MASAKR U JABUKOVCU! MAJA SAD IMA ALIBI: Obustavljena istraga protiv okrivljene za učešće u ČETVOROSTRUKOM UBISTVU (FOTO)
Foto: Facebook, Zorana Jevtić

ZLOČIN KOJI JE UZDRMAO SRBIJU

MASAKR U JABUKOVCU! MAJA SAD IMA ALIBI: Obustavljena istraga protiv okrivljene za učešće u ČETVOROSTRUKOM UBISTVU (FOTO)

Crna Hronika -

Viši sud u Negotinu obustavio je istragu protiv Maje Bađikić (26), koju je tamošnje Više tužilaštvo teretilo da je u saizvršilaštvu sa Davorom Pernićem (36) u avgustu prošle godine u Jabukovcu ubila Raju Kazimirovića (72), njegovu majku Dragicu (93), sestru Ljubinku Oprikić (76) i njenu ćerku Draganu Jozeljić (53).

Tužilaštvo je potvrdilo da je sud odbacio optužnicu protiv okrivljene Maje Bađikić iako protiv nje postoje dokazi koji ukazuju na to da je ona bila na mestu zločina.

"Sud je ocenio da su dokazi kontradiktorni pozivajući se na to da ona ima alibi za 7. avgust iako u optužnici nije naveden tačan datum kada je porodica ubijena, već da je zločin izvršen između 7. i 9. avgusta. Takođe, oni su zanemarili činjenicu da ubistvo članova porodice Raje Kazimirovića izvršeno sa dva oružja, a da su na mestu zločina pronađeni opušci od cigarete sa DNK okrivljene Bađikićeve", navode za "Blic" u Višem tužilaštvu u Negotinu i dodaju da su se povodom ove odluke žalili Apelacionom sudu.

foto: Privatna Arhiva

"Sud je smatrao da dokazi koje je tužilaštvo ponudilo, a koji upućuju na postojanje sumnje da je Maja saučesnik Davora Pernića, nisu dovoljni da se ona pojavi pred velikim većem na glavnom pretresu. S obzirom na to da je na nju u svojoj odbrani ukazao Davor, da su u širem potezu pronađeni opušci na kojima je Majin DNK, kao i da je nesumnjivo pucano iz dva različita oružja, tužilaštvo je izjavilo žalbu nalazeći da u ovoj fazi postupka sud nije mogao da donese odluku o odbačaju", naglašavaju u Tužilaštvu.

Odluka o obustavi istrage protiv Maje Bađikić, nije prvo rešenje Višeg suda u Negotinu u ovom postupku na koje se žalilo Više javno tužilaštvo.

Naime, ovog leta, tačnije u avgustu, sud je odbio predlog tužilaštva, posle podizanja nove, dopunjene optužnice, da se Bađikić ponovo uhapsi i odredi joj pritvor, navodeći da je osumnjičena za krivično delo za koje je predviđena kazna do 40 godina zatvora, ali i zbog uznemirenja javnosti.

Nakon što je Viši sud u Negotinu odbio taj predlog, tužilaštvo je uputilo žalbu Apelacionom sudu u Nišu. Viša sudska instanca je negotinskom Višem sudu naložila da ponovo pokrene postupak i razmotri razloge zbog kojih se traži da joj se ponovo odredi pritvor. Sud je potvrdio raniju odluku, a zatim odlučio da se obustavi istraga protiv Maje Bađikić.

foto: Privatna Arhiva

Maja Bađikić je inače bila uhapšena u septembru 2019. godine, nakon što je osumnjičeni Davor Pernić pred tužiocem pomenuo kao pomagača. Pernić je uhapšen 25. avgusta, priznao je zločin, precizirajući da je žrtve ubio 7. avgusta oko 11 sati, a čak je pokazao i gde je na očevom imanju zakopao arsenal oružja - "škorpion", lovačku pušku i pištolj.

Prolazio je prvi mesec njegovog pritvora da bi on promenio iskaz i sa zločinom povezao Maju Bađikić, sa kojom je ranije bio u emotivnoj vezi.

Tvrdio je da je ona učestvovala u zločinu, 7. avgusta, ali ne pre podne, već u ranu zoru, kao i da ga je ona nagovorila na sve.

U vreme kada je dao iskaz tužiocu, Bađikić je bila u Austriji, sa sinom i suprugom, ali se vratila u Srbiju na saslušanje.

U tužilaštvu je negirala da ima bilo kakve veze sa zločinom, ali je priznala da je bila sa njim u vezi, jer ga se, kako je navela, plašila i pretio je da će nauditi njenim najmilijima.

U tom momentu, nijedan materijalni dokaz nju nije postavljao ne mesto zločina, već samo Pernićev iskaz.

Bila je u pritvoru tri meseca, tokom kojem su i ona i Pernić neuropsihijatrijski veštačeni i utvrđeno je da nisu neuračunljivi.

foto: Zorana Jevtić

Analizom oružja iz kojeg je, kako se veruje, ubijeni Raja i njegove najbliže rođake, nađeni su samo Pernićevi biološki tragovi, ne i Majini.

Saslušani su i svedoci koji su naveli da je u vreme kada su, prema tvrdnji Pernića, ubijeni Kazimorović i njegove najbliže rođake, Maja Bađikić bila kod svojih roditelja u selu Dupljane.

U pritvoru je bila tri meseca. Posle njenog puštanja iz pritvora, u neposrednoj blizini mesta zločina, 30. decembra prošle i 24. januara ove godine nađeni su opušci, a veštačenje je pokazalo da je na njima njen DNK.

Ubrzo, u februaru, protiv oboje je podignuta optužnica, za zločin je osumnjičen Pernić, dok se Bađikić tereti za saučesništvo.

Navodno su oboje ubili po dvoje na salašu - Pernić se sumnjičio da je usmrtio Dragicu Kazimirović i Ljubinku Oprikić, Maja Draganiu Jozeljić, a zajedno Raju Kazimirovića.

Međutim, mesec dana kasnije Viši sud vratio na dopunu i naložio da se utvrdi starost opušaka na kojima su nađeni DNK Maje Bađikić.

Novac sa imanja Velja Vrasna, tačnije najveći deo, nije sa sobom poneo osumnjičeni Pernić, već ga je prisvojio forenzički tehničar Miljan Nj. Naime, posle sahrane, Rajin sin Nenad našao je pare u podrumu i poredao ih policiji. Novac je bio deponovan u sefu u stanici policije, ali ga je uzeo Miljan Nj. da bi navodno otplatio dugove svoje supruge. On je priznao da je iz sefa ukrao 8.040 evra i 256.000 dinara. Sa tužilaštvom je zaključio sporazum o priznanjzu krivice, koji je sud prihvatio, i pravosnažno je osuđen na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor, a po izricanju presude prestao mu je i radni odnos u MUP Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja