MAJKA DEČAKA POGINULOG NA REKREATIVNOJ NASTAVI OČAJNA: Da li život mog Alekse vredi 2,5 godine? Nikad nisam saznala šta se desilo
Foto: Kurir, Privatna Arhiva

VUKAŠINOVIĆU POTVRĐENA KAZNA

MAJKA DEČAKA POGINULOG NA REKREATIVNOJ NASTAVI OČAJNA: Da li život mog Alekse vredi 2,5 godine? Nikad nisam saznala šta se desilo

Crna Hronika -

Ne znam ni šta bih rekla jer ta presuda je za mene sramota da veće na svetu nema. Da li stvarno život jednog deteta vredi 2,5 godine zatvora? - pita Marina Dimitrov, majka desetogodišnjeg Alekse, koji je poginuo u junu 2018. na Divčibarama na rekreativnoj nastavi, kada ga je automobilom pokosio Beograđanin Vladimir Vukašinović (45).

Apelacioni sud u Beogradu u petak je na sajtu objavio da je potvrdio presudu Višeg suda u Valjevu kojom je Vladimir Vukašinović (45) osuđen na dve i po godine zatvora jer je 12. juna 2018. na Divčibarama izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je desetogodišnji Aleksa Dimitrov, đak iz Subotice, zadobio smrtonosne povrede, dok je troje njegovih drugara iz odeljenja lakše povređeno.

Istovremeno Vukašinoviću je izrečena i mera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorija u trajanju od godinu dana, a oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu.

- A kada još i pomislim koliko se on borio da ne dobije čak ni te dve i po godine i da se ta kazna smanji, i laži kojima su se koristili prilikom suđenja i šta su sve radili i koja su dodatna veštačenja tražili, mislim da je to ogromna bruka i sramota. Vrhunac neljudskosti i sa njegove strane i njegovih advokata, ali i onih koji su presudili – kaže majka.

Majka poginulog dečaka poručuje da nikome ne želi nikada zlo, ali "ne daj bože da iko ikada oseti na svojoj koži ono što je njihova porodica osetila".

- Od ovoga nema gore. Od udarca da čovek sahrani rođeno dete, od toga goreg nema. Uvek sam bila neko ko se plašio smrti roditelja i kako ću to preživeti, na kraju sam dočekala nešto mnogo gore od toga. Moje dete ništa vratiti neće! Čak i 30 godina robije da je dobio, moje dete to ne bi vratilo, ali dve i po godine je stvarno sramota. Moje dete je bilo puno života, skroz odličan đak, trenirao je dva sporta, a pre svega je imao u sebi veličinu. I njega jednostavno više nema, a mi nikada i nismo saznali šta se tu zapravo sve desilo – priča za "Blic" Marina Dimitrov, majka nastradalog dečaka na Divčibarama.

Porodica nikada nije saznala da li je vozač gledao nazad dok je vozio ili u telefon, da li ga njihov sin nije video ili nije očekivao pošto je bio na trotoaru ....

- Ima još jako puno pitanja na koja mi odgovore nemamo. Ovo što smo osetili i osećamo i dalje, ne daj bože nikome. Meni je od mog sina ostao spomenik da mogu da ga obiđem i to je sve što imam od njega. Devet i po godina sam ga čuvala i gajila i onda dođe neko i u trenutku mi oduzme sve. Nadam se da će pravda božja da stavi tačku na sve ovo pošto nema ko drugi – zaključila je majka.

Desetogodišnji osnovac iz Subotice Aleksa Dimitrov nastradao je kada je na kolonu dece, učenika subotičke Osnovne škole "Miloš Crnjanski", koja su prelazila kolovoz, naleteo automobil "tojota auris" beogradskih registracija kojim je upravljao Vukašinović.

U trenutku kada su organizovano prelazili ulicu, kada je više od pola kolone već bilo prešlo, iznenada se pojavio automobil čiji vozač, po svemu sudeći, nije primetio mahanje i signale koje mu je davao rekreator.

Nesrećni dečak iz Subotice je na mestu ostao mrtav dok je troje njegovih drugara povređeno.

U saopštenju objavljenom na sajtu Apelacionog suda navedeno je da je prvostepeni sud pravilno postupio i imao u vidu sve okolnosti koje su od uticaja da krivična sankcija bude pravilno odabrana i njena visina pravilno odmerena, i da je svima dao adekvatan značaj. Naime, prvostepeni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio da postoji značajan doprinos na strani organizatora rekreativne nastave. Otežavajuće okolnosti su raniji život okrivljenog, te da je pored poginulog dečaka, u ovoj saobraćajnoj nezgodi povređeno još troje mališana.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track