VOZAČU AUTOBUSA SMRTI PRETI OSAM GODINA ROBIJE: Nijedna kazna ne može da vrati mrtve!
Foto: M.S., Printscreen Facebook

Nesreća u međurovu

VOZAČU AUTOBUSA SMRTI PRETI OSAM GODINA ROBIJE: Nijedna kazna ne može da vrati mrtve!

Crna Hronika -

Osnovno tužilaštvo iz Niša podiglo je optužnicu protiv Milana Zdravkovića (32), koji je 21. decembra 2018. odveo u smrt sedam putnika iz autobusa "Niš ekspresa"

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv vozača autobusa "Niš ekspresa" Milana Zdravkovića (32) zbog sumnje da je 21. decembra 2018. izazvao saobraćajnu nesreću u Međurovu u kojoj je poginulo sedmoro putnika iz autobusa, dok je njih 30 povređeno.

Tužilaštvo za Zdravkovića traži maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

prepolovljeni autobus
prepolovljeni autobusfoto: M.S.

- Tog jutra Zdravković nije pogledao levo i desno kada je došao do pružnog prelaza. Sve vreme je gledao pravo, pa je prelazak preko pruge započeo pre nego što se uverio da to može da učini na bezbedan način. Nije ustupio prvenstvo prolaza preko pruge mašinovođi i nije zaustavio autobus ispred znaka "stop". Nije propustio šinsko vozilo koje se kretalo prugom. Tim postupcima je ugrozio živote putnika, među kojima je bilo dosta đaka - kaže naš izvor šta piše u optužnici.

Negira krivicu

Takođe, on podseća da se Zdravković, koji se nalazi u pritvoru, na saslušanju izjasnio da nije kriv.

Putnici koji su pukom srećom preživeli stravičnu nesreću, kada je voz bukvalno prepolovio autobus, kažu da su razočarani visinom kazne koja preti vozaču.

- Nijedna kazna ne može da vrati mrtve! Smatram da je osam godina zatvora mala kazna za ovakvu tragediju. Da je malo, malo je! Bolje da je vozač bio koncentrisaniji, da je vodio računa, nego sada da licitiramo koliko ga treba kazniti. Nikakva kazna ne može da vrati decu. Ja sam imao sreće i prošao sam s povredama, a ne mogu ni da zamislim šta misle o toj kazni oni koji su izgubili najdraže - kaže Marko Jovanović, meštanin Donjeg Međurova, koji je 21. decembra bio u "autobusu smrti".

Nepažnjom stradali

I Dejan Rajković, čija je ćerka, srećom, zakasnila na autobus tog jutra, smatra da ne postoji adekvatna kazna.

jezive scene
jezive scenefoto: M.S.

- I da dobije osam godina robije, on će izaći iz zatvora, neće živeti mirno, ali će živeti, dok je sedam porodica zavijeno u crno. Sada mogu da ga osude ne na osam, nego na 48 godina, izgubismo zbog nepažnje divne ljude - priča Rajković.

Podsetimo, u nezapamćenoj saobraćajnoj nesreći život su izgubili Aleksa Dimitrijević (15), Danijela Stakić (48), Bogomir Lazić (75), Marijana Kocić (16), Nataša Janković (42), kao i Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Đorđević (65).

KAKO JE DOŠLO DO NESREĆE - Autobus pun putnika išao iz Donjeg Međurova ka Prokuplju - Na pružnom prelazu vozač nije pogledao levo i desno - Vozač se nije zaustavio na znak "stop" i nije propustio voz - Voz prednjim delom udario u levu bočnu stranu autobusa - Prednji deo voza je izleteo iz šina, a autobus se prepolovio

Vozač negirao NISAM KRIV, NE ZNAM KAKO NISAM VIDEO VOZ

Vozač Milan Zdravković, koji je i sam teško povređen u nesreći, saslušan je početkom januara. - Nisam kriv. Na pružnom prelazu sam zastao, pa pogledao levo i desno. Ne mogu da objasnim kako nisam video voz koji mi je dolazio s leve strane - navodno je ispričao nadležnima uhapšeni vozač.

(Kurir.rs/ Marko Smiljković/ Foto: M.S./Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track