Najnovije vesti

USKORO RASPLET O TONI KOKAINA I NEVEROVATNOJ PRIČI O OCU I SINU IZ NIŠA: SAVRŠEN plan uništile OVE objave na FEJSU! FOTO
Foto: MUP Srbije, Privatna Arhiva

neverovatna priča o jedrilici

USKORO RASPLET O TONI KOKAINA I NEVEROVATNOJ PRIČI O OCU I SINU IZ NIŠA: SAVRŠEN plan uništile OVE objave na FEJSU! FOTO

Crna Hronika

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Vladislava Funštajna i Mirka i Dragana Đankovića zbog sumnje da su pokušali da jedrilicom iz Meksika prevezu 800 kilograma kokaina.

Njima se na teret stavljaju krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, kao i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Pored njih, na optužnici se nalazi i Borislav I, koji je u bekstvu od raskrinkavanja kriminalne grupe.

- Optužnica je potvrđena od suda i ona je pravosnažna. Pripremno ročište zakazano je za početak juna - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Ova četvorka sumnjiči se da je početkom septembra prošle godine na jedrilici pokušala da prošvercuje 800 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

foto: MUP Srbije

Kriminalna grupa raskrinkana je u blizini Azorskih Ostrva sa tovarom narkotika.

Kao vođa ove grupe, kako je saopšteno u Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon hapšenja, osumnjičeni je Vladislav Funštajn, inače skiper, koji je u trenutku zaplene bio na jedrilici.

Kako se sumnja, on je osmislio čitavo delovanje, a kao svoje najbliže saradnike uzeo je oca i sina iz Šida, Mirka (66) i Dragana Đankovića (39). Ova dvojica uhapšena su u Srbiji, a kako se sumnja, oni su bili finansijeri kriminalne grupe.

Kokain je nabavljen od jednog od najjačih meksičkih kartela i ukrcan je na zapadnoj obali Meksika. Preko Panamskog kanala jedrilica se uputila ka Kanarskim Ostrvima, gde je, kako se sumnja, organizovan pretovar. Španska policija je jedrilicu, na kojoj su zatečeni Funštajn, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24) i Rus Sergej Rasohin (48), zaustavila između Azorskih i Kanarskih Ostrva.

foto: MUP Srbije

Kokain je pronađen u prepravljenim šupljinama na brodu, a na pojedinim paketima bila je slika Gavrila Principa.

Tokom istrage, koja je vođena nekoliko meseci, srpski operativci prikupili su značajne informacije koje su presudile u hapšenju ove međunarodne kriminalne grupe. U Srbiji su, u Šidu, pali otac i sin Mirko (66) i Dragan (39) Đanković. Oni su, kako se sumnja, deo grupe koja je bila zadužena za logističku podršku, uplate novca neophodnog za finansiranje puta, kao i za transport.

Na osnovu dokaza koje je policija prilikom pretresa njihovog porodičnog doma pronašla, oni su obezbeđivali logističku podršku, uplatama novčanih sredstava neophodnim za finansiranje puta i transporta.

foto: Facebook, MUP Srbije

Upravo jedan od uhapšenih u Srbiji Dragan Đanković kroz niz fotografija na Fejsbuku koje je objavljivao od januara do aprila prošle godine raskrinkao je njihove mutne radnje. Štaviše, njegove fotografije ukazale su i na međusobnu povezanost ove kriminalne grupe.

Naime, on se na Fejsbuku hvalio svojim odlaskom u Meksiko, a čak je i na jednoj od fotografija na kojoj se vide jedrilice označio organizatora ove kriminalne grupe Vladislava Funštajna, uz opis: "Pa ti, kapetane, hrani mačke".

Inače, kako se sumnja, povod Đankovićevog odlaska u Meksiko bio je prepravljanje jedrilice kako bi kokain mogao da se sakrije u nju. Nakon toga, oni su čekali pogodan trenutak da svoje planove pretvore u delo. U međuvremenu, oni su počeli da sarađuju sa muškarcima iz Meksika i Rusije, koji su uhapšeni na jedrilici prilikom zaplene kokaina.

Nakon izvršenih prepravki, članovi ove organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli ranije ugovorenu količinu od 800 kilograma kokaina u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi, gde su ih zaustavlili španski nadležni organi u blizini Azorskih Ostrva.

foto: MUP Srbije

Komšije uhapšenih: Oduvek živeli na visokoj nozi

Kako su nakon hapšenja pričale komšije optuženih Đankovića, ova porodica oduvek je živela na visokoj nozi. Sa komšilukom se nisu družili.

Za starijeg Đankovića komšije su govorile da je uvek bio lepo obučen, "kulturan i otmen gospodin". Oni misle da ga je u posao sa kokainom uvukao sin.

Kako kažu, Dragan je često putovao u Južnu Ameriku i vozio jedrilice. Dodaju da se jedno vreme bavio popravkom elektronskih i optičkih uređaja.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...