PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JOVANA VUKOTIĆA: Sumnja se da je utajio 22.800 evra poreza i doprinosa
Foto: Kurir, Privatna Arhiva

Vukotić opet na suđenju

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JOVANA VUKOTIĆA: Sumnja se da je utajio 22.800 evra poreza i doprinosa

Crna Hronika -

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Kotoranina Jovana Vukotića zbog sumnje da je utajio 22.800 evra poreza i doprinosa kao izvršni direktor i osnivač firme.

Razmatranje optužnice pred sudijom Nadom Rabrenović bilo je zakazano za juče ali je odloženo za 9. februar. Ročište je odloženo jer sud nema podataka da li su Vukotić i njegov branilac obavešteni o datumu ročišta, piše podgorička "Pobjeda".

Vukotića crnogorski bezbednosni sektor označava kao jednog od vođa škaljarskog kriminalnog klana. On je povodom optužbi za utaju poreza i doprinosa saslušan u Srbiji po zamolnici crnogorskih državnih organa.

Vukotić je, kako se sumnja, kao izvršni direktor i osnivač preduzeća u Podgorici, 1. aprila 2014. podneo predlog za pokretanje stečajnog postupka u toj firmi, da bi nekoliko dana nakon što je Privredni sud to prihvatio, njegov bliski srodnik osnovao novu firmu.

Jovan Vukotić
foto: Printscreen/ Instagram

Iz policije su ranije saopštili kako je utvrđeno da je po osnovu kupovine skupocene i firmirane garderobe za butik, evidentirana ulazna faktura za firmu izdata od dobavljača na iznos od 142.800 evra.

– Analiza dokumentacije ukazuje na to da je preduzeće u trenutku predaje predloga za pokretanje stečajnog postupka kao svoju imovinu imalo robu u vrednosti od 142.800 evra, što je suprotno izjašnjenju J. V. – saopšteno je ranije iz policije.

Jovica Vukotić osuđen je u Beogradu 2019. pravosnažno na 15 meseci zbog falsifikovanih isprava. Vukotić je krajem novembra 2018. osuđen na godinu i tri meseca zatvora u Drugom osnovnom sudu u Beogradu jer je, kako je utvrđeno, koristio falsifikovani makedonski pasoš, zbog kojeg je i uhapšen u Turskoj. Na ovu presudu Višem sudu žalili su se i tužilaštvo, koje je tražilo dodatnih tri meseca robije, ali i njegovi branioci koji su, kao i on, tvrdili da je ona neosnovana i da mu je trebalo izreći oslobađajuću presudu.

Viši sud, međutim, nije uvažio ove žalbe i potvrdio je izrečenu kaznu. Vukotić je i krajem jula 2019. godine oslobođen optužbi za pokušaj ubistva dvojice navodnih članova kavačkog klana Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Istog dana oslobođen je optužbi za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera. Vukotić je u Spužu bio od 8. februara 2020. kada je Crnoj Gori izručen iz Srbije. Pritvor mu je ukinut 28. jula prošle godine odlukom sudije za istragu uz saglasnost tužilaštva.

Samo nakon sat provedenih na slobodi, Vukotić je tada bio priveden u podgoričku policiju na informativni razgovor. Proverama je utvrđeno da je osuđen na tromesečnu kaznu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, koju nije odležao.

(Kurir.rs/Pobjeda.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja