PRVA ISPOVEST MARKA MILIĆEVA IZ ZABELE: Kaznu sam prihvatio i izdržavam je časno!
Foto: MUP

Sud o molbi za uslovni otpust odlučuje 8. avgusta

PRVA ISPOVEST MARKA MILIĆEVA IZ ZABELE: Kaznu sam prihvatio i izdržavam je časno!

Crna Hronika -

Marko Milićev (38), koji je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je u julu 2014. „mini-kantrimenom“ izazvao saobraćajnu nesreću na Brankovom mostu, posle koje je preminuo Luka Jovanović (21), iz požarevačkog zatvora Zabela ekskluzivno za Kurir odlučio je da prvi put progovori o detaljima nezgode koja intrigira javnost četiri godine.

Marko Milićev podneo je molbu za uslovni otpust na koji je stekao pravo, a o kojoj bi sud trebalo da odlučuje 8. avgusta:

foto: Beta, Printscreen

- Želim da naglasim da je sud izrekao svoju presudu, koju sam kao takvu u potpunosti prihvatio. Kaznu služim pošteno. U KPZ Zabela, čiji sam štićenik, ne uviđaju potrebu da me uzmu u zaštitu iako je moje ponašanje besprekorno i primereno, već nasuprot tome, vođeni strahom od publiciteta, nisu ostali imuni na pritiske i uticaj medija.

I pored toga što je sud okarakterisao moje krivično delo kao situaciono i nehatno, odnosno kao nešto što može svakome da se dogodi i da pritom na izdržavanju kazne nemam niti jednu mrlju u kartonu, meni nije dozvoljeno da ostvarim svoj napredak kroz tretmane u poluotvoreni deo zavoda, kao što tu priliku dobijaju drugi osuđenici koji odgovaraju za istovetno krivično delo, ali i za ona druga, pa i najteža, kao što su ubistva, čime se nakon izrečene sudske kazne dodatno kažnjavam.

foto: Kurir

Ispostavlja se da je i interesovanje nadležnih u zavodu za ime vlasnika vozila i njihovo upućeno pitanje koje je ostalo bez odgovora dovoljna prepreka za ostvarivanje prava na jednakost i ravnopravnost među osuđeničkom populacijom.

To ima za posledicu, između ostalog, uskraćivanje uslovnog otpusta, iako su za to ispunjene apsolutno sve objektivne zakonske osnove.

Od pravde se krio više od mesec dana

Luka Jovanović poginuo je kada se 25. jula 2014. sa drugovima vraćao iz grada kući. Taj noćni izlazak je za mladića bio koban, a tragedija se dogodila spletom nesrećnih okolnosti, kada im je na „ladi“ u kojoj su bili otpao točak na Brankovom mostu.

foto: Printscreen

- Pošto im se pokvario automobil na mostu, Luka i drugovi su izašli iz njega želeći da „ladu“ preguraju u zaustavnu traku i da joj zamene točak. Baš u to vreme mostom se kretao i Marko Milićev (37), koji je upravljao „kantrimenom“. On se sa društvom sa splava „Lasta“ tada uputio na splav „Fristajler“. Na mostu je bio mrak, „lada“ nije bila obeležena, a Luka i njegovi drugari nisu imali fluorescentne prsluke, tako da su bili slabo uočljivi. „Kantrimen“ je brzinom od 85 kilometara na sat udario Luku, a zatim nesmanjenom brzinom nastavio da vozi ka Železničkom mostu - podseća se naš izvor kako se desila tragedija.

Dao se u beg

Kada je oborio Jovanovića, Milićev nije zaustavio automobil kako bi mu ukazao pomoć, već se dao u beg.

foto: Printscreen

- Vozio je do Železničkog mosta, gde je stao i pozvao taksi. Taksista Saša Janković, koji je u sudskom postupku oslobođen optužbi, preuzeo je prijatelje Milićeva i po njegovom zahtevu vozio uporedo sa njim do Zvezdare. Milićev i društvo su proveli noć u stanu, a on je svojim saučesnicima zabranio da bilo kome pričaju o tome šta se dogodilo i podelio im je vizitkarte jednog advokata i rekao da mu se jave ukoliko policija dođe kod njih. Milićev je u pomoć pozvao i svog kuma Bratislava Vesovića, u čijem stanu su devojke provele noć - prepričava naš izvor.

Otišao u Kinu

On je 17 dana posle nesreće na aerodromu kupio kartu za Istanbul u jednom smeru i 10. avgusta odleteo.

foto: Aleksandar Jovanović

On je 13. avgusta pobegao za Hongkong, a nakon dva dana u centralni deo Kine. Nakon 38 dana skrivanja, on je 1. septembra 2014. uhapšen u Kini, a nekoliko dana kasnije izručen je Srbiji.

Uhapšen, pa pušten

UMOKRIO SE U POLICIJI

Marko Milićev je nekoliko dana nakon što je izazvao nesreću u kojoj je poginuo Jovanović bio uhapšen u Beogradu zbog drugog krivičnog dela. Njega je policija 7. avgusta privela, ali ga je nakon saslušanja pustila.

- Uzeli su mu DNK i otiske prstiju i pustili su ga. On se, navodno, tada umokrio u policiji jer se bio uplašio da je uhapšen zbog nesreće na Brankovom mostu - podseća izvor.

(Kurir./Jelena Spasić/Foto: MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track