VELIKA RACIJA PO SRBIJI, UHAPŠENO 14 OSOBA: Bavili se finansijskim kriminalom, napravili štetu od 730.000 evra
Foto: Profimedia

hapšenje

VELIKA RACIJA PO SRBIJI, UHAPŠENO 14 OSOBA: Bavili se finansijskim kriminalom, napravili štetu od 730.000 evra

Crna Hronika -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, uhapsili su 14 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 24 lica. Akcije i hapšenja sprovedeni su na teritoriji Beograda, Zaječara, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Kragujevca, Požarevca, Smedereva, Sombora, Sremske Mitrovice i Subotice, saopštio je MUP.

Osumnjičeni se terete da su u periodu od 2015. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, kojima su budžet Republike Srbije i druge privredne subjekte i fizička lica oštetili za oko 730.000 evra, saopštio je MUP.

Pripadnici MUP-a u Beogradu uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i na taj način oštetili Grad Beograd i budžet Republike Srbije za pola miliona dinara.

Uhapšeni su bivše odgovorno lice Službe za katastar nepokretnosti Vračar M.Ž. (1958), bivši stručni geodetski savetnik u toj Službi D.O. (1975) i bivši referent za administrativnu i tehničku podšku J.F. (1986), kao i odgovorno lice preduzeća ''Smart plus'' D.A. (1972).

Osumnjičeni, koji su bili zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti Vračar, terete se da su marta 2017. godine, po prethodnom dogovoru, kao službena lica, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, uz podstrekavanje osumnjičenog D.A., doneli rešenje kojim je izvršen upis prava svojine u korist preduzeća ''Smart plus'' na jednom stambenom objektu na Vračaru, na osnovu falsifikovanog rešenja o ozakonjenju Sekretarijata za poslove legalizacije objekata.

Takođe, u saopštenju se pored ostalog navodi, da su pripadnici MUP-a u Kragujevcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Aranđelovcu, uhapsili su D.B. (1968) osumnjičenog da je falsifikujući naloge za uplatu taksi za registraciju vozila oštetio budžet Republike Srbije za 304.628 dinara.

Osumnjičeni se tereti da je od oktobra 2016. do februara ove godine, falsifikovao naloge za uplatu taksi za registraciju vozila za 25 osoba sa područja opštine Aranđelovac, koje je overavao lažnim pečatom i elektronskim potpisom jedne banke iz Kragujevca.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su A.Đ. (1982), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.Osumnjičeni se tereti da je od avgusta 2015. do marta 2016. godine, u svojstvu odgovornog lica, otvorio radnju za proizvodnju igara i igračka "CUCI-DU" Bankovac, koja nikada nije imala promet, kako bi suprugu prijavio na obavezno socijalno osiguranje.

Na osnovu toga, supruga osumnjičenog ostvarivala je pravo na novčanu naknadu od 1.653.140 dinara, za koliko je oštećen Republički fond za zdravstveno osiguranje i budžet Republike Srbije. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su E.H. (1984), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela nedozvoljena trgovina i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Policija je u decembru prošle godine prilikom pretresa, u garaži oštećenog u vozilu pronašla 1.500 boksova cigareta marke ''Ašima'' bez akciznih markica.

Sumnja se da je izvršenjem ovih krivičnih dela, E.H. naneo štetu budžetu Republike Srbije za 2.210.100 dinara. Pripadnici MUP-a u Smederevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice privrednog društva "Blue travel word" D.M. (1980), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja, prevara i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je D.M. od januara 2015. do kraja avgusta prošle godine sa računa preduzeća ''Blue travel word'' neosnovano podigao 37.327.578 dinara, zadržao ga za sebe, i na taj način izbegao da obračuna i uplati porez na ostale prihode od 7.422.160 dinara, za koliko je oštetio budžet Republike Srbije.

Takođe, kako se sumnja, u nameri da sebi pribavi imovinsku korist, D.M. je sa više osoba zaključio ugovore o organizovanju turističkog putovanja u organizaciji agencija ''Blue travel world'' i ''Blue travel plus'', iako je znao da do realizacije putovanja neće doći.

Oštećeni su izmirili u celosti ugovornu obavezu pre planiranog datuma putovanja, a osumnjičeni je na ovaj način, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3.819.011 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, u saradnji sa Odsekom poreske policije u tom gradu i Osnovnim javnim tužilaštvom, uhapsili su J.M. (1979), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je J.M., kao vlasnika autoprevozničke radnje od februara 2016. do decembra 2017. godine pribavio 140 lažnih fiskalnih i gotovinskih računa, navodno izdatih od strane više privrednih društava.

Osumnjičeni je na taj način oštetio budžet Republike Srbije i fondove socijalnog osiguranja za 3.467.878 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo nedozvol?ena proizvodnja, čime su naneli štetu budžet Republike Srbije za 25.683.647 dinara.

Policija je u saradnji sa Fitosanitarnom inspekcijom na području Pločica pronašla oko 2,5 hektara ilegalnog zasad duvana na više parcela, za koji se sumnja da su ga posadili osumnjičeni. Fitosanitarna inspekcija izdala je nalog da se duvan uništi, što je i učinjeno. U jednoj od akcija pripadnici MUP-a u Kruševcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv tridesetogodišnjeg muškarca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena trgovina.

Sumnja se da je on, od 1. juna 2016. do 1. marta 2018. godine, bez ovlašćenja za trgovinu u svrhu prodaje, nabavio i preko internet sajta ''Kupujem - prodajem'' oglašavao i neovlašćeno prodao robu u ukupnoj vrednosti od 1.877.550 dinara raznim licima na teritoriji Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track