POTRESNI DETALJI POGIBIJE RUDARA KOD SJENICE: Edinu (28) stena od 100 kilograma pala pravo na glavu! Tuga, spremao se za veselje i ženidbu, a sad ga sahranjuju
Foto: Z.Š., Printscreen Facebook

porodica i kolege u neverici

POTRESNI DETALJI POGIBIJE RUDARA KOD SJENICE: Edinu (28) stena od 100 kilograma pala pravo na glavu! Tuga, spremao se za veselje i ženidbu, a sad ga sahranjuju

Crna Hronika -

Rudar Edin Mujović (28) poginuo je u noći između ponedeljka i utorka u rudniku mrkog uglja „Štavalj“ kod Sjenice kad se na njega, dok je bio u otkopu, obrušio komad uglja teži od 100 kilograma!

Kako su za Kurir ispričale Edinove kolege, nesreća se desila oko 1.30 sati, na 250 metara ispod zemlje, u jami, dok su radili treću smenu. Ogromna stena je pogodila Mujovića pravo u glavu.

Opipavali mu puls

- Obrušila se stena na Eda, sve nas je obavila prašina... Pogledam, leži pod stenom, samo sam viknuo: „Edo, brate“ - rekao je Almir Tahirović, Edinov kolega, koji od suza nije više mogao da govori.

Njegov kolega je objasnio da je Mujović bio pomoćnik kopača.

foto: Z.Š.

- Rudari su prvo morali da ga izvuku ispod velikog komada uglja. Jedva su ga pomerili. Zavili su mu glavu nekom majicom, pokušali da zaustave krvarenje, sve vreme su proveravali ima li pulsa, a onda su ga čitava dva kilometra nosili na nosilima kroz hodnike rudnika do saniteta. Posle više od pola sata natčovečanskih napora, uspeli su da dođu do saniteta, pa do bolnice, u bolnici su lekari mogli samo da konstatuju smrt - pričali su juče potreseni rudari.

U rudniku mrkog uglja u selu Štavalj juče je bio muk. Stajale su sve mašine, proizvodne trake, rudari nisu sišli u jame. U pustom krugu preduzeća kraj ulaza u jame tek ponegde pojavio bi se poneki rudar, zabrinut, smrknuta lica, neki su bili uplakani.

U rudniku je juče bila i rudarska inspekcija.

- Edin je bio u četvoročlanoj ekipi, u kojoj su bili kopač, dvojica pomoćnika i još jedan radnik. Zadatak im je bio da pripreme otkop za miniranje. Pre toga morali su da pomere čelični zaštitni luk, što je rutinski posao. Tokom pomeranja luka, sa desne strane, obrušila se stena, ogroman komad uglja pao je pravo na nesrećnog rudara - ispričao je naš izvor iz istrage.

Bio je vredan i dobar

Direktor rudnika Mensur Turković rekao je da je poginuli rudar u rudniku proveo deset godina i da je bio jedan od najboljih radnika.

- Kolege su učinili sve da ga spasu, tako rudari uvek rade. Nažalost, nisu uspeli. Ljudima je danas teško, izgubili smo kolegu, radnika i druga. Zna se da je došlo do obrušavanja stene, koja je rudara udarila u glavu. Ovde je rudarska inspekcija, koja će obaviti uviđaj - rekao je Turković.

Porodica tuguje

SPREMAO SE ZA ŽENIDBU

Poginuli Edin Mujović nije bio oženjen, a kolege kažu da je nedavno renovirao kuću i spremao se za ženidbu. U domu Mujovića juče je bila žalost. Komšije, prijatelji i rođaci porodice dolazili su da izjave sučešće. Iza poginulog rudara ostali su dvojica braće, sestra i roditelji.

Kurir.rs/Zoran Šaponjić/Foto: Z.Š., Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track