Najnovije vesti

SNIMAK ISIDORINE SMRTI NAPRAVIO HAOS U SUDU! Roditelji izašli iz sudnice, vozač se krstio i plakao! TUGA!
Foto: M.S.

potresno

SNIMAK ISIDORINE SMRTI NAPRAVIO HAOS U SUDU! Roditelji izašli iz sudnice, vozač se krstio i plakao! TUGA!

Crna Hronika

Boban Stojanović (54) iz Leskovca, koji je optužen da je 24. septembra 2018. godine u niškom naselju Donji Komren nepropisno parkirao kombi, koji je po njegovom izlasku krenuo niz nizbrdo i usmrtio učenicu Isidoru Vučković (12), nije mogao da zadrži suze kada je u sudnici Osnovnog suda u Nišu prvi put emitovan snimak užasne nesreće.

Roditelji nastradale devojčice Ivan i Ana Vučković, koji od početka prate svako ročište na suđenju Stojanoviću, odbili su da prisustvuju emitovanju snimka sa sigurnosne kamere pa su, pre nego što je pušten na računaru, napustili sudnicu.

Užas je snimila sigurnosna kamera jednog preduzeća koje se nalazi u Požarevačkoj ulici i na njemu se vidi stravičan tren u kojem kombi, koji je nekontrolisano bez vozača krenuo ulicom, naleće na devojčicu. Kada je ugledao tu scenu na snimku, Stojanović se prekrstio a nakon toga i zaplakao. Bio je vidno uznemiren, ali je odbio ponudu sudije Ane Vukojičić da se napravi pauza kako bi popio vodu i smirio se.

Optužnica Osnovnog javnog tužilaštva, kojom se Stojanoviću stavlja na teret da prilikom izlaska iz vozila nije aktivirao parkirnu kočnicu, da nije zaključao vrata i preduzeo sve druge potrebne mere kojim bi sprečio da vozilo samo krene sa mesta na kojem je bilo parkirano, nakon pristizanja veštačenja komisije veštaka mašinske struke precizirana je i dopunjena tako da se vozač tereti i da je ručicu menjača ostavio u neutralnom položaju te da nije okrenuo točkove u suprotnom smeru od nagiba "odnosno u smeru koji bi sprečio dalje kretanje u slučaju ukoliko bi došlo do samopokretanja vozila".

Stojanović koji se branio da se ne seća da li je povukao ručnu kočnicu, demantovao je tvrdnje veštaka da auto nije bio ubačen u brzinu kada ga je parkirao.

- Menjač je sigurno bio ubačen u neki od prednjih stepena prenosa, u prvom ili trećem. Šta bi ga držalo toliko vreme po mom izlasku da nije bio u brzini. Ništa ne bi moglo da ga zadrži da krene odmah po mom izlasku - branio se Stojanović juče pred sudom.

On je izneo primedbu na to što prilikom rekonstrukcije na licu mesta, veštak nije imao prilike da utvrdi tehničke nedostatke i stanje na vozilu kojim je upravljao jer vozilo nije dovezeno.

Na pitanje svog branioca Dragana Mladenovića, Stojanović je rekao da nije dobio poziv veštaka da prisitvuje veštačenju te da je ranije, upravljajući firminim kombijem marke "fijat doblo" primetio probleme sa menjačem, ali da u tom trenutku nije obraćao pažnju na to.

- Imao sam ranije dva, tri puta probleme sa menjačem jer je dolazilo do ispadanja iz brzine u toku vožnje ali u tom trenutku nisam obraćao pažnju na to niti sam obaveštavao nadležne u firmi o tome - rekao je Stojanović.

Na pitanje tužioca da li je, znajući da mu ručna kočnica i menjač nisu dobri, preduzeo neke dodatne radnje da spreči pokretanje vozila, kao što su podmetanje kamena po točak, ili okretanje točkova, Stojanović je nastavio da se pravda.

- Otkud sam znao da je menjač neispravan. Desilo se to ispadanje iz brzine dva, tri puta u vožnji. Kamen nisam postavio pod točkove, za točkove ne znam da li sam okrenuo na levu ili desnu stranu. Vozilo je bilo parkirano poprečno u odnosu na nagib - rekao je Stojanović.

Suđenje se nastavlja 10.juna kada će odbrana i tužilac dati završne reči.

Odbrana tvrdi - veštačenje nije merodavno

Njegov branilac, avokat Mladenović rekao je da ovakav nalaz veštaka ne može biti merodavan za presuđenje jer veštaci nisu radili veštačenje konkretnog kombija kojim je upravljao Stojanović, već su uradili veštačenje uopštenog vozila marke "fijat doblo".

- Bez uvida u konkretno vozilo veštačenje nije merodavno. Veštaci nisu tražili podatke od tehničkog pregleda o nalazima prilikom pregleda, video snimke niti su imali pristup vozilu koje je dostupno. Imali su mogćnost da prilikom veštačenja dođu do vozila. Ovakav nalaz ne može biti merodavan za presuđenje - rekao je Mladenović.

Blic, B.J.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...