NAJMISTERIOZNIJI ZLOČIN U ISTORIJI SRPSKE POLICIJE: Leš bez glave i nogu doputovao je vozom u Niš!
Foto: Privatna Arhiva

CRNA HRoNIKA OD PRE JEDNOG VEKA

NAJMISTERIOZNIJI ZLOČIN U ISTORIJI SRPSKE POLICIJE: Leš bez glave i nogu doputovao je vozom u Niš!

Crna Hronika -

Ko je monstruozni ubica, kome pripada obezglavljeni trup, koji su motivi zločina, pitanja su koja su mesecima morila inspektore beogradske policije, čiji je svaki korak bio pod budnim okom javnosti

Jedan od najmisterioznijih zločina u istoriji srpske kriminalističke policije, o kome je beogradska štampa mesecima izveštavala zgroženu i uznemirenu jugoslovensku javnost, otkriven je na železničkoj stanici u Nišu 10. maja 1929.

Beogradski dnevnik Vreme izvestio je već sutradan da su radnici na železničkoj stanici u magacinu pronašli trup bez glave i nogu, koji je bio umotan u džak i hartiju. Utvrđeno je da je paket doputovao dva dana ranije vozom iz Beograda, a pažnju magacionera je privukao tek kada je iz njega krenuo da se širi nesnosan smrad. Alarmirana je policija, a u Niš je odmah otputovalo nekoliko viđenijih inspektora iz Beograda.

Jedini trag kojim su tokom prvog dana raspolagali bila je informacija da je paket iz Beograda poslao izvesni Drag Pavlović, kao i da nije označio ime primaoca koji je trebalo da ga preuzme u Nišu. Istraga koja se paralelno odvijala u Beogradu ubrzo je utvrdila da je ime pošiljaoca najverovatnije lažno. Naloženo je i da se uradi rekonstrukcija pareka koji je trebalo da bude predstavljen magacionerima u Beogradu, u nadi da bi neko mogao da se seti i da opis osobe koja ga je poslala.

- Sumnja se da je zločin izvršen u Beogradu neposredno pre nego što je paket poslat vozom, jer niko od saslušanih radnika nije prijavio da se osećao nekakav smrad tokom primopredaje paketa - navodi novinar Vremena.

Leš je ubrzo poslat na obdukciju u Beograd ne bi li patolozi otkrili neki trag. Utvrđeno je da je ubica žrtvu krvnički zlostavljao, a mnogobrojne povrede otvorile su i mogućnost da je nepoznati muškarac bio žrtva religijskog obreda.

- Slučaj je vanredno težak, toliko da nema primera da je neki drugi slučaj bio više prikriven u našem kriminalu - izjavio je tada za dnevnik Vreme gospodin Andonović, šef beogradske tehničke policije.

Do prekretnice u istrazi dolazi nakon saslušanja magacionera sa železničke stanice u Beogradu. On je policiji nekoliko puta dao različit opis muškarca koji mu je predao paket, ali se posle nekoliko dana setio ključne stvari - paket je dovukao taljigaš!

Nov trag

Rus iz Topolske 12

Beogradska policija je nakon opsežne potrage uspela da pronađe taljigaša, izvesnog Voju Pintera, koji je potvrdio da je prevozio misteriozni paket, ali ne na železničku stanicu, već sa jedne beogradske adrese na drugu. Na pitanje da li može da opiše osobu koja ga je angažovala da prenese paket, taljigaš je rekao da mu je najupečatljivije to što je u pitanju bio Rus! istraga je konačno dala neki rezultat, a potom je otpočela potera za misterioznim Rusom iz Topolske ulice broj 12 na Vračaru!

(nastaviće se)

Piše Ivan Milićević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track