Najnovije vesti

KOSMAJCU VRAĆENA IMOVINA: Posle pravosnažne presude dobio nazad lokale i jemstvo od 200.000 evra
Foto: Dragana Udovičić

država uzimala kiriju

KOSMAJCU VRAĆENA IMOVINA: Posle pravosnažne presude dobio nazad lokale i jemstvo od 200.000 evra

Crna Hronika

BEOGRAD, 23. januara (Tanjug) - Nakon pravosnažne presude kojom je krajem oktobra Dragoslav Kosmajac (64) oslobođen od optužbi za podstrekavanje na zloupotrebe, njemu je vraćeno jemstvo od 200.000 evra i 20-tak lokala koji su mu bili privremeno zaplenjeni tokom krivičnog postupka pred Višim sudom u Beogradu.

Što se tiče neosnovanog lišenja slobode i pritvora u kojem je bio četiri meseca, Kosmajac nije podneo molbu za sporazum o naknadi štete komisiji Ministarstva pravde, rečeno je Tanjugu u ministarstvu.

foto: Zorana Jevtić

Tokom privremene zaplene lokala, koja je trajala skoro četiri godine, njima je uz obavezu "dobrog domaćina" upravljala, odnosno davala ih u zakup Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde.

Lokali su nastavili da rade i posle zaplene, ali je kiriju od zakupa ubirala Direkcija.

Sada je u toku je prebacivanje novca koji je prihodovan izdavanjem nepokretnosti koje su bile privremneo oduzete, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

"Postupak prebacivanja novca biće okončan kada se okonča postupak plaćanja eventualnog poreza na prihod od izdavanje nepokretnosti", naveli su u Direkciji.

Jemstvo od 200.000 evram koje je položio kako bi se branio sa slobode, takođe mu je vraćeno, nakon pravosnažne odluke o vraćanju jemstva od 3. decembra, rekla je za Tanjug portparol Višeg suda Bojana Stanković.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Kosmajca od optužbi da je dvojicu geodeta podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja kako bi mu pripala parcela na Zvezdari koja je u vlasništvu države.

Tom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda kojom su Kosmajac, Dragi Milidrag i Milan Rapajić odlobođeni zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivična dela.

Državno pravobranilaštvo kao predstavnik Republike Srbije upućeno je na parnicu radi ostvarivanje svog imovinsko-pravnog zahteva.

foto: Zorana Jevtić

Kosmajcu je posle hapšenja 9. novembra 2014. godine odlukom Višeg suda bilo privremeno zaplenjeno dvadesetak lokala u Beogradu.

Četiri meseca kasnije, pošto je uplatio sudu jemstvo od 200.000 evra, 10. februara 2015. Kosmajcu je ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode.

On je pre hapšenja u bio dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima, ali za to nikada nije optužen.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...