KURIR ISTRAŽUJE! SUDBINA DECE POZNATIH MAFIJAŠA: Skoletov naslednik doživeo očevu sudbinu, a Lainović mlađi nestao bez traga!
Foto: Privatna Arhiva, Dragana Udovičić

Sinovi mafijaša

KURIR ISTRAŽUJE! SUDBINA DECE POZNATIH MAFIJAŠA: Skoletov naslednik doživeo očevu sudbinu, a Lainović mlađi nestao bez traga!

Crna Hronika -

Muška deca uglavnom svoje očeve gledaju kao uzore, pa nije retkost da pođu njihovim stopama i nastave njihovu kriminalnu karijeru

Ubistvo Zorana Uskokovića (22), sina Zorana Uskokovića Skoleta, koji je ubijen 2000. i koji je devedesetih važio za čoveka s one strane zakona, šokiralo je javnost, naročito jer ovaj mladić navodno nije dovođen u vezu s kriminalom. Njegovo telo nađeno je u subotu ujutru na Kanarevom brdu u Beogradu, a kamere su snimile napadača, maskiranog u starca, sa štapom u ruci i šubarom na glavi. Ova likvidacija, koja je sudeći po načinu izvršenja delo profesionalca, otvorila je pitanje da li je nastradao zbog grehova svog pokojnog oca ili se i sam umešao u kriminalne poslove.

Hapšenja i ubistva

Sagovornici Kurira kažu da nije retkost da naslednici mafijaša krenu stopama svojih očeva, te da veliki procenat dece kriminalaca uplovi u podzemlje. Akteri brojnih hapšenja, tuča, ranjavanja, pljački i ubistava proteklih godina bili su upravo sinovi pripadnika ozloglašenih kriminalnih klanova.

Sin nestao,  otac ubijen Ljubomir i  Branislav Lainović Dugi
Sin nestao, otac ubijen Ljubomir i Branislav Lainović Dugifoto: Privatna Arhiva

Skoletov sin, nažalost, nije jedini koji je doživeo sudbinu svog oca. Prošle godine nestao je Ljubomir Lainović, sin Branislava Lainovića Dugog, koji je likvidiran 20. marta 2000. kod hotela „Srbija“ u Beogradu i koji je važio za žestokog momka iz Novog Sada, poznatog po sukobu sa zemunskim klanom.

- Mlađem Lainoviću trag se izgubio u martu prošle godine. Spekuliše se da bi njegov nestanak mogao da ima veze s ratom zaraćenih kotorskih klanova, pošto se navodno priklonio jednom od dva klana. Priča se i da je ubijen u inostranstvu, a da mu je telo osakaćeno - kaže izvor.

Likvidirani na skoro isti način i na skoro istom mestu Zoran i Zoran Uskoković
Likvidirani na skoro isti način i na skoro istom mestu Zoran i Zoran Uskokovićfoto: Privatna Arhiva

Identifikuju se

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da se muška deca uglavnom identifikuju s očevima i da ih gledaju kao uzore.

- Veoma retko se dešava da oni pođu drugačijim putem. U većini slučajeva nastavljaju „karijeru“ očeva ili prihvataju njihove vrednosne sisteme. Zato i imamo to pravilo da sinovi kriminalaca i sami postaju kriminalci - kaže Radovanović.

Božidar Spasić, bivši pripadnik DB, objašnjava da čak 50 odsto dece kriminalaca nastavi poslove svojih roditelja.

- Iz toga se izvuku samo oni koji odu u inostranstvo i sklone se iz takvog okruženja - objašnjava on.

Buhe

sinovi mafijaša
foto: Privatna Arhiva, Ana Paunković

Boško Buha, sin Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg vođe surčinskog klana i prvog svedoka-saradnika u istoriji srpskog pravosuđa, hapšen je u januaru 2019, i to posle svađe u saobraćaju. Kako se tada sumnjalo, Buha mlađi je pretio policajcu „kalašnjikovom“. Privođen je i u februaru prošle godine, kada je napao A. S. u Surčinu, udario ga u glavu i oteo mu 500 evra.

Jovanovići

sinovi mafijaša
foto: Privatna Arhiva

Dragoslav Jovanović, sin Ljubomira Jovanovića Staklenog, koji je navodno bio pripadnik surčinskog klana i prijatelj Ljubiše Buhe Čumeta, u junu 2019. izvršio je samoubistvo, nakon što je teško ranio svoju suprugu na Novom Beogradu. Ubrzo pošto je Jovanović mlađi preminuo, policija je u septičkoj jami u Surčinu pronašla tri tela. U zločin je bio umešan Dragoslav Jovanović.

Ugarkovići

sinovi mafijaša
foto: Privatna Arhiva

Milan Ugarković, zvani Mali Ugar, sin ubijenog Dragana Ugarkovića Ugara, pripadnika zemunskog klana, više puta je hapšen, a iza rešetaka se našao prvi put kao maloletnik, i to zbog ubistva. Policija je 2016. u njegovoj vikendici pronašla arsenal. Njegovo ime se pominjalo pre godinu dana, kada je u njegovom „golfu 7“ i pronađen heroin. Mali Ugar je prošle godine prijavio policiji da je ispod njegovog automobila postavljena bomba.

Cuneri

sinovi mafijaša
foto: Privatna Arhiva

Marko i Petar Guzijan, sinovi Jovana Guzijana Cunera, koga su pre 18 godina ubili pripadnici zemunskog klana, više puta su dovođeni u vezu s kriminalom i hapšeni. Marko, zvani Mali Cuner, kao maloletnik je osuđen zbog dvostrukog ubistva, a hapšen je i zbog otmice i mučenja mladića 2017. Njegov brat Petar hapšen je prošle zime zbog sumnje da je u leto 2018. pucao u nekadašnjeg pripadnika zemunskog klana.

Vilotijevići

sinovi mafijaša
foto: Privatna Arhiva

Sinovi Kićuna Vilotijevića, koji je ubijen u Novom Sadu jula 1999. godine, nastavili su očevim stopama. Vilotijevići su i rođaci pevačice Dare Bubamare, a Kićunov sin Filip je u oktobru 2015. godine ubijen u sačekuši na Paliću. I njegov brat Stefan bio je meti ubica 2018. godine, kada je preživeo ranjavanje u glavu. Na njega i Vladimira Roganovića, pripadnika kavačkog klana, pucano je ispred jednog poznatog restorana u glavnom gradu Austrije, Beču. Roganović je od povreda preminuo, a Stefan Vilotijević se oporavio i navodno vratio u Srbiju.

Šijani

sinovi mafijaša
foto: Privatna Arhiva, Dragana Udovičić

Vukašin Šijan, mlađi sin ubijenog Surčinca Zorana Šijana, hapšen je prošle godine nakon što je sa drugovima napravio incident u redu za šiš-ćevap na Novom Beogradu.

Vukašin i njegovi drugovi navodno su se posvađali s grupom mladića u redu ispred kioska, a potom su Stefaana R. (31) upucali u ruku hicem iz pištolja. I Vukašinov stariji brat Mirko, koga je Zoran dobio u braku sa pevačicom Gocom Božinovskom, privođen je zbog tuča, bahate vožnje i udesa, a 2015. godine je bio proteran iz Crne Gore. Zoran Šijan ubijen je 1999. u Beogradu, a njegova likvidacija nikada nije rasvetljena.

Kurir.rs/ Jelena Ivić Foto: privatna arhiva, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track