TODOR GLAVOM PLATIO KUMSTVO SA ANDRIJOM DRAŠKOVIĆEM: Ubistvo biznismena naredile vođe zemunskog klana ZBOG OSVETE
Foto: Privatna Arhiva

godišnjica

TODOR GLAVOM PLATIO KUMSTVO SA ANDRIJOM DRAŠKOVIĆEM: Ubistvo biznismena naredile vođe zemunskog klana ZBOG OSVETE

Crna Hronika -

Na današnji dan pre 21 godinu na šetalištu kod beogradskog hotela "Jugoslavija" sa više hitaca iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ubijen je kontroverzni budvanski biznismen Todor Gardašević (44) koji je javnosti inače poznatiji kao kum Andrije Draškovića.

Za surovu likvidaciju osuđeni su pripadnici zemunskog klana i to pre svih Sretko Kalinić, koji je za taj, ali i za niz drugih zločina, dobio višedecenijsku kaznu.

Pored njega "debelu robiju" za Gardaševićevo ubistvo zaradili su i braća Miloš i Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, Dušan Krsmanović i Nikola Bajić kojima se na teret stavljalo da su Kaliniću pomogli u izvršenju ovog dela.

Kalinić je prema optužnici na šetalištu iza hotela oko 21 sat prišao Gardaševiću i upucao ga iz pištolja kalibra devet milimetara. Ostali su mu, kako se tvrdilo, pre toga pomogli tako što su pratili kretanje Draškovićevog kuma i o tome ga uredno izveštavali. Kako je obdukcijom utvrđeno u Gardaševića je ispaljeno osam hitaca u udove, trup i glavu. Preminuo je na mestu.

Istragom i tokom suđenja utvrđeno je da je ubistvo naručeno od strane čelnika zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića. O zločinu koji se dogodio pre više od dve decenije svojevremeno je pred sudom govorio nekadašnji svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi.

- Ubistvo Todora Gardaševića naredio je Dušan Spasojević. Ubijen je zato što je kao kum bio veran Andriji Draškoviću do kojeg Spasojević i ostali nisu mogli da dođu. Dogovorili su se da borbenim vozilom upravlja Nikola Bajić, a da Gardaševića ubiju Kalinić i Luković. U ovom ubistvu koristili smo "golf 3" koji nam je inače služio samo za otmice. Moj zadatak bio je da uništim vozilo i oružje - svedočio je Milenković.

Supruga strahovala za bezbednost

Na suđenju zemunskom klanu sudije su pročitale iskaz iz istrage supruge ubijenog, Garsija, koja se inače u sudnici nije pojavila zbog straha za sopstveni život i život njihove dece.

To je, između ostalog, pred sudom rekao njen svekar Ranko Gardašević. Inače, Garsija je tokom istrage rekla da ne zna ko joj je ubio muža, niti joj je bilo kad rekao da mu neko preti.

Bagzi je pomenuo da su u ekipi za likvidaciju bili Krsmanović, Jurišić, Miloš Simović i Željko Mihajlović Crnogorac. Ipak, naglasio je da je Draškovićevog kuma ubio Kalinić, a da je on kasnije uništio oružje tako što ga je "istopio" kod majstora u radionici. Dodao je i da nije lično video kako Kalinić ubija Gardaševića.

Krajem novembra 2005, dok je proces trajao, pred Specijalnim sudom u Beogradu saslušan je i Todorov otac Ranko Gardašević. On je rekao da je čuo da od njegovog sina neko traži da otkrije gde se krije Andrija Drašković posle ubistva Zvonka Plećića Pleće. Otac je to, navodno, čuo od prijatelja svog pokojnog sina.

- Todor je radio u kockarnici Andrijinog oca, ali nikada nije bio blizak sa Andrijom. Vezivale su nas kumovske veze jer je Andrijin otac krstio mog Todora. Razočarao me je Andrija jer nije došao ni na sahranu, ni na jedan pomen, niti je obišao Todorov grob. Zato predlažem sudu da sasluša Draškovića da kaže da li je moj Todor ubijen zato što nije hteo da kaže gde se Andrija nalazi - rekao je Ranko Gardašević.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track