica privrednog društva «Kompakt tim» d.o.o. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave. Osumnjičeni se tereti da je u periodu od oktobra 2014. godine do aprila 2016. godine fiktivne fakture prikazivao kao prave u poslovnim knjigama o navodnoj nabavci dobara, na osnovu čega je lažno prikazivao PDV u iznosu od 3.676.398 dinara, kao prethodni porez sa pravom na odbitak, pribavivši protivpravnu imovinsku korist i nanevši štetu budžetu Republike Srbije u navedenom iznosu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, podneli su krivičnu prijavu protiv policijskog službenika zaposlenog u Policijskoj upravi za grad Beograd i još jedne 50-godišnje osobe iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje su izvršili krivična dela falsifikovanje službene isprave i prevara u pokušaju. Osumnjičeni se terete da su tokom marta i aprila 2018. godine sačinili punomoćje kojim 50-godišnji muškarac ovlašćuje osumnjičenog policajca da u njegovo ime može da zaključi ugovor o kupoprodaji nepokretnosti stana na Divičibarama, na kojem su falsifikovali potpis i pečat javnog beležnika , da bi to priložili drugom javnom beležniku prilikom overe ugovora o kupoprodaji nepokretnosti dovodeći u zabludu kupca da uplati iznos kapare za navedenu nepokretnost, iako su znali da nisu vlasnici pomenute nepokretnosti. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Despotovcu, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica Nadzornog odbora komunalnog stambenog preduzeća "Stan" Despotovac i bivšeg odgovornog lica JP za Podzemnu eksploataciju uglja Resavica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neprijavljivanje imovine i davanje lažnih podataka o imovini. Osumnjičeni se tereti da je, u periodu od 2013. do 2016. godine, Agenciji za borbu protiv korupcije dao lažne podatke o imovini i prihodima, a u nameri da ih prikrije i to - 191.220 evra, 53.068 američkih dolara i 3.845.096 dinara, kao i garažu u površini od 13.65 m2 u Beogradu. Osumnjičeni se nalazi na izdržavanju kazne koja mu je izrečena zbog krivičnog dela primanje mita. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kruševcu, podneli su krivičnu prijavu protiv 30-godišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena trgovina. Sumnja se da je on, u vremenskom periodu od juna 2016. godine do marta 2018.godine nabavio i preko jednog internet sajta oglašavao prodaju i neovlašćeno prodao robu u ukupnoj vrednosti od 952.000 dinara na teritoriji Republike Srbije.

(Kurir.rs/Foto:Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track