VDOVIĆ MI JE SPASAO ŽIVOT! ZA MENE JE ON SVETI ĐORĐE! Reditelj Milutin Petrović o srpskom heroju stradalom u Etiopiji!
Foto: Media Centar, Printscreen

ekskluzivna ispovest

VDOVIĆ MI JE SPASAO ŽIVOT! ZA MENE JE ON SVETI ĐORĐE! Reditelj Milutin Petrović o srpskom heroju stradalom u Etiopiji!

Crna Hronika -

Pre 30 godina na Kopaoniku sam bio zavejan više od 12 sati zbog mećave, a onda se pojavio Đorđe Vdović iz Gorske službe. Žao mi je što je poginuo u padu aviona, nikada ga neću zaboraviti

Kad sam pomislio da ću se smrznuti na zavejanoj planini, pojavio se Đorđe. Stigao je bukvalno u poslednji čas i spasao mi život. Rekao sam tada da ću se moliti Svetom Đorđu. Više se nikada nismo sreli, ali ga nisam zaboravio. Bilo mi je mnogo žao kad sam čuo da je stradao.

Ovako za Kurir priča reditelj Milutin Petrović (57) o Đorđu Vdoviću (54) iz Beograda, koji je u nedelju poginuo sa još 156 putnika u avionu "boing 737" kompanije "Etiopijan erlajns" koji se srušio u Etiopiji.

Reditelj Milutin Petrović
Reditelj Milutin Petrovićfoto: Dragana Udovičić

Drama na planini

Đorđe Vdović spasao je mnoge živote u Srbiji kao član Gorske službe, izvlačio je ljude iz bombardovane zgrade RTS u aprilu 1999, kao humanitarac pri Ujedinjenim nacijama pomagao je milionima izbeglica i gladnih širom sveta. Među onima kojima je pomogao je i reditelj Milutin Petrović, koji nam je ispričao kakvu je dramu preživeo pre 30 godina.

- Kao mladić sam bio na zimovanju s prijateljima na Kopaoniku. Nas dvojica smo bili na skijanju. Odjednom je počela jaka mećava, pa smo skrenuli sa staze. Spuštali smo se kroz šume do mesta koje se zove Vučji do. Ušli smo u jednu oronulu baraku i tu smo ostali bukvalno zavejani i odsečeni od sveta. Tada nije bilo mobilnih telefona da pozovemo pomoć, a sećam se da sam tog jutra cigarete i upaljač ostavio u apartmanu u želji da se odviknem od pušenja, tako da ni upaljač nisam imao kod sebe da makar zapalimo vatru i ogrejemo se - priseća se Petrović i dodaje:

- Prolazili su sati, bilo nam je sve hladnije, bili smo gladni i iscrpljeni. Imali smo osećaj da nam se bliži kraj. Bili smo zavejani i izgubljeni. Da nas nema, primetili su prijatelji koji su bili s nama u apartmanu i prijavili to Gorskoj službi. Oni su odmah krenuli da nas traže i našli su nas posle 12 sati, sećam se, bilo je oko dva sata iza ponoći kad su došli u kolibu.

Prisećajući se drame na zavejanoj planini, Milutin kaže da će zauvek pamtiti trenutak kada su došli spasioci.

- Đorđe je došao usred nezapamćene snežne oluje s mlađim kolegom. Rekli su da se zovu Đorđe i Nikola. Nasmejao sam se i dodao da ću se od tada moliti Svetom Đorđu i Svetom Nikoli. Zaista, ti momci su nam spasli živote. Nikada se više nismo sreli, nažalost - priseća se Petrović.

Đorđe Vdović
Đorđe Vdovićfoto: Printscreen

On objašnjava da je iz medija čuo da je Đorđe poginuo u nedelju.

- Bože, koliko mi je žao. Nisam ga odmah prepoznao na slikama, jer je mnogo vremena od tada prošlo. Ko zna koliko je života spasao, a među njima sam i ja. Nikada ga neću zaboraviti - kaže naš sagovornik.

Kolege u šoku

Đorđe Vdović iza sebe je ostavio ćerku Milicu (22) i sina Luku (17) iz prvog braka i ćerkicu koju je dobio u drugom braku s Nemicom. Kako saznajemo, s drugom suprugom Vdović je živeo u Rimu, a stan koji je nasledio u Beogradu je izdavao.

foto: EPA/ STR, PrintScreen

- Svi smo pod velikim stresom. Mnogo nam je žao Đorđa jer je bio čovek za primer. Živeo je da pomogne drugima. Imao je dva braka, u prvom braku dvoje dece i s bivšom suprugom je, kao i s decom ostao u dobrim odnosima. Mislim da je sin Luka planirao da ide kod njega - kaže jedna od rođaka.

Ona dodaje da Đorđe ima rođenu sestru Ljiljanu, ali ga je cela familija Vdović volela i iznad svega poštovala zbog svega što je uradio.

- Ne znam da li je Ljiljana dobila zvaničnu potvrdu iz ambasade, ali verujem da će tamo otići da sve informacije proveri - kaže rođaka.

foto: AP / Mulugeta Ayene

Zaposleni u Gorskoj službi kažu da su van sebe zbog tragedije koja se desila.

- Cela naša služba je potresena zbog tragedije. Niko nema snage da sada priča o tome. Đorđe je bio načelnik Gorske službe, instruktor... dosta je uradio za nas. Između ostalog, on je i osnovao PR službu - rekao nam je jedan od kolega.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i s bivšom suprugom Đorđa Vdovića, ali ona nije želela da daje izjave.

Čeka se DNK analiza

Kako nezvanično saznajemo u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, sve vezano za nesreću koja se desila u Etiopiji još uvek je u fazi istrage.

- Ambasador je upoznat s nekim detaljima, ali sve je još u fazi istrage i neophodno je da se sačeka da njihove nadležne službe završe svoj posao. Spisak putnika koji su bili u avionu je poznat i u velikoj meri sve informacije koje su stigle vezane su za to. Nakon uviđaja i pronalaženja tela neophodno je uraditi i DNK analize kako bi se sa sigurnošću utvrdio identitet svake nastradale osobe, a to može da potraje nekoliko dana - rekao je izvor Kurira iz pomenutog ministarstva.

U Gorskoj službi od 1986.

Bio jednom jedan Vda...

Gorska služba se saopštenjem oprostila od svog načelnika, instruktora, kolege... U saopštenju stoji da je Vdovićev broj u službi bio broj 60, koji je dobio 1986. godine. - Od tada pa nadalje GSS broji više od 1.000 članova, za koje je nesebično utabao put baš on. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije od 1998. do 2000, ali pre svega spasilac, volonter, humanista i veliki vizionar. Kao prvi portparol Gorske službe spasavanja, upoznao je Srbiju i svet s našim radom i proširio vidike nekim novim generacijama koje su danas deo naše službe. Kao mladić sa svega 21 godinom pristupio je GSS i od tada uvek bio spreman da nesebično pritekne u pomoć svima. Danas, više od tri decenije kasnije, prestao je da se odaziva na poziv u pomoć. Gorska služba spasavanja je ostala bez svog instruktora, načelnika, portparola, volontera, kolege i pre svega dragog prijatelja. Otišao je jedan velikan, ljudina, čovek koji će nam svakoga dana nedostajati, ali čije će reči i dela zauvek nastaviti da žive kroz svakog spasioca i koga ćemo se uz suze i smeh uvek rado sećati - piše u saopštenju, koje je završeno sa: "Bio jednom jedan Vda..."

Porodica

Brat legendarni bubnjar

Brat od strica Đorđa Vdovića bio je legendarni bubnjar Ivan Vdović Vd, koji je preminuo 31. godini, u septembru 1992. Bio je član grupa Katarina II i Limunovo drvo, iz koje je nastao kultni bend Šarlo akrobata, s nezaboravnom trojkom koju su činili Milan Mladenović, Dušan Kojić Koja i Vd. - Ivica je 1985. otišao da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu rekao da je zaražen sidom - prisećala se tada glumica Sonja Savić, njegova bliska prijateljica. Mnogi i danas tvrde da je Vd bio jedan od najboljih bubnjara koje je Jugoslavija imala. Bio je najintrigantnija ličnost tadašnje muzičke scene.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/Foto:Printscreen/Dragana Udovičić/Media centar/EPA/STR/AP/Mulugeta Ayene)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track