ISPRAĆAJ SRPSKOG HEROJA KOJI JE NASTRADAO U AVIONSKOJ NESREĆI U ETIOPIJI: Srbina Đorđa Vdovića sahranjuju sedam meseci posle pogibije
Foto: Privatna Arhiva

TRAGEDIJA

ISPRAĆAJ SRPSKOG HEROJA KOJI JE NASTRADAO U AVIONSKOJ NESREĆI U ETIOPIJI: Srbina Đorđa Vdovića sahranjuju sedam meseci posle pogibije

Crna Hronika -

Duga procedura Đorđe Vdović, koji je u martu nastradao kada se srušio avion u Etiopiji, u subotu će biti ispraćen na večni počinak

Srpski humanitarac Đorđe Vdović (54), koji je u martu poginuo u stravičnoj avionskoj nesreći u Etiopiji, biće sahranjen u rodnoj Srbiji, sedam meseci posle pogibije. Vdović će na večni počinak biti ispraćen u subotu na Starom groblju u Obrenovcu.

Podsetimo, nesreća se dogodila 10. marta, kada se srušio „boing 737“ kompanije „Etiopijan erlajns“. Avion, koji je leteo od Adis Abebe ka Najrobiju, pao je šest minuta po poletanju. Među žrtvama je bio i Vdović, inače rođak pokojnog Ivice Vdovića, muzičara i člana grupe EKV.

DNK dokazivanja

- Identifikacija poginulih je veoma dugo trajala. Rađena su DNK dokazivanja, jer su tela bila u takvom stanju da ih je bilo nemoguće identifikovati na drugačiji način. Đorđeva sestra Ljiljana i ćerka dale su krv, pa je tako utvrđeno da pronađeni ostaci tela pripadaju njemu - rekla nam je rođaka nastradalog i dodala:

foto: AP

- Sestra Ljiljana je otputovala u Etiopiju i ona će dopremiti Đorđevo telo u Srbiju. On će biti sahranjen na obrenovačkom groblju, na kome počivaju i njegovi rođaci.

Branka Vdović, majka pokojnog muzičara Ivice Vdovića, potvrdila je za Kurir da će Đorđe biti sahranjen kraj njenog sina.

- Đorđe i moj Ivica bili su braća od stričeva. Ivica je takođe sahranjen na obrenovačkom Starom groblju, kao i njegovi otac i deda - rekla je Branka.

Iza tragično nastradalog Vdovića ostala je supruga, kao i troje dece iz dva braka.

- Njegovi sin i ćerka iz prvog braka žive u Beogradu, a sa suprugom Nemicom, s kojom je živeo u Rimu, ima ćerkicu od četiri godine. Đorđe je svaki momenat koristio da dođe u Srbiju i bude s decom - kažu prijatelji.

Bio je heroj

Podsetimo, Vdović je na dan nesreće krenuo u Najrobi, gde je sutradan trebalo da počne četvrti skup Ujedinjenih nacija o životnoj sredini.

- Đorđe je bio pravi humanitarac, i to sa velikim iskustvom. Bio je i heroj. Radio je kao regionalni službenik za logistiku u UN čak 23 godine. Kao pripadnik Gorske službe spasavao je radnike RTS iz bombardovane zgrade 1999. godine. Bio je izuzetno cenjen - ispričao je rođak.

Porodica NAŠE ŽIVOTE SI ČINIO LAKŠIM, HVALA TI

Porodica, rodbina i prijatelji čituljom su obavestili sve oni koji bi želeli da prisustvuju sahrani Đorđa Vdovića da će on biti sahranjen 12. oktobra u 14.30 na Starom groblju u Obrenovcu.

- Unosio si radost u hiljade života, i naše činio lakšim i lepšim svakog časa. Hvala ti na svoj brizi i požrtvovanosti, na čistom srcu i neiscrpnom znanju - stoji u čitulji.

Biografija HRANIO IZBEGLICE ŠIROM SVETA

Đorđe Vdović rođen je 26. jula 1965. u Beogradu. Bio je zaposlen u Svetskom programu za hranu UN. Samo od jula do septembra prošle godine Vdović je uz pomoć svojih saradnika hranom snabdevao više od 900.000 izbeglica. U vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, njegov program imao je velikog udela u pomaganju našim državljanima koji su ostali bez krova nad glavom.

(Kurir.rs / Jelena Ivić / Foto:Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track